A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borvásárlás

2009-01-09 | Tóth AdriennHogyan vásárolj bort egy szupermarketben? 

Ha szupermarketben szeretnénk bort vásárolni, talán akkor érezhetjük magunkat a legmagányosabbnak és legkiszolgáltatottabbnak. Mintha a farkasok közé vetettek volna minket. Mennyire más a pincészetnél bort venni, ahol meg is kóstolhatjuk, vagy egy borszaküzletben, ahol legtöbbször szakértő eladótól kapunk tanácsot, útmutatást.

Egy alapvető dolgot mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt valaki borvásárlásra indul egy szuper- vagy hipermarketbe. Az ilyen típusú üzletek nagyjából két csoportra oszthatók. Az egyik meglehetősen széles borkínálattal rendelkezik, míg a másikban szinte csak alsópolcos termékekből épül fel a paletta. Kizárólag az első csoporttal foglalkozunk, a másodikban történő sikeres vásárláshoz ugyanis egy valami hiányzik: a megfelelő bor.

1. A rosé és fehérbor kategóriában csakis az elérhető utolsó évjáratból válasszunk!

Azt, hogy melyik a könnyed és a nehezebb fehérbor, első látásra nehéz megállapítani, valószínű azonban, hogy az 1500 forint alatti palackok legtöbbje ide tartozik. Nehezebb a kérdés az ennél magasabb árú fehér és vörösboroknál, itt ugyanis bizonyos tételek fiatalon, bizonyos tételek idősebb korukban érik el a csúcspontjukat.

2. A termelő hiánya gyanús

Nem túl bizalomgerjesztő, ha a bor készítője nem írja rá pincészete nevét a címkére, ehelyett egy nehezen beazonosítható számkód mögé bújik. Nagy valószínűséggel ez nem sok jót ígér, így az ilyen üvegeket inkább kerüljük.

3. A műanyag flakon felejtős, viszont a doboz érdekes lehet!

Magyarországon PET palackba legjobb tudomásunk szerint még mindig kizárólag alacsony minőségű borokat csomagolnak. Érdekesek lehetnek azonban olyan alternatív csomagolások, mint az ún. Bag-in-box, amely egy 2-4 literes doboz csappal ellátva. Ezt a csomagolást már nemcsak külföldi, de hazai termelők is alkalmazzák egyszerű boraikra. Kiváló megoldást jelent bulikra, vagy akár házi használatra is, mivel viszonylag hosszú ideig megőrzi a már nyitott bor frissességét.

4. A koronakupak gáz, a csavarzár menő!

A koronakupak, egyszerűbben sörös kupak a pezsgőpincészetek palackérlelőin kívül ritkán fed nagy értéket. A csavarzár viszont egyre inkább hódít szerte a világon, sok esetben pont fogyasztói nyomásra. A pincészetek már nemcsak alapboraikat zárják le vele, de a közepes kategóriájú boroknál is szívesen használják. Előnye, hogy könnyen visszazárható, így ha valaki nem szándékozik a palack teljes tartalmát egy este legurítani, könnyen elteheti még egy-két napra.

5. Kincskeresőknek ajánljuk az alaposabb kutatást!

Sok nagyobb áruház szenved attól, hogy borkészletei nem pörögnek megfelelően. Bár ezt ők problémának érzik, az értő borbarátnak ez előnyére válhat. Előfordul ugyanis, hogy a polcok alaposabb átfésülése után rejtett kincsekre akadunk, például borszaküzletekben már elérhetetlen, borversenyek által felkapott sztárborok formájában. Arra persze ne számítsunk, hogy az ilyen zsákmányokra a látványos helyeken, az akciós palackok között bukkanunk.

Ezek a tanácsok persze nem garantálják a biztos sikert, de talán néhány hiba elkerülését lehetővé teszik. Végül is az sem tragédia, ha egyszer-egyszer kevésbé jó palackot választunk, a lényeg, hogy ne szegje kedvünket ennek a színes világnak a felfedezése. Az a fontos tehát, hogy próbálkozzunk bátran, és tekintsük játéknak és felfedezőkalandnak a borvásárlást!

T.A.

 

 


Címkék

borvásárlás

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!