Zsiropaletta, remueur, remuage
2016-01-22 | VinoportA méthode traditionelle pezsgők, bár továbbra is a világ legszigorúbb borvidéki előírásai mentén készülnek, hosszas készítési folyamatuk egyes részeit mára automatizálták, gépesítették a szakemberek. Ilyen a második erjedést követő palackforgatás (remuage), melynek célja az elhalt élesztők és egyéb nemkívánatos részek eljuttatás a palackok aljáról és faláról a palackok átmeneti kupakjába. A folyamat során a palackok a vízszintes pozícióból a függőlegesbe jutnak el, a palack nyílásával lefelé mutató irányba. A felesleges részek így az ideiglenes kupak kis tartályába kerülnek, és a degorzsálás (dégorgement) során könnyen eltávolíthatóvá válnak.
Míg ezt korábban egy A-betű alakú fatábla (pupitres) segítette, illetve a forgatást szakemberek (remueur) végezték el összesen 8 hét alatt, addig ma már a legtöbb helyen és a legtöbb esetben gépek dolgoznak helyettük. Ez a gép a zsiropaletta (gyropalette), amelynek hidraulikus karja egyszerre 500 palackot "ráz le" egy hét, vagy akár egyetlen nap alatt.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!