A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A gabona a miénk!

Egy csipetnyi Európa kiállítás

2011-03-29 | Vizi Csenge


A gabona a miénk!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2011. január 26-a óta tekinthető meg az Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe kiállítás, amely több egyediséggel is szolgál az oda látogatók felé. Az augusztus 31-ig nyitva tartó tárlat 9 uniós országgal közösen megalkotott és kiállított legjellemzőbb élelmiszerrel ismerteti meg a vendégeket. Észtország, Svédország, Dánia stb. mellett hazánk is megjeleníti és bemutatja az egyik legnagyobb kincsünket, a gabonát.


Svédországból indult el egy kezdeményezés, amelynek nyomán összefogott kilenc, Európai Uniós tagállam, Észtország, Svédország, Dánia, a Cseh Köztársaság, Portugália, Skócia, Szlovénia és Finnország, meg persze hazánk. Minden ország képviselőket választott, akik Svédországban egy megbeszélésen reprezentálták az adott ország élelmiszereit, gasztronómiai termékeit. Ekkor dőlt el, hogy egy-egy nemzet milyen élelmiszert emel ki saját nemzeti étkeiből, italaiból.

Minden résztvevő különböző terméket választott, de a motiváció azonos volt: hagyományra, szimbolizmusra, büszkeségre és exportra épülő tételek jelenjenek meg a múzeumok falai között. A kiállításokon így az észt burgonyát, a svéd tejet, a dán sertéshúst, a cseh sört, a portugál olívaolajat, a szlovén mézet és a finn kenyeret ismerhetik meg a látogatók. A bemutatásuk vitaindító, eszmecserére hívó, tudásbővítő céllal jött létre, ráadásul megismerhetjük az élelmiszereken keresztül az országok gondolkodásmódját.

„Az Európa több pontján egyszerre nyílt kiállítások nem tematikus kiállítósok, általuk a kiállító országok a közös gondolkodásra, a közgazdaságot és a környezetvédelmet érintő fontos kérdésekre szeretnék felhívni a múzeumba látogatók figyelmét. Minden országban egyébként ugyanaz a kiállítási anyag található, azonban az adott ország a választott élelmiszeri termékét részletesebben, interaktívabban mutatja be. Ez hazánkban a gabona.” – osztotta meg velünk az Egy csipetnyi Európa rendezvény alapkoncepcióját Szabó László, a kiállítás kurátora.

A gabona hazánkban az egyik legjellemzőbb alapanyag. Mindig is kenyérfogyasztó nép volt a magyar, de nem csak saját felhasználásra termesztette és termeszti ma is például a búzát, hanem a környező országokat is ellátja. Így nem csoda, hogy népünk búzatermesztő, búzakenyérrel élő csoportként került be az európai köztudatba. Maga a gabona nem csak élelmiszerünk alapanyagaként jelenik meg, hanem a magyar népművészet, képzőművészet is nem egyszer megjeleníti alkotásokon, mint a búzaszemet, kalászt vagy épp az aratást.

Bár a kiállításon nem járják teljesen körbe minden termék történetét, egészségügyi előnyeit vagy élelmiszer technológiai hátterét, kapcsolódó rendezvények, illetve egy honlap, a www.atastedofeurope.eu segíti azokat, akik szívesen elmélyednének jobban e nemzetek ételeiben. Hazánkban a megnyitó után nem sokkal egy Gabona napot tartottak, ahol a hagyományos tésztakészítést, a dísztészta sütést tanulhatták meg a résztvevők, a gyerekeknek volt lehetőségük megismerkedni a gabona-feldolgozás fázisaival, továbbá pékáruk kóstolójával, honfoglaláskori és középkori gabona ételek bemutatója, illetve édességeket és italokat is megízlelhettek a résztvevők.

A szervezők szeretnék majd megismételni ezt a napot, de egyelőre még nem találtak ki időpontot, azonban érdemes a Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapját figyelni, ha szívesen részt vennénk egy ilyen interaktív „kiállításon”.

A résztvevő országok és termékeik:

Észt Nemzeti Múzeum, Észtország: burgonya
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyarország: gabona
Munkamúzeum, Svédország: tej
Munkások Múzeuma, Dánia: sertéshús
Nemzeti Mezőgazdasági Múzeum, Cseh Köztársaság: sör
Portimão Múzeum, Portugália: olívaolaj
Skót Halászati Múzeum, Skócia: hal
Szlovén Műszaki Múzeum, Szlovénia: méz
Finn Munkamúzeum, Finnország: kenyér

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!