A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Burgenland

2008-09-15 | Tóth AdriennAusztria ezen része 16 500 hektárnyi termő szőlővel rendelkezik. Burgenland régión belül négy alterületet különböztetnek meg: Neusiedler See és Neusiedler See-Hügelland közvetlenül a Fertő tó körül helyezkedik el, míg a másik két terület (Mittelburgenland és Südburgenland) pedig a Fertő tótól délre található.

 

Burgenland 1921 óta tartozik Ausztriához, de előtte is nagyrészt németajkúak lakták. A tartomány 1922-ben elfogadott neve onnan ered, hogy mind a négy magyar vármegye német elnevezéséből (Komitat Pressburg - Pozsony vármegye, Komitat Wieselburg - Moson vármegye, Komitat Ödenburg - Sopron vármegye és Komitat Eisenburg - Vas vármegye) a -burg (vár) végződést kiemelték, majd megtoldották a vier-rel (négy). Így az eredeti elnevezés Vierburgenland lett volna, mivel azonban a véglegesen megállapított határok közé nem került Pozsony megyéből semmi, ezért a szám a név elejéről elmaradt.

Az utóbbi évtizedek szellemi megújulásának, és a borágazatba beáramló nagy mennyiségű pénz hatásának köszönhető, hogy rengeteg közepes és nagy családi pincészet kínálja kiváló borait Burgenland szerte. Nagy előnye a területnek a hihetetlen sokszínűsége. Borokban három fő kategóriát képviselnek: könnyebb száraz fehérek, testes vörös borok, ahol kiemelt jelentősége van a kékfrankosnak, és a késői szüretelésű nemes édes borok, amelyeket gyakran aszúsodott szemek felhasználásával állítanak elő.


A Fertő tó közelsége miatt, a botritizálódás gyakran előfordul. Ennek hatására jöhet létre az úgynevezett Ausbruch. Az osztrák bortörvény szerint az Ausbruch cukortartalom szerint a Beerenauslese és a Trockenbeerenauslese közé esik, de az ízképe sokkal jobban hasonlít egy aszúra, mint az említett két kategóriában szereplő boroknak.

 


Fő fajták: olaszrizling (welschriesling), chardonnay (morillon), zöld veltelini és muscat ottonel fehérben, kékfrankos, st. laurent és pinot noir kék szőlőben. A Fertő tó környékén ismét telepíteni kezdik napjainkban a furmintot, amely fajta kimondottan jól aszúsodik, és 100 évvel ezelőtt nagy mennyiség volt belőle a vidéken.

Burgenlandban minden adott az igényes borturizmushoz, a nyugodt kikapcsolódáshoz. A legtöbb pincére jellemző a helyben árusítás és kóstoltatás is. Bármerre megyünk, takaros panziókkal és családias éttermekkel találkozunk, amelyek a legtermészetesebb módon a helyi borokat kínálják az ételek mellé. Ezen felül a csúcsgasztronómia is befészkelte magát a térségbe, jellemző adat, hogy 13 étterem rendelkezik a Gault Millau elismerő díjával.


Természetesen nem csak gasztro-programok léteznek Burgenlandban. Aki hagyományosabb kikapcsolódásra vágyik, annak ajánljuk a Seewinkel Nemzeti Parkot (Fertő tó), ami igazi csemege 300 madárfajával. Aki kicsit pörgősebb órákra vágyik, menjen be a vízbe. A napos órák száma meghaladja az évi 2000-et, amelyet kihasználhatunk a nyári időszakban kiváló kikapcsolódást nyújtó a Fertő tavi strandolásra vagy vitorlázásra. De jól kiépített bicikli hálózat is várja a túrázókat. Ha esetleg beborulna, akkor folyamatos kiállítások és kulturális rendezvények széles választékával vigasztalódhatunk.

 

Tovább:


Címkék

burgenland

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!