A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kecskeméti barackpálinka

2011-01-11 | Tóth AdriennHogy került Kecskemétre a kajszi? 

A Duna-Tisza közén elhelyezkedő Kiskunság talaja alapvetően homokos, sőt alkalmanként „futóhomokos”. E kellemetlen jelenséget megállítása, vagyis a föld megkötése volt a kiinduló ok, amiért szőlőtelepítéssel kezdtek kísérletezni ezen a vidéken. A tizenkilencedik század végén, Európán végigsöprő filoxéra a homokos talajjal bíró területeket közvetlenül ugyan nem érintette, az országos szőlő- és gyümölcstermesztési rekonstrukció, azonban hatással volt rájuk is.

A felpezsdülő érdeklődés eredményeképp a termőterület megháromszorozódott, a gyümölcstermesztés oka pedig ezután már inkább maga a tevékenység volt, mint a természeti elemek elleni harc.

Kezdetben, kiegészítő terményként csak a szőlőtövek közé ültettek gyümölcsfákat. Azonban miután többször is előfordult, hogy ez utóbbiak nagyobb bevételt hoztak a szőlőnél, egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítottak nekik, egyre többet ültettek belőlük. 1930-ra a korabeli dokumentumok szerint már 356 000 kajszibarackfa borult virágba tavasszal a környéken.

Miért érzi jól magát a kajszi errefelé?

Védett eredetű kecskeméti barackpálinka kizárólag magyar kajszi, gönci magyar kajszi, pannónia, ceglédi bíborkajszi és beregon fajtákból készíthető. Az igazi autenticitás feltétele a tudatos fajtaválasztás mellett magában a termőterületben keresendő, amely esetünkben Kecskemétet és környékét öleli fel. 

E tájról pedig tudni illik, hogy hazánk napfényben leggazdagabb vidéke, sokat és melegen süt a nap, hogy finom édesre érlelje a barackfa gyümölcsét. A képet tovább javítja a korábban már említett homokos talaj, amelynek apró kvarc szemcséi – egy nagyobb vízfelülethez hasonlóan - visszaverik a napfényt a gyümölcsökre, elősegítve egy magasabb fokú érést. A talaj egyetlen hátulütője a növények szempontjából az, hogy a homok maga gyorsan átereszti a vizet. Ezért ideálisak azok a földterületek, ahol a homokos talaj alatt egy jó vízháztartású altalaj húzódik meg, amely gondoskodik arról, hogy a gyümölcsfa gyökerei hozzáférjenek a folyadékutánpótláshoz. 

Mikor lett a barackból pálinka?

Ezt sajnos egészen pontosan nem tudhatjuk, de egyes feljegyzések arra utalnak, hogy már az 1600-as években végeztek errefelé pálinkafőző tevékenységet. Az pedig már bizonyos, hogy az 1700-as évek második felében több végrendeletben hagynak örökül pálinkafőző üstöket vagy egész pálinkafőző házat. Az első hivatalos szeszfőzde 1796-ban nyitott meg, hogy a háztájon zajló gyümölcsszüretet és erjesztést követően levetővé tegye a biztonságos és magas minőségű pálinkafőzést. 

A kecskeméti barackpálinka története innentől folyamatos, de egy különösen fontos epizódot még érdemes megismerni vele kapcsolatban. VIII. Edward walesi herceg és angol trónörökös 1926-ban hazánkba látogatott, ahol közeli ismeretségbe került a Kecskemét város szeszfőzdéjében készített barackpálinkával, amelyről a legenda szerint azt mondta, szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum.

A pálinkakészítés menete

A tiszta, érett és jó minőségű gyümölcsöt először magozzák. A mag elválasztása fontos az erőteljes gyümölcsíz garantálása érdekében, ezért maximum 3% magmaradvány engedélyezett. Az így nyert gyümölcshúst addig aprítják, amíg pépes állagú nem lesz. Érdemes tudni, hogy ahogy a borkészítés alatt jelentőséggel bír, hogy az egyes munkafolyamatok milyen hőmérsékleten mennek végbe, úgy ez igaz a pálinkakészítésre is. Ezért a cefrét egy külön tartályban hűtik az ideális 18 fokra, mielőtt az erjesztést megkezdenék. 

Az erjedés többnyire tartályokban megy végbe fajélesztő hozzáadása mellett. A folyamat lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma teljes egészében alkohollá alakuljon, természetes része azonban a folyamatnak, hogy közben szén-dioxid is keletkezik, amelynek nagy részét elvezetik, hogy csak kevés maradjon végül a kierjedt cefrében.

Ez a folyamat a gyümölcs fajtájától és beltartalmi értékeitől függően 7-10 napig tarthat. Az erjedés egyáltalán nem lényegtelen eleme a pálinkakészítésnek, hiszen tulajdonképpen az itt kialakuló aromák tisztasága, karaktere és intenzitása az alap, amely később a lepárlás után koncentráltan megjelenik a pálinkában.

A cefrét érdemes minél előbb alávetni a lepárlás folyamatának, hogy az ne veszíthessen zamataiból, illetve, hogy elkerülhetővé váljon bármilyen káros mellékíz kialakulása. Az előmelegített cefre zárt rendszerű lepárló berendezésbe kerül, ahol végbemegy a folyadék felhevítése, majd a keletkezett alkoholpára lecsapódása. Természetesen ebben az esetben is keletkezik elő- és utópárlat, amelyet egy további finomítási eljárásnak alávetve nyernek vissza. A kész pálinkát acéltartályban vagy fahordóban érlelik, majd a forgalomba kerülése előtt jó minőségű vízzel beállítják a végső alkoholfokát, amely legalább 40%-os.

T.A.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!