A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Chenin blanc

2016-02-09 | VinoportPineau de la Loire, avagy a chenin blanc Franciaországban őshonos szőlőfajta, melyet a világfajták között tartanak számon. Széles elterjedtségét az őshazában, a Loire menti Anjou vidékén mutatott rendkívül jó tulajdonságainak köszönheti, ami nem jelenti azt, hogy mindenhol eléri ezt a magas színvonalat.

 

Borkészítési lehetőségek szempontjából rendkívül széles repertoárral rendelkező szőlőfajta, amely a nagy száraz fehérektől a félszárazon át az édesig mindenféle iskolázásban előfordul, sőt pezsgő készítéshez is használják. Az egyik leghosszabban érlelhető fehérbort adja. Ennek ellenére a chenin blanc (ejtsd: sönen blan') népszerűsége továbbra is a legalacsonyabb a francia szőlőfajták között, ugyanis ha túlterhelt ültetvényről éretlenül szüretelik vagy rosszul kezelik, szokatlanul magas savtartalma miatt bora kimondottan kellemetlen, húzós lesz.

 

Igazi otthonából, a Loire-völgyi Anjou-Touraine-ből számtalan jellegtelen, olcsó bor kerül ki, de ez a vidék adja legnagyszerűbb képviselőit is. Utóbbiak jellegzetessége az üdén florális, kajszibarackos-almás ízvilág, amelybe marcipános, mézes, és szénára emlékeztető jegyek vegyülnek. Ezek a borok készülhetnek száraz, félszáraz és édes változatban (a Savenniéres eredetvédett területen a száraz, Vouvrayban mindhárom iskolázás megtalálható), sőt édes, botritiszes változatban is (Coteaux du Layon).

 

 

Az Újvilágban, különösen Dél-Afrikában és Kaliforniában a fajtát az olcsó tömegborok termelésére használják, bár impozáns, tölgyfa hordóban erjesztett száraz borok is készülnek alacsony terhelésű, idős chenin blanc ültetvények szőlőiből.

 

A chenin blanc fajtából készült bor jellegzetességei közé tartoznak fiatal korban a botritiszre jellemző citrusos-fanyarkás illat- és ízjegyek, élénk savak és erre épülő kitűnő egyensúly, idősebb korban a mikrooxidáció által előidézett meleg dohányos-ánizsos-diós ízvilág és nagy koncentráció. Sokan közülük öregedésük során meg tudják őrizni mind egyensúlyukat, mind ízmélységüket, hosszan eltarthatók.

 

Felhasznált irodalom: Borászportál, Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai 50-51. o.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!