A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Must

2013-07-25 | Tóth Adrienn


A szőlőszemek sajtolásakor keletkezik az édes, zavaros folyadék, a must.


Amennyiben szeretnénk méregtelenítő kúrába kezdeni, arra is tökéletesen alkalmas a szőlő- vagy épp a mustfogyasztás. Ha pedig nem csak belül szeretnénk megújulni, akkor kipróbálhatjuk azt, hogy a szétnyomkodott szemekkel vagy frissen préselt szőlőlével (amiket krémhez is keverhetünk) bekenjünk az arcunkat, a kozmetikai hatás nem marad el: pórusösszehúzó képességgel rendelkezik a bor alapanyaga.

 

A szőlőszemek sajtolásakor keletkezik az édes, zavaros folyadék, a must. Ha héjon erjesztjük a leendő borunk alapanyagát, akkor a musttal érintkezik a héj és a gyümölcshús, ezzel sokkal több értékes anyag kerül be a készülő borba, mint egyéb eljárás során.

Amennyiben van 100 kilónyi szőlőfürtünk, abból közel 75 litermust nyerhető,amelynek összes mennyiségéből kb. 75% víz. Összetétele alapján 60% színmustból, 30% sajtolt mustból, illetve 10% utósajtolt mustból áll.

 

A mustot vegyületeire bontva szénhidrátok, ásványi anyagok, polifenolok, szerves savak, színanyagok, enzimek, vitaminok, aromaanyagok és egyéb elemek építik fel. A szénhidrátok közül a szőlőcukor kiemelendő,amely energiaforrás, gyorsan felturbózza szervezetünket és szabályozza a vércukorszintet, vagyis hatékony lehet fogyókúra során egy-egy pohár must fogyasztása, de akkor is, ha napközben fáradság tör ránk.

 

A must természetes vitaminforrás, hiszen az A-vitamin provitaminja, vagyis a karotin magas mennyiségben mutatható ki benne,ami pedig szemünk, ezzel látásunk egészségének megőrzésében játszik szerepet. Továbbá ha épp lábadozik valaki egy betegségből, akkor ez a vitamin képes megrövidíteni a felépülés idejét, gyorsítja a növekedést és bőrünk frissességében is szerepe van.

 

A szénhidrátok anyagcseréjében, így a gyorsabb emésztésben is szerepet kaphat a must, hiszen B1- és B2-vitaminokban is bővelkedik. Ezek felüdítik a fáradt idegrendszert, javítják a szellemi képességet, ráadásként a bőr is puhább lesz tőlük.

 

A must savas közeg,amelynek 95%-a borkősavból és almasavból áll. Ezek különösen jelentős szerepet töltenek be a must borrá válásában, illetve a bor ízének kialakításában is kiemelt funkciójuk van. És talán nem is gondoltuk volna, de a borkősav a székrekedést is kitűnő módon képes kezelni.

 

Bár a must bővelkedik ásványi anyagokban, mint magnézium, kálium, kalcium és foszfor, miközben borrá erjed, ezek mennyisége szép lassan csökken. Cinket is találtak a kutatók a szőlő levében,ami a sebek gyógyulását felgyorsítja, és csökkenti a koleszterin lerakódásokat is.

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!