Kalifornia
2009-01-09 | Vinoport.
Kaliforniában a hatvanas évekig szinte csak erősített borok és olcsó asztali borok készültek. Azóta persze minden megváltozott, és a jövő még annál is ígéretesebb. Ma a világ negyedik legnagyobb termelője
Kalifornia nagy kiterjedése miatt éghajlat és talaj szempontjából is változatos, borvidékein azonban szinte mindenhol problémát jelent a forróság és a szárazság. Ennek okán dolgozta ki a Kaliforniai Egyetem Davis Campusa a klímaklasszifikációs rendszerét. Ebben minden létező és potenciális kaliforniai szőlőtermő területet öt kategóriába soroltak az évi extrém forró napok száma alapján. Az öt kategória legjobbjai, a Davis Zones I., II., és III. területek általában az óceánhoz közel találhatók, ahol érvényesül annak hűsítő hatása, jellemző a pára. Innen származnak a legmagasabb minőségű borok.
Kalifornia borainak 80%-a azonban a IV. és az V. zónába tartozó Central Valleyból származik. Ezek a nagy terméshozammal szüretelt, az Egyesült Államok minden részében, sőt világszerte elérhető borok. A magasabb minőséget az északi részeken Napa, Sonoma és Mendocino képviselik (elsősorban a cabernet sauvignon, pinot noir és chardonnay borok), délebbre ugyanezekkel a fajtákkal a Santa Cruz Mountains AVA magaslik ki, illetve a Sideways (Kerülőutak) című filmmel világhírűvé vált Santa Barbara pinot noir-jai.
A zinfandel a legnagyobb arányban művelt fajta az országban, amelyből Kalifornia államban egyaránt készítenek fehér, rosé és vörös bort is.
Az USA bortermeléséről, szabályozási és apellációs rendszeréről az USA borai szócikkben olvashat>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!