A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Barbaresco DOCG

Olaszország, Piemonte

2016-02-26 | Vinoport


Olaszország északnyugati részében található Piemonte borvidéke, amelynek egyik alrégiója Barbaresco.


Barbaresco borvidéke Albától északkeletre és keletre fekszik, domborzati viszonyait leginkább a Langhe-dombság határozza meg. A legjobb barbaresco-fekvések déli kitettségűek, és 150-500 méter tengerszint feletti magasságon húzódnak. A borvidék mérete az utóbbi évtizedekben jelentős növekedésen esett át, a 2000-es évek elején megközelítve a 700 hektárt. A borvidék talaja jellemzően meszes, agyagos márga, amely a nebbiolo masszív struktúráját egy viszonylag lágyabb, gyümölcsösebb, intenzívebb aromatikájú irányba mozdítja el – már más termőtájakhoz képest. 
 

A borvidék nevét viselő testes vörösbor kizárólag nebbiolo fajtából készülhet. E szőlőfajta késői érésű, így ebben az Alpok lábánál fekvő régióban különös jelentősége van annak, hogy pontosan hova telepítik. A nebbiolo késői érésénél fogva szőlőként magas cukortartalmáról ismert, amelyből sokáig nem is tudtak száraz bort készíteni. 

 

A névadó településen túl Treiso, Neive és egészen kis részben Alba szőlői tartoznak a borvidékhez. Barbaresco 1966-ban kapta meg a DOC (Denominazione di Origine Controllata) státuszt, amelyet 1980-ban emeltek a DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kategóriába. A barbaresco nevet viselő borok esetében legalább két év a kötelező érlelési idő, amelyből egy évet kell hordóban töltenie a bornak, míg a barbaresco riserva esetében a teljes érlelési idő legalább négy év.

 

Bővebben>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!