A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Zempléni Chardonnay

Árvay János Családi Pincészete Zempléni Chardonnay 2009

Véleményünk szerint

Ásványosság, citrusosság, vajasság, körte, olajos magvak, mézesség, virágok... Sok minden eszünkbe jut a bor illatáról. A korty telt, hála a jelentős testnek, a finoman megjelenő tüzességnek, valamint az ezeket körbeölelő lágy, bársonyos savaknak. A karamelles, pörkölt mogyorós, toastos ízek sűrűn járják át a bort, igazán tartalmas kompozíciót hozva létre. Jól áll neki, ahogy melegszik a pohárban, nem érdemes túlhűteni, mert az elfedheti a legszebb zamatokat. Izgalmas, gazdag bor. Már kóstoltuk 2011. március 2-án: Krokodilkönnyek csorognak le a pohár falán. A bor mézes, krémes illatának nyugtató hatása van az emberre, az ezekhez kapcsolódó sárgadinnyével együtt végképp elandalít. A korty aromatikájában már inkább a hordós érlelés kelt visszhangot, a savak és a mineralitás ezt öleli körbe. A végső összhatás olajos, lassan folyó érzetet kelt, ahogy a bor belesimul az ember szájába, és ásványos, füstös utóízével megpihen a nyelven. Babitshoz. Szigorú mércével mérve is nagyon jó bor.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2012-04-04

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  900
 • Ár

  3500 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% chardonnay

Árvay János Családi Pincészete borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Közepes aranyszín zöld reflexszel. Illatában ananász, banán, vegetalitás, vanília, finom füsttel kísérve. Olajos struktúrájú, ízében őszibarack, ananász, kevés vanília. Ez a bor sem tagadhatja le, hogy melyik borvidék szülötte, így lecsengésében dühöng a mineralitás. Szeptember 26-án szüretelt, gondosan válogatott (csak az egészséges szemek kerültek feldolgozásra) egész fürtben préselt. 50%-a használt hordóban, 50%-a tartályban erjedt. Használt francia hordóban (225 liter) és új magyar hordóban (500 liter) érlelődött 10 hónapig. 2010 szeptember 1-jén palackozott.

Érlelési információk

50%-a használt hordóban, 50%-a tartályban erjedt. Használt francia hordóban (225 liter) és új magyar hordóban (500 liter) érlelődött 10 hónapig. 2010 szeptember 1-jén palackozott.

Hol vásárolható meg

www.arvay.eu webáruháza

Árvay János Családi Pincészete bemutatása

Árvay János 2008. végén tért vissza családjával Rátkára, szülőfalujába, hogy minél inkább megismerhesse a környékbeli dűlőkről (Istenhegy, Padihegy, Középhegy, Meggyes) származó borok arcát, tulajdonságait. Jelenleg 22 hektárnyi termőterülettel rendelkeznek, és a 2009-es évjáratból származó borokkal jelennek meg újra a piacon - megújult címkével és arculattal.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!