A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kód neve: nyerő páros

2014-05-17 | Tóth Adrienn


A kód neve: nyerő páros

A Kunsági borvidékhez tartozó Csepel-szigeten, a Gál szőlőbirtokon jártunk, hogy lerántsuk a leplet a tavalyi év nyerő párosáról. Gálné Dignisz Éva, a 2013-as Év bortermelője látott minket vendégül, hogy betekintést engedjen sikertörténetébe, és persze arra is kíváncsiak voltunk, milyen élmény számára a 2013 legjobb pickupjának választott Ford Ranger kipróbálása.


Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Gál család a legemberibb, legszimpatikusabb borászfamíliák egyike Magyarországon, és az, hogy Éva, a főborász az első nő az Év bortermelői között, már csak hab a tortán.

Egy kissé szürke, borongós napon látogattunk el a szigetcsépi birtokközpontba, hogy körülnézzünk, és megtudjuk azt is, hogy a Ford boldogul-e a homoktenger rabul ejtő vendégszeretetével. A kissé melankolikus hangulat azonnal szertefoszlott, ahogy a család fogadott bennünket. Éva, Csaba, Zsuzsi és Csabi egy szempillantás alatt kedves és jó hangulatú atmoszférát teremtett. Ahogy elkezdtünk beszélgetni, rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire szeretik azt, amit csinálnak, és hogy a szőlő és a bor az életük.

A családot nem csak a szeretet, de a munka is összetartja, mindenki kiveszi a részét a feladatokból. Gálné Dignisz Éva felel a metamorfózisért, a borok stílusáért, férje, Csaba és fia, Csabi a szőlészeti feladatokat végzi, s lánya, Zsuzsanna pedig a marketing- és kommunikációs munkából veszi ki a részét.

Vendégmarasztaló homokpadok

.
Az eddigi hegyvidéki terepviszonyoktól eltérően most egy egészen más közegben került kipróbálásra a Ford Ranger. Az Éváék által tesztelt autó ráadásul kicsit kilógott az eddigi sormintából, az erőforrás ugyan megegyezett az eddig próbált autók motorjaival, de az automata váltó más karaktert adott a pickupnak. Arról nem is beszélve, hogy mind a külső, mind a belső a legjobb felszereltségről árulkodott. Kérdezhetnénk, hogy mi jöhet még az után, hogy a Forddal megmásztuk a Nagy-Eged hegyet. Egy homokpadokkal tarkított, gyorsan süppedő talaj azonban újabb kihívások elé állította az autót. Persze itt is boldogult a Ford, és Éva, no meg a fiúk szerint is tökéletesen hozta azt, amit egy személyautó kényelmével felruházott munkaeszköztől el lehet várni. Nem volt megállás.

A kód neve: nyerő páros

Éva számára az egyik legnagyobb élményt a tükör felületén megjelenő kis képernyő jelentette. Ezen a hátsó kamera által mutatott képből pontosan látta, hogy mi van mögötte, s ez nagy biztonságot adott neki a tolatásra olyan helyeken is, ahol egyébként nem biztos, hogy mindent lát a tükrökből, főleg az alacsonyan lévő tereptárgyakat nem.  Amint elmondta, olyan élmény volt, mint egy kis képernyőn egy filmet nézni.

.

Egységes, mégis változatos termőterület

.

A borvidékre nem igazán jellemző a dűlőszelekció, ennek ellenére nagyon is van karakterbeli különbség az egyes blokkok között, amit tudatosan fel is használnak a borkészítésnél. Vannak olyan részek, ahonnan például savra szüretelnek, és vannak olyanok is, ahonnan a magasabb cukortartalmú gyümölcs kerül leszedésre, és ezek frigye adja majd a harmóniát a borokban. Ennek persze elsősorban akkor van igazán nagy jelentősége, amikor az évjárat nem mondható átlagosnak, például valamilyen éghajlati hatás rányomja bélyegét a termesztésre az adott évben. Vannak helyek, ahol előbb fakad és előbb is érik a szőlő, s olyan foltok is vannak a birtokon, ahol meszesebb vagy agyagosabb a talaj. A birtok talajszerkezete igen heterogén, leginkább a dunai öntéstalaj (homokos vályog) a meghatározó. Minden ápolt és rendezett, látszik, hogy nagy odafigyeléssel gondozzák az ültetvényeket.
 

Sok fajtával dolgozik a pincészet, és ez a szortimentben is megjelenik. Van itt rajnai rizling, ezerjó, olaszrizling, cserszegi fűszeres, kékfrankos, zweigelt, pinot noir is, hogy csak legfontosabbakat említsük a 15 alkalmazott fajtából.

