A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Degorzsálás

Dégorgement

2016-01-22 | Vinoporthagyományos pezsgőkészítési folyamat (méthode traditionelle) egyik legutolsó, elhagyhatatlan fázisa.

 

Miután a második erjesztés és az érlelés végbement, az elhalt élesztőt és egyéb, már nem szükséges anyagokat pedig a palack kupakjába rázták, a palack nyakát rövid idő (5-10 perc) alatt fagypont alá hűtik, így az üledék "jégdugóvá" fagy, és a koronazár eltávolítása után, a palackban keletkező nyomás hatására távozik a palackból. Ezt hívjuk degorzsálásnak (dégorgement).

 

Ezután éppen annyi folyadékot vesznek el a palackból, hogy a végső ízkarakter beállításához szükséges expedíciós likőr (dozázs vagy dosage) beleférjen: ez 40-110 milliliter lehet. Majd a likőr hozzáadása után a palackot parafadugóval és drótkengyellel zárják le. A folyamat ma már szinte mindenhol gépesített, és pillanatok alatt megtörténik. 

 

A pezsgő felhabzását ilyenkor az alacsony hőmérséklet akadályozza meg, de a palackok még így is mintegy fél bar nyomást veszítenek, és az ital az oxigénnel is érintkezik, mire elér a futószalag egyik végéről a másikra.

 

Hogy a pezsgő a dosage-al összeérjen, újabb néhány hónapig érlelhetik. Vita tárgya, hogy az ennél hosszabb ideig tartó érlelésből a pezsgők profitálnak-e. Tény, hogy a dosage cukortartalma reakcióba lép a második erjedés során felszabaduló fehérjékkel, és még komplexebbé teheti az autolízises ízjegyeket, ugyanakkor a legtöbben mégis a pezsgők néhány – legfeljebb 5 – éven belül történő elfogyasztását javasolják. Ezért is tünteti fel sok pezsgőház a degorzsálás dátumát a palackokon. 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!