A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Malbec

2008-02-13 | Tóth AdriennA Malbec kékszőlő, amely leginkább Franciaországhoz és Argentínához kötődik. Az előbbihez történelmileg, míg az igazi nemzetközi hírnevet az utóbbi hozta meg. A két ország adja a világ malbec területeinek 77%-át. Borai általában mély színűek, intenzívek, tanningazdagok. Gyakran házasítják a cabernet fajtákkal és merlot-val.

Van egy olyan legenda, amely szerint egy magyar földműves vitte Franciaországba, ahol aztán Cahor vidéke mellett elterjedt a Loire mentén és Bordeaux-ban is. Ez utóbbi tájon gyakran adott testet és gazdagságot a cabernet alapú házasításoknak egészen addig, amíg 1956-ban az egyébként fagyérzékeny fajta termésének 75%-a elpusztult. Ezzel valahogy elveszítették a kedvüket a termelők és azóta nagyon visszafogottan van jelen.

Cahorban azonban ma is a figyelem középpontjában áll, a borvidék 80%-át borítja, és a helyi szabályozás szerint egy Cahor AOC elnevezéssel piacra dobott bornak minimum 70%-át ez a fajta kell, hogy adja. Merlot-val és tannattal elegyítik, de ma már egyre gyakoribbak a 100%-ban malbecből készült tételek is.

Manapság a fajtát leginkább Argentínával azonosítják, de emellett jelen van más új-világi országokban is, mint Chile, az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika. Az USA-ban kizárólag cuvéekben alkalmazzák, leggyakrabban az úgynevezett „Bordeaux blendek” esetében.

Azért mondtuk korábban, hogy Argentína hozta meg számára a világhírnevet, mert itt készítettek elsőként nagy mennyiségben fajtaborokat belőle, amelyek címkéjén a szőlőfajta neve áll a középpontban.

A malbecet az országon belül leginkább Mendoza vidékével azonosítják. Az itteni borok francia társaikhoz képest kerekebbek, kevésbé tannin-hangsúlyosak. Külön érdekesség, hogy a manapság az ország borkultúrájával azonosított fajtát a nyolcvanas években még ki akarták pusztítani. Ebben az időben az országban elindítottak egy programot, és egész addig működött, amíg a korábbi nagy telepítésekből mindössze négyezer hektár maradt.

Aztán a kilencvenes években felfigyeltek a fajta kínálta exportlehetőségekre, és újra telepíteni kezdték, manapság 25 000 hektárt borít, amely az ország teljes szőlővel beültetett területének közel 71%-a.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!