A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Syrah, shiraz

2016-04-12 | Vinoport


Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a Bordeaux-i fajták és a chardonnay lázában égett a világ, alig pár év csúszással aztán ezek mögé felzárkózott a pinot noir is. Ha ma divatos fajtát keresünk, egy másik francia borvidék, Rhone felé kalandozhatunk, amely kulcsfontosságú syrah-jának a magyar borászok sem tudtak ellenállni.


A szőlőfajtának két neve terjedt el a világon, míg a klasszikus francia elnevezést, a syrah-t elsősorban Európában használják, addig az ausztrálok shiraza az Újvilágot ihlette meg igazán.

 

Bár eredetére vonatkozóan többféle monda szárnyra kapott, kötötték például a szicíliai Szürakúzához vagy a perzsa Shiraz városához, azonban egy 1998-as DNS kutatás bebizonyította, hogy két dél-francia fajtától, a durezától és a mondeuse blanche-tól származik. 

Az életerős és ellenálló növény a szokásosnál később virágzik, ami azért hasznos, mert így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának, ellenben viszonylag korán érik. A tapasztalatok szerint túl nagy terhelés esetén elveszítheti sűrű, vastag jellegét, ha pedig nem szedik le időben a tőkéről, és gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek savai és aromaintenzitása. A szüret a másik oldalról nézve is kritikus lehet, a hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi.

 

 

Legmegbecsültebb hazájában, a Rhone-völgy északi részén két klónját különböztetik meg: az egyik az apróbb szemű, magasabb rendű típus, amelyet petite syrah-nak neveznek, a másik a viszonylag nagy bogyójú grosse syrah, amely kevesebb színt és tannint ad a bornak.

Ha a klasszikus francia borvidék syrah-it szeretnénk felfedezni, a következő eredet megjelöléseket keressük a címkéken: Hermitage, Cote Rotie, St-Joseph, Crozes-Hermitage.


A többi fontos kék világfajtához hasonlóan a syrah is elsősorban komoly boraival vívta ki a legtöbb elismerést. Hála gazdag aromáinak, jó sav- és tanninszerkezetének általában jól érlelhető bort ad. Annyira igaz volt ez már régen is, előfordult, hogy annak idején a nagy Bordeaux-i borokat titokban „hermitage-osították”, azaz Hermitage-t adtak hozzájuk, amely a Rhone völgyének egyik legfontosabb syrah apellációja. 
 

A syrah divathullám Franciaországon belül a dél Rhone, Languedoc- Rousillon, Provance és Korzika irányában indult el. Hazáján kívül pedig leginkább Ausztráliában terjedt el, ahol már hosszú ideje a legfontosabb kékszőlőnek számít. A két fő hadállásponton túl komoly példáit jegyzik még Svájcban, Toszkánában, Portugáliában, Kaliforniában, Washingtonban, Dél-Afrikában és Chilében.

Úgy tartják, hogy a különböző szőlőfajtáknak a fokozottabb illatintenzitás miatti együttes erjesztésének gyakorlata Cote Rotieból származik. Itt a syrah kékszőlőhöz maximum 20%-ban adhatnak fehér viognier-t. A gyakorlatban azonban ez az arány ritkán haladja meg az 5-10%-ot.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!