A bor alkotóelemei
2016-06-27 | VinoportA bor különböző szervetlen és szerves anyagoknak, vegyületeknek az alkoholos-vizes oldata. A mai fejlett analitikai mérések alapján már akár atomi szinten is meghatározhatóak a bor összetevői.
- Legnagyobb arányban a víz található meg benne, több mint 80%-ban.
- A következő fontos összetevők az alkoholok, főleg az etil-alkohol és a metil-alkohol.
- Ezután jön a glicerin,
- majd a cukrok,
- és a legfontosabbak, a savak.
- Ezen kívül is vannak még vegyületek, amelyektől élvezhetővé válnak a borok: aldehidek és ketonok, acetálok; észterek; laktonok és más oxigéntartalmú heterociklusos vegyületek; terpének és oxigénszármazékaik; nitrogéntartalmú vegyületek; kéntartalmú aromák; polifenolok (ide tartozik a tannin is, amely a szőlőfürtök kocsányában, és a bogyóhéjában fordul elő).
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!