A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Alkohol

2008-02-01 | Tóth AdriennHa a borban az alkoholtartalom túlságosan alacsony, akkor vizesnek, vékonynak, gyengének nevezhetjük. Amennyiben nem lóg ki, és egyensúlyban van a sav-, illetve cukortartalommal, akkor a bor jellegének megfelelően lehet alacsony, közepes vagy magas. Ez utóbbi esetben a meleg, és akár a tüzes jelzőket is használhatjuk. A kiugróan magas alkoholtartalom már a bor illatában is érezhető.

Miért nő a borok alkoholtartalma?

Általános felmelegedés
Az utóbbi évtizedek hőmérsékleti értékeit összehasonlítva, a tudósok egyre növekvő számokról beszélnek, ezt nevezzük általános felmelegedésnek. A magasabb hőösszeg természetesen nagyobb cukortartalmat, magasabb alkoholfokot eredményez.

Új borvidékek
Míg évtizedekkel ezelőtt annak örülhettünk, ha Európa egy másik csücskéből származó bort kóstolhatunk, mára az egész világ kinyílt előttünk. Sok új borvidéken foglalkoznak szőlőtermesztéssel, ezek nagy része pedig viszonylag közel van az egyenlítőhöz. Az egyik leghidegebb újvilági borvidék az új-zélandi Central Otago, olyan távolságban van az Egyenlítőtől mint Bordeaux. Európában pedig sok borvidék fekszik Bordeaux-tól északra.

Gondosabb szőlőművelés
A gondos és tudatos szőlészet eredménye, hogy a szőlőnövények általánosan egészségesebbek, aminek következtében jobban tudnak dolgozni, azaz gyümölcsöt érlelni. Fontos szerepe van ebben például az alany megválasztásának. Szükség esetén pedig a lombozat ritkítása is sokat segíthet.

Alacsonyabb termésátlagok
Világtendenciának mondható, hogy a minőségi szőlőtermesztés és borkészítés mellett elkötelezett pincészetekben ügyelnek arra, hogy az egyes tőkéken csak annyi fürt legyen, amennyit a növény biztonsággal meg tud érlelni. Ennek érdekében ritkítják a fürtöket, zöldszüretet tartanak. A kevesebb termés gazdagabb, édesebb gyümölcsöt eredményez.

Keresett szőlőfajták
Néhány, manapság divatos szőlőfajta, mint a syrah, a grenache, vagy a nemzetközi fronton egyre ismertebb zinfandel általában relatív magas alkoholtartalom mellett érik be. Külön érdekesség az utóbbi fajtánál, hogy nem egységes az érés a fürtön belül, így általában mire az összes bogyó eléri a szükséges érettséget, bizonyos szemek már jelentősen túlérhetnek. De kis hazánk berkein belül, ha csak a korábbi meghatározó kadarka, kékfrankos vonalat hasonlítjuk össze napjaink cabernet és merlot boraival, érezhető a különbség

A későbbi szüretek
Köszönhetően annak a biztonságérzetnek, amely az egészséges szőlők miatt önti el a gazdákat, kevésbé hajlamosak elkapkodni a szüretet. A jelenlegi divat is az érett, gazdag gyümölcsízeknek kedvez, így a legtöbben igyekeznek minél tovább kint hagyni szőlőiket a tőkéken.

Az élesztők
Komoly vita folyik borberkekben arról, hogy vajon napjaink fajélesztői több alkoholt tudnak-e kinyerni adott mennyiségű cukorból. Nagy valószínűséggel ez az állítás nem állja meg a helyét, az azonban biztos, hogy a nagyobb alkoholtartalomnak is ellenálló fajélesztők tovább tudnak dolgozni vad társaiknál. Az érzékenyebb élesztőknél ugyanis előfordulhat, hogy bizonyos alkoholtartalom elérése után egyszerűen abbahagyják a munkát.

Divat
Sok fogyasztó keresi az ütős vörösborokat, amelyek túláradóan gazdag ízekkel és illatokkal bírnak. Sokan a magasabb alkoholtartalmat magasabb minőséggel azonosítják, pedig ez nem feltétlenül helyes, hiszen mint minden esetben, itt is az egyes elemek harmóniája számít. 

A borversenyek, a kritikusok
Több olyan vélemény is hallható a témával kapcsolatban, amely szerint a vakkóstolások – legyen szó egy borkritikusról vagy hivatalos borversenyről – kedveznek a nagyobb testű, kerekebb, akár túlérett jegyeket magukon hordozó boroknak. Mivel pedig ezek eredménye befolyásolja a fogyasztókat, több pincészet igyekszik megfelelni nekik.

Az élet felgyorsulása
Valószínűleg általánosan elmondható, hogy az érettebb szőlőből készülő gyümölcsbomba típusú borok rögtön vonzó arcukat mutatják. Tekintettel arra, hogy ma kevesen veszik a fáradságot, hogy pincében érleljék boraikat, azok a borok, amelyek hosszabb-rövidebb palackos érlelés után kerülnek igazán formába, egyre kevésbé népszerűek, mind a borászok, mind a fogyasztók körében.

T.A.

 

 


Címkék

alkohol

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!