.

Cserejátékosból lett sztár

.

Éva elmesélte a pinot noir fura történetét, hogy miként is kerültek közelebbi kapcsolatba a burgundiai fajtával. Egy nagyobb területen kékfrankost akartak telepíteni, de nem volt annyi oltvány, amennyi kellett volna, és pinot noirral pótolták. A fajta helyi létjogosultságával kapcsolatban azonban voltak kételyeik. Tudták, hogy klímaigénye nem egészen passzol a borvidék adottságaihoz, de reménykedtek, hogy azért lesz helye a szortimentben. Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy tökéletesen megtalálták a pinot noir szerepkörét, s az egyik legfontosabb rozéalapanyag vált belőle. Azzal, hogy korán szüretelik, a fajta tökéletesen hozza azt, amit egy ropogós, friss és gyümölcsös rozé alapanyagától elvárhatunk. Ezzel az is kiderült, hogy a rozé szerepe meglehetősen fontos a kínálatban. Készül kékfrankosból, pinot noirból, de van kékfrankos-pinot-zweigelt szentháromságára épülő boruk is ebben a kategóriában.

Mivel a termőterület karaktere kevésbé domináns a borokban, így a stílus az, ami leginkább felismerhetővé teszi a Gál-borokat. A pincészetben készített termékek meghatározó része a friss és gyümölcsös vonalat erősíti, de mellette – persze évjárattól függően – kísérleteznek a hordós iskolázással is, amire az egyik legjobb példa a 2011-es kékfrankosuk, amely azért felvillant valamit abból is, hogy az Alföld nemcsak a pehelykönnyű borokról szól, hanem bizonyos években arra is lehetőség nyílik, hogy komolyabb, komplexebb tételek születhessenek.

A kód neve: nyerő páros

Biztosan akadnak olyanok, akik azt gondolják, hogy terület mérete miatt itt igazi nagyüzemi borászkodás folyik. Meglepődnének, hogy mennyire nem. Már a feldolgozó mérete is meghökkenést okozhat, sokkal kisebb, mint amire esetleg sokan számítanának, sokkal inkább családi vállalkozás benyomását kelti. Ennek oka, hogy a termésnek mindössze 20-30%-át dolgozzák fel, a többi szőlő értékesítésre kerül.

.

Élmény a javából

.

A család igen változatos körülmények között tudta kipróbálni a Fordot. Elsőként a birtokközpontot körbeölelő, homokpadokkal tűzdelt vendégmarasztaló terepen járatták meg a pickupot, ahol Éva és a család férfi tagjai is igen meggyőzőnek találták a haszonjárművet. Ezután az autópálya következett, ahol leginkább a magas fokú kényelem és komfortérzet domborodott ki, persze ne feledkezzünk meg a biztonságérzetről sem. A Ford kiemelt figyelmet fordít utasai testi épségére. A Ranger a pickupok közül elsőként ért el 5 csillagos eredményt az Euro NCAP törésteszten. Lopásvédelmi felszereltsége pedig legalább ennyire átfogó, bár szerencsére ezt egyelőre nem kellett kipróbálnunk.

Éváék tesztelték az autót a Balaton-felvidék meredekebb, vadregényes tájain is, ahol pedig a terepjáró képességét tették próbára. A homokon inkább a 4x4-es hajtást találták a legjobbnak, míg Lesencefalu környékén bizony már a felezőre is szükség volt. Elmondásuk szerint hihetetlen könnyedséggel abszolválta az autó a legnehezebb terepeket is, ahogy fogalmaztak: átment mindenen, mint kés a vajon.
Éva elmondása szerint minden szempontból kiemelkedő élmény nyújtott a Ranger, és legszívesebben vissza sem adnák a kereskedőnek. Mosolyog.

.

Csak a legjobb alapanyag jöhet szóba

.

Jelenleg mintegy 76 hektáron gazdálkodik a Gál család, két borvidéken, a Kunságin és a Balaton-felvidékin. Ebből mintegy 60 hektárt 1999 és 2005 között telepítettek, s ehhez jött még hozzá mintegy 6 hektárnyi új telepítés 2012-ben. Éva elmondta, hogy olyan nagy igény van a vörösborokra, hogy képtelenség azt kielégíteni, ezért is telepítettek legutóbb kékfrankost. Az évjáratoknak itt is fontos szerepe van, és még véletlenül sem mondhatjuk azt, hogy minden év azonos stílusú borokat ad. Erre jó példát szintén a kékfrankos nyújt, melyből 2011-ben egy izgalmas hordós bort készítettek, míg 2012-ben egy nagyon gyümölcsös és zamatos tartályos vörösbor készült. Mindkettő fajtajelleges, de két igazán eltérő világ találkozása ez.

