A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A végeredmény: jó gyümölcs, egyedi bor

Beszélgetés Franz Weningerrel 2. rész

2009-09-10 | Tóth Adrienn


A fiatal soproni borásszal, Franz Weningerrel készített interjúnk első részében arról beszélgettünk, mi keltette fel Franz érdeklődését a biodinamikus filozófia iránt. A következőkben az alternatív mezőgazdasági iskola megismerését folytatjuk. Megtudjuk, mit kell tenni, ha mégis megtörténik a baj, és megjelenik egy fertőzés a szőlőben, és hogy milyenek lesznek az így elkészített, biodinamikus borok.


 

Az interjú első részéhez, kattintson IDE.

Korábban elmondtad, hogy növény egészsége a cél, mégis, hogy érhető ez el a gyakorlatban permetezőszerek nélkül?

A szőlőben atkákkal és több gombafertőzéssel is folyamatosan küzdünk. A hagyományos szőlészkedés gyakorlata az, hogy a kezeléseket akkor kezdik meg, amikor felbukkannak a tünetek, megjelenik a fertőzés.

Ezzel szemben a biodinamikus rendszerben a megelőzésen van a hangsúly, itt az a fontos, hogy erőfeszítéseinknek és a saját belső erőforrásaiknak köszönhetően, rögtön a vegetációs ciklus elején erősebbek legyenek a növényeink, és ez kitartson egészen az évjárat végéig.

A megelőzés lényege, hogy a különböző készítmények folyamatos használatával ellenállóbbá tesszük a növényeket. Azzal, hogy arra törekszünk, hosszú távon kisebbé tegyük a sejteket, nagyobb sűrűséget, több ízanyagot kapunk. Emellett ha erősebb, tömörebb héjat hozunk létre, csökkentjük annak a kockázatát, hogy a gombáknak bejussanak a bogyóba.

Mit teszel, ha mégsem sikerült megelőzni minden veszélyt?

Ha munkánk ellenére felüti a fejét egy fertőzés, homeopátiás készítményeket, például kamillateát használunk. Számomra fontos, hogy különböző biodinamikus és homeopatikus gyógykészítmény közül választhatok a növények számára.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy számunkra is engedélyezett a hagyományos technológiában használt réz és kén alkalmazása. Ezek a vegyi anyagok azért nem tiltottak, mert a növény nem képes beépíteni önmagába.

Milyen az ideális állapot a szőlő számára, a fertőzések, vagy hiánybetegségek miatt kialakuló egyensúlyhiányon túl?

Talán soha sem lehet megvalósítani, de a cél egy teljesen önműködő rendszer létrehozása, amely nem igényel külső erőforrásokat. Ennek érdekében állatokat tartasz, ők ellátnak trágyával, füveskerted van, ahonnan a gyógynövények származnak.A biodinamikus elmélet alapja az erdő, amely mindent tartalmaz, amire szüksége van, és amely a természet erőinek köszönhetően folyamatosan gondoskodik saját harmóniájáról. Ha ez működik az erdőknél, miért nem működik a szőlőkben? Az első különbség, hogy ez utóbbi monokultúra, azaz csak egyféle növényt termesztünk benne.

A világ klasszikus borvidékein az is tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ez már évszázadok, vagy évezredek óta folyik így. Bármilyen egészséges ételt fogyasztasz, ha csak azt eszed, természetes, hogy egy idő után megbetegszel, a növénykultúra ilyen hosszú időn át tartó egyoldalúsága miatt ez történik az európai szőlőültetvényekkel is.

Annak eredményeként, hogy megváltozott az, ahogy a szőlészkedésről és a borkészítésről eddig gondolkodtál, mennyiben változott a végeredmény, vagyis a bor?

Az átalakulás alatt sokat merengtem azon, milyen bort is szeretnék készíteni, mert logikusnak tűnt, hogy ez is változni fog. Korábban azt vártam, hogy nagyok, gyümölcsösek és erőteljesek legyenek a boraim. Ma már inkább arra figyelek, hogy egy kiegyensúlyozott környezetből származó, jó minőségű gyümölcsöt termeljünk. Abban az esetben, ha ez rendelkezésre áll, valójában nincs másra szükségünk.Persze ahhoz, hogy eldöntsük, mitől lesz jó a gyümölcs, fel kellett tennünk magunknak néhány kérdést: attól jobb, ha magasabb a cukorfoka, és így nagyobb az alkoholtartalma, vagy, ha magasabb a savtartalma? Végül arra jutottunk, hogy az a jó szőlő, ami rendben, magától leerjed, és amelynek a bora jóízű.

Ezeken a kérdéseken már korábban is gondolkodtunk, és általában azt találtuk, hogy azok az idősebb ültetvények, amelyek bár nem teremnek túl sokat, de viszonylag kiegyensúlyozottak, hozzák a legmagasabb minőségű termést. A bio és biodinamikus módszerek tulajdonképpen azt teszik lehetővé, hogy ez gyorsabban történjen meg, és ne kelljen rá több évtizedet várni.

A biodinamikus pincészetek borait kóstolva sokszor azt tapasztaljuk, hogy ezek nehezen illeszthetők be a szőlőfajták vagy borvidékek körül létrehozott sablonokba...

Annak, hogy mind a szőlészet, mind a borkészítés folyamatai ennyire természetesen zajlanak, és hogy a felhasznált anyagok többsége is a területről származik, egyenes következményeként, végtelenül egyedi borokat készítünk, és ez megint csak különösen izgalmas számomra.Tulajdonképpen az egyediség forrása az is, hogy mindenki más valamiben jó, lehet, hogy mi a teákat tudjuk jobban elkészíteni, a többiek másban erősebbek. Nagyon sok múlik a csapatodon és a helyi adottságokon. A mi borvidékünkön például sokkal könnyebben jutok hozzá lótrágyához, mint a tehéni eredetűhöz, így lehetséges, hogy inkább ezt fogom használni. Más a trágya, ez másképp gazdagítja a talajt, így talán végül a borom is más lesz.

A biodinamikában az a fontos, hogy milyen módon tudod felhasználni a környezet adta egyedi lehetőségeket. Ebben a rendszerben minden idegszáladdal a természet rezgéseit figyeled, meg kell tanulnod ez alapján ösztönösen cselekedni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!