A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rózsakő

2015-07-15 | Bánlaki D. Stella


A Rózsakő a Badacsonyon, a Kisfaludy-ház felett található hatalmas asztalszerű bazalttömb.


 

Rózsakő Badacsonyon, a Kisfaludy-ház felett található hatalmas asztalszerű bazalttömb. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegy oldaláról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is.

 

"Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni."

 

A rózsakő nevet azonban egy szőlőfajta és bora is viselik. Ez újabban a budai zöldnek riválisa. Ez a szőlőfajta a budai zöld és a kéknyelű keresztezésével jött létre, Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. Lomblevele kerek, kicsi-középnagy, 3-5 karéjú. A levélnyél vörös, fürtje vállas, tömött, középnagy. A bogyó héja középvastag, tartós, nehezen szakadó. Ízben közelebb áll a kéknyelűhöz. Ennek eredményeként szüretelni is könnyebb, a legtöbb esetben nem válogatják. A magas termésmennyiség mellett igen jó minőségű termést ad, a must, illetve bor titrálható savtartalma pedig még az aszályos években is kiváló. Bora savas karakterű, a Kéknyelű fajtára emlékeztető kiváló minőségű. 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!