A kód neve: nyerő páros

Zsuzsi elmondta, hogy ez a márkaépítés szempontjából inkább nehézséget jelent, ugyanakkor így minden évjáratban tudnak meglepetéssel is szolgálni a törzsvásárlóknak. S azokból akad bőven. Sokan saját demizsonnal és üvegekkel érkeznek a pincészethez, hogy helyben vásárolják meg a bort. Éva ezzel kapcsolatban elmondta, hogy náluk nincs különbség a palackozott és a lédig borok között, ugyanazt kapja mindenki. Az azonban sok szempontból könnyebbséget jelent a pincészet számára, hogy nem kell például palackra költeni, de ami talán még fontosabb, hogy a tárolás sem szűkíti az amúgy is négyzetcentiméterre kihasznált épület kapacitását.  

A pincészet boraihoz szánt alapanyagot műanyag ládákba szedik, válogatják, majd a modern technológiát segítségül hívva dolgozzák fel. A borok stílusa egyre szélesebb spektrumú, különösen a Balaton-felvidéki terület bekapcsolódása révén.

.

A Balaton mint visszatérő motívum

.

Éva büszkén, mégis szerénységgel mutatja meg a Lesencefalu környékén termesztett szőlőből készült borokat. Egyelőre itt, a szigetcsépi birtokon dolgozzák fel az ott megtermesztett szőlőt, de a közeljövőben ez is változhat. Olaszrizling, szürkebarát, chardonnay, pinot blanc és cabernet sauvignon határozza meg a Balaton északi részén lévő ültetvény fajtaszerkezetét. Éva nosztalgikus hangulatban emlékszik vissza a gyerekkori szülői szőlőkre Alsóörsön. Már régóta gondolkodtak azon, hogy, ha lehetőségük lesz, s anyagilag is megtehetik, egy Balaton környéki szőlőssel is bővítik a területeket. Erre 2011-ben került sor a Balaton-felvidéken, Lesencefalu mellett. 

Éva két onnan származó chardonnay-t hozott megkóstolni, egy tartályos, frissebb bort és egy hordósat. Elmondta, hogy keresik még a stílust, a feldolgozás módját, s leginkább a hordó szerepét a balatoni borokban.

A két bort megízlelve nincs okunk aggódni. A tartályos egy klasszikusan gyümölcshangsúlyos chardonnay, míg a hordós tétel erőteljes hordófűszereket mutat.

A beszélgetés során a stíluskeresés kapcsán felmerült, hogy esetleg jó megoldás lehet a részben tartályos, részben hordós bor frigyéből előállított házasítás. Éva nem vesztegette az időt, s a két chardonnay-ból már is elkészítette az új házasítást egy harmadik pohárba. Arcára derű ült ki, s megjegyezte, hogy az ötlet nem elvetendő. És pont ez az a szemlélet, ami miatt Éva az Év bortermelője lehetett. Nyitott, és folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amitől még jobb borokat készíthet.

A kód neve: nyerő páros

Éva, arra a kérdésre, hogy melyik fajta bora áll hozzá a legközelebb, elmondta, hogy több fajtát is kedvel, de talán most a rajnai rizling az, ami a legfontosabb számára. Hozzátette, hogy ebben az is benne van, hogy változatos stílusban lehet bort készíteni a fajtából. 

.

Bor és autó – a Balaton-felvidéki cabernet erőteljes karaktere győzött

.

Természetesen Évát is megkérdeztük arról, hogy karakterben melyik borára emlékezteti leginkább a kipróbált autó. Rövid gondolkodás után a Balaton-felvidéki cabernet sauvignont nevezte meg, de akár a hordós chardonnay-t is említhette volna.
Azért gondolkodtam el, mert elsősorban valamelyik alföldi borunkat szerettem volna megemlíteni, de mivel az autó igen erőteljes és karakteres, így mindenképpen egy maszkulinabb bort kell választanom. A Balaton-felvidék mint termőterület, s ennek lenyomata a bor, közelebb áll a Ford Ranger erőteljes, mégis elegáns és kifinomult karakteréhez.

Ilyen az, ha egy sikeres nő és egy díjnyertes autó egymásra találnak. Erőt sugárzó, mégis kifinomult egyéniségek ők, s talán ha nem lenne Atlasz, ők tartanák a világot a vállukon. (X)

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!