A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Loire-völgye és a magyar borok

Balaton és Tokaj Franciaországban

2011-05-21 | Vizi Csenge


Az egyik boros rendezvény még éppen, hogy csak véget ért, a másik még el sem kezdődött Franciaország azon vidékén, amelynek nevét a legtöbb ember, ha meghallja, rögtön a kastélyok meseszép világa jut eszébe róla: ez a Loire-völgye. Két magyar delegációt is meghívtak ide nedűink bemutatására. Az egyik egy kulturális rendezvény szerves részeként, díszvendégeként mutatkozott be, míg a másik május végén, egy nagyszabású borfesztiválon ízlelteti borait.


 

A Loire menti kastélyokról ki ne hallott volna még? De ha esetleg nem is emlékszik a történelem órák emlékezetes kastélyépítő lázára valaki, a földrajzon tanult több mint 1000 km-es folyó neve ismerően csenghet. A beazonosítás végett, az ország közepéből a nyugati part felé, az Atlanti-óceánba torkolló folyóról és a környező vidékről beszélünk. Hasonlóan hazánkhoz, itt is páratlan gyümölcs- és zöldségkínálattal várják a vásárlókat és a turistákat is a termelők. Szőlőtermesztésben és borkészítésben kiemelkedő képet mutat e vidék: 50 ezer hektár szőlőterületének nagyságát csak Bordeaux haladja meg.

Bár a Loire-folyó ma már nem mutatja régi képét, ugyanis kereskedelmi célokra nem használják, azt érdemes tudni, hogy például a 11. században a hollandok miután felfedezték e táj borait, előszeretettel használták a nedűk szállításának megkönnyítésére. A borkedvelők igazi Kánaánja ez a borvidék, ugyanis a hatalmas kiterjedése, változatos terroirja biztosítja igen különböző stílusú és fajtájú borok állandó jelenlétét.

Ahogyan hazánkban, ezen a tájon is markáns különbségek figyelhetők meg a borokban az évjáratok között, ahogyan hét régiójának éghajlata is igen különböző képet mutathat attól függően, hogy az ország belsejében található-e vagy épp a folyó torkolatánál. Hét régiója (Pays Nantais, Fiefs Vendéens, Anjou-Saumur, Touraine, Vins de L’Orléanais, Centre, Dél Loire) közül kettő különös jelentőséggel bír, NEMCSAK a borászatát illetően, hanem a mi, magyar borászatunkat illetően. Ez a két régió Anjou-Saumur és Touraine.

Az Anjou-Saumur régió közel 15 000 hektárnyi szőlőterülettel büszkélkedhet, borait mégis inkább csak a környező lakosok ismerik. Főképp fehérszőlőt termesztettek itt, azonban a filoxéra vész után inkább a vörösborok vették át a főszerepet, ám az összes közül a chenin blanc ad e helyen különleges borokat. Ebből a szőlőfajtából előszeretettel készítenek édes borokat is az Anjou négy területén is. Továbbá két Grand Cru területtel is rendelkezik e vidék.

A régió másik fele Saumur, amely talaja tufában gazdag, így az jelen van a borok ízvilágában is. Ha a szőlők eloszlását nézzük, itt a kép már kiegyenlített küzdelmet mutat a fehérek és vörösek között. Az előző területekhez hasonlóan itt is a chenin blanc adja a borok túlnyomó részét, cabernet franc és cabernet sauvignon ültetvények is gyakorik, de például a helyi pezsgő, a Saumur Mousseaux gazdasági szempontból sokkal nagyobb jelentőséggel bír az előzőekből készülő fajta- és cuvée boroknál. A chenin blanc édes borai (Layon, Pineau de la Loire) is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egész világon.

E terület természetesen nem csak borairól híres, hanem gasztronómiájáról is, hiszen a Loire halak arzenáljával látja el az éttermeket, amelyek közül az angolna, a csuka és az alóza is különböző mártásokkal, salátákkal a turisták ízlelőbimbóinak kényeztetésére tökéletes példa. Emellett komoly kulturális élettel is rendelkezik az ország ezen része, amelynek ékes példájáról számolt be Kardos Gábor, a Szeremley Birtok értékesítési vezetője. "Évek óta ezen a francia borvidéken rendkívüli érdeklődést tapasztalunk a magyar borok iránt. A pincészetünket ezúttal a Saumurben, május első hétvégéjén 16. alkalommal megrendezett Livre et vin (A könyv és a bor napja) elnevezésű kulturális eseményre hívták meg. A házigazda a patinás Bouvet-Ladubay Birtok volt."

Míg hazánkban sokszor a fesztiválok fő attrakciói celebek, ott a fő hangsúly a kultúrára esik. Christophe Lambert sem elsősorban filmsztárként, hanem új könyvét dedikáló szerzőként volt jelen. Ugyanakkor Cannes mellett e rendezvényen szokott megjelenni a legtöbb ismert filmes személyiség és producer, köztük például a szintén bortermelőként is ismert Delon család tagjai. A vendégek különvonattal érkeztek Párizsból, hogy a Loire borász elitjével és 150 íróval, költővel találkozzanak. "Ezen a vidéken az Anjou örökség történelmileg hazánkhoz köti a hagyományok tisztelőit, ezért is lehetséges, hogy egy ilyen rendezvény díszvendége lehetett Magyarország. Mivel a Szeremley Birtok és Badacsony mellett régiónk más borait is szerettük volna bemutatni, így balatoni borászatok egy-egy tételét is kivittük magunkkal."

A Loire-völgye és a magyar borok

A pincészet 2010-es Muscat Ottonel-je, a 2009-es Szeremley Rizlingje, Kéknyelűje, vörös Bakatorja és néhány további tételén kívül a választás Figula Mihály és a Jásdi Pincészet egy-egy palackjára esett, amelyek mellé a Szeremley Birtok strasbourgi kereskedője, Csóka József néhány tokaji nedűvel is készült: Szepsy István 2008-as Furmintja, a Tokaj Kereskedőház Késői Arany 2009-es bora és Orosz Gábor 6 puttonyos aszúja 2000-ből. Egy késői szüretelésű 2005-ös Badacsonyi Zeus zárta a sort.

"A megnyitón több jelentős irodalmi díjat adtak át, köztük a két legismertebb borhoz kapcsolódó díjat, ezután 150 szerző dedikálta könyveit, majd a Magyar gasztronómia és irodalom elnevezésű kávéházi kerekasztal beszélgetés következett (résztvevők: Jean-Yves Clément, a Liszt év koordinátora, Harmath Csaba, Dragomán György író és Kardos Gábor). Eztán a Nemzetközi Borakadémia elnökeként és a Francia Ízlésintézet (Institut Français du Goût) alapító elnökeként is ismert Jacques Puisais kóstoltatott díjnyertes Loire-vidéki borokat. Ezt követte a magyar borok bemutatása, amiben segítségemre volt Bruno Quenioux, a Lafayette Gourmet sommelier-je. Interaktív kóstoló volt, felváltva meséltünk a borokról, az azokban megtalálható terroir-jegyekre fókuszálva, melyeket az őshonos fajták mutatnak legjobban."

A kultúra és a bor dialógusa tovább folytatódik, ha egy kissé északabbra megyünk, mégpedig Tours városába, amely művészeti és történelmi múltjáról nevezetes. A magával ragadó középkori, macskaköves utcák május 28-án és 29-én megtelnek a borok és a gasztronómia szerelmeseivel. Ekkor rendezik ugyanis a Vitiloire Borfesztivált. Ezen a Loire-völgyi pincészetek mutatják be boraikat, amelynek része a Tours városát magába ölelő Touraine régió is.

Ezt a vidéket Franciaország kertjének szokták hívni. A rengeteg kastély övezte terület talaja változatos képet mutat, ugyanis az árterületektől kezdve, az agyagos-meszes részeken át, egészen a napfényes, kissé szegényesebb összetételűig találkozhatunk velük. Az ezeken termő fehér és vörös szőlők aránya közel hasonló méretet mutat, az itt található szőlőfajták pedig igen széles spektrumon mozognak: chenin blanc, sauvignon blanc és a chardonnay is egyre jobban terjedőben, illetve a vörösek is szép számmal képviselve vannak: cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec, pinot noir és Beaujoais-ból ismert gamay. A borvidék egyébként az ország harmadik legnagyobbja, amelyben a borok ár és minőség szempontjából különlegesen jó helyzetben vannak, az éttermi és direkt eladások szempontjából is az elsők között szerepelnek Franciaországban.

Touraine régiója egyébként a turizmus fellegvára, amelyet jól példáz 800 km hosszú borútja, a 300 vendégfogadásra is berendezkedett pincészete, 150 kilométer kerékpárútja, a környéken megtalálható turistautak, a kastélyok és parkok nagyszámú látogatottsága, és persze Tours városa. Ide látogat majd el májusban, a Vitiloire Borfesztiválra a Disznókő Szőlőbirtok és a Füleky Pincészet, mint meghívott vendégek. Az eseményről és a kiutazás céljairól Szabó Hajnalka, a Füleky Pincészet kereskedelmi és marketing vezetője mesélt.

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Tokaj Reneszánsz Egyesület nevében a Disznókő Szőlőbirtokkal együtt mi képviselhetjük a Tokaj-Hegyalja régiót. Azért is esett a választás ránk, mert marketing szempontból fontos volt, hogy a pincészetnek valamilyen szinten köze legyen Franciaországhoz, és hogy e régiót hitelesen, francia nyelven be lehessen mutatni, hiszen egy borfesztiválról van szó, ahol úgy, mint hazánkban is, közvetlen kapcsolat van a fogyasztó és a pincészet képviselője, a borász között. Rögtön kell tudni válaszolni a feltett kérdésekre, és bemutatni vidékünk borait, mindezt jó, ha az adott ország nyelvén tudjuk megtenni."

A Loire-völgye és a magyar borok

A Vitiloire Borfesztivált kilencedik alkalommal rendezik meg, és igen nagy népszerűségnek örvend, amit mutat közel 20.000 látogatója is. Nem csak borok vonulnak fel ezen az eseményen, hanem a helyi gasztronómia is nagy szerepet kap. Aki beleszeret egy adott tételbe, az helyben rögtön le is adhatja a borásznak a rendelését, sőt palackos borértékesítésre is van lehetőség.

"Minden évben újabb és újabb világörökségi területekről hívnak meg díszvendéget a borfesztiválra, így eshetett a tavalyi portói borvidékről Tokajra a választásuk, és persze a magyar EU-elnökségnek köszönhetően is nagyobb figyelmet kapnak hazánk borai ezen a régión belül is." A rendezvénynek van egy gálavacsorája, amelyen előételéhez, egy libamájhoz a Füleky Pincészet 2001-es 6 puttonyos Aszúját választották, amely lehetőséget szolgáltat Hajnalkának arra, hogy bemutassa Tokaj-Hegyalját, a régió borászatát és persze magát a pincészetet az adott tétellel.

"Egy nehéz, csapadékos, betegségekkel terhelt évjáratban sok munkával született ez a kiváló, inkább klasszikus stílusú bor. Második töltésű magyar tölgyből készült két hektoliteres kis tölgyfahordókban érlelődött két és fél évig, amelynek következtében a bornak szép, szinte erőteljes tanninjai lettek, mézes illata, mély borostyán színe különlegességét növeli. Ugyanis egy tíz éves borról van szó, már muzeális tétel, kis mennyiségben is készült, mindössze 2.500 palackot töltöttünk meg. Ezt a borfesztivál két napján is megízlelhetik az érdeklődők a standunknál a többi borunk mellett."

A borfesztiválra szánt borsor összerakása során tudatosan arra törekedtek Hajnálkáék, hogy egy szeletet mutathassanak be a Tokaji borvidékből, így egy száraz furminttal, egy késői szüretelésű tétellel, a 2001-es aszúval és az új évjáratú 2007-es 6 puttonyos aszúval vágnak neki a kalandnak. Ráadásul egy kóstolózónát is kialakítanak a borfesztiválon a szervezők egy teremben, ahová szintén bejutott a Füleky Pincészet kínálata.

És hogy mit várnak ettől, a toursi szerepléstől a Füleky Pincészetnél? "Szeretnék minél több információt összeszedni a Loire-völgyének turizmusáról, ugyanis nagyon fontosnak tartom, hogy egy ilyen jó példával felvértezve mi magyarok is elinduljunk ezen az úton. Baráti kapcsolatok kialakítása is a célunk, hogy minél hatékonyabban együtt tudjunk működni e régióval a jövőben, aminek első mérföldköve lehet az, hogy a helyi magyar-francia baráti kör elnöke lát majd minket vendégül.

Nagyon jó lenne a francia példára borutakat létrehozni Tokajban is, megfelelő infrastruktúrával. Ezt a vágyunkat szolgálja a jövőre elkészülő, 18. századi kúriában kialakított vendégházunk, továbbá szeretnénk borismereti tanfolyamokat is tartani itt, hogy minél többen tudjanak kulturált, hozzáértő módon a borok világában eligazodni. Természetesen ez a borfesztivál lehetőség arra is, hogy a jövőben csoportokat vihessünk ki e régióba, megismertetve velük azt a világot, ami követendő példa lehet bármely magyar borásznak, borkedvelőnek."

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!