A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Martiniloben

2015-11-23 | Vinoport


A Martinilobennek semmi köze a martinihoz. Annál inkább a burgenlandi borokhoz.


Mi az a Martiniloben? Az ausztriai Burgenlandban használatos kifejezés, szó szerint annyit tesz: Márton dicsérete. A szent úgy kerül a képbe, hogy ő Burgenland védőszentje. Ez pedig abból ered, hogy a tartomány egy része – egészen Trianonig – Vas vármegyéhez tartozott, amelynek ugyancsak Savaria szülötte, az egykori toursi püspök a patrónusa.

 

A néphagyományok szerint Márton napjához kötődik az újbor kóstolása. Ekkor mennek le a burgenlandi boros gazdák is a pincébe, hogy megízleljék, s ez már egy sajátos szokás, nevet is adnak az újbornak. Sőt, ilyenkor koccintani is csak a már megkeresztelt újborral lehet. Ez egy hagyományos egyházi szertartás, ezután rendszerint a templom előtt történt a kóstolás. A Fertő tó környéki borászoknál ezekből a szokásokból alakult ki a Márton naphoz kötődő vigasságok sorozata, a Martiniloben.

 

A programok gerincét a nyitott pincék adják, de a legtöbb helyen egyéb rendezvények is kapcsolódnak az eseményhez. Az idén vagy kéttucatnyi településre várják –  döntően a november 6-8 közötti hétvégén –  a borbarátokat, akik aztán pincéről pincére járva megkóstolhatják nem csak az új, de az óborokat is. A kóstolók díja – attól függően, hogy hány pince tart nyitva – településenként eltérő. Az összeg 10 és 45 euró között alakul, amelynek egy része többnyire levásárolható.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!