A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Azt árulom, amit a családomnak is adnék

Borok, sajtok, csokoládék

2011-01-25 | Tóth Adrienn


Azt árulom, amit a családomnak is adnék

A hipermarketek egyre bővülő világával párhuzamosan egy másik üzletvezetési filozófia is egyre nagyobb teret nyer körülöttünk, ahol az ár kizárólagos szempontja mellett legalább olyan lényeges a minőség is. A borszaküzletek és delicates boltok sorát bővíti a decemberben megnyílt Degusta, amely Budán, a Királyhágó tér melletti Böszörményi úton található. Az üzlet tulajdonosát, Robotka Gábort kerestük meg, hogy a kulisszák mögé pillantva megtudjuk, hogyan dőlt el, mi kerüljön a polcokra.


Elsőként arra voltunk kíváncsiak, milyen szempontok alapján állt össze a borkínálat.

Az elsődleges cél az volt, hogy a kínálat minél nagyobb mértékben magyar borokból álljon, az üzletben megtalálható kétszázötvenféle bor közül így a többség, kétszáz palack hazai borvidékekről származik. Emellett a maradék ötven tétellel a világ legfontosabb bortermő vidékeit kívántuk lefedni, így akad itt palack többek között Bordeaux, Burgundia, Rhone, Champagne, Toszkána, Piemonte vagy Kalifornia borvidékeiről is.

A magyar kínálat összeállításánál mire törekedtetek?

A rendezési elv az volt, hogy a jól ismert nevek mellett minél több olyan pincészetet is felvonultassunk, amelyek érdekesek lehetnek a kuriózumokat kereső borértők számára. Ennek érdekében ritka szőlőfajtákkal foglalkozó borászatokat kerestünk, és olyanokat, amelyek kézműves szemlélettel vagy például biomódszerekkel dolgoznak.

Van néhány név, akit kiemelnél a kínálatból?

Megemlíthetjük például a Szatmári Pincészetet, amelynél három olyan szőlőfajtából is készítenek bort, amelyek egyébként máshol alig fellelhetőek: a rózsakőből, a vulcanusból és a zeuszból.

Ezen túl fontosnak tartom a jó kapcsolatunkat a szekszárdi Eszterbauer borászattal is, mert úgy vélem, hogy ők az utóbbi időben egyre komolyabb tekintélyt vívnak ki maguknak. Jó ár-érték arányú portfóliójuk viszonylag nagy részét tartjuk is az üzletben. És persze nem szeretném kifelejteni még Szentesi Józsefet sem, aki a Velencei-tavat, mint bortermő vidéket egymaga hozta vissza a köztudatba.

A borok és párlatok mellett különböző finomságok is megtalálhatóak még a polcokon. Látunk itt sonkát, kolbászt, sajtot, csokoládét, mézet, olívaolajat, tésztát.

Ahogy a boroknál, úgy az ételeknél is természetesen a minőség volt az elsődleges szