Priorat
2008-01-31 | Tóth AdriennSpanyolország két legfontosabb, legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő borvidéke közül az egyik. Priorat katalán neve Priorato. A filoxéra vész megjelenése előtt 5000 hektár szőlőterülettel rendelkezett, de mivel igen nehéz művelni a hegyekkel tarkított vidéket az 1970-es évek végére már csak mintegy 600 hektár volt betelepítve, első sorban carignan (helyi neve carignena) fajtával. Az 1980-as évektől földcsuszamlásszerű változásokon ment át a borvidék. Az ezredfordulóra már 1000 hektár betelepített szőlőről beszélhetünk, és újabb 2500 hektárnyi (!) terület vár telepítésre. A fajtaszerkezet is megváltozott, előtérbe került a grenache (garnacha), amely a terület mintegy 40%-át foglalja el és egyre gyakrabban telepített fajta a syrah, merlot és cabernet sauvignon. Ma a mindössze két spanyol DOCa egyike.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!