Aglianico
2016-02-03 | VinoportGörög eredetű, kiemelkedő minőséget adó olasz kékszőlő fajta, amely főleg Dél-Olaszország vulkanikus talajain terem.
A szőlő tenyészidőszaka szokatlanul hosszú, Olaszországban a leghosszabb a vörösbornak szánt fajták közül. Az elsők között virágzik, és tanningazdagsága miatt szüretére csak novemberben, sokszor már hóban kerül sor.
A szőlőfajta két jeles bor-képviselője a Basilicatában készített aglianico del vulture és a Campania tartományban található taurasi. Mindkét vörösbor sűrű, pazarul gyümölcsös, hosszan érlelhető, jellemző rájuk a kovaköves ízvilág és az ásványosság. Nem véletlen, hogy a szaksajtó előszeretettel hivatkozik a fajtára, mint a dél barolójára.
A bor aromatikáját fiatalon a kömény és az ánizs jellemzi, a palackozás után főként ezek a fűszeres jegyek a dominánsak, idővel azonban megmutatja érettségbe hajló gyümölcsösségét is. Ha pedig hosszan a palackban tartjuk, bőr, csokoládé és egy komplett herbárium fejlődik ki benne.
További érdekes cikket a témában itt olvashat>>
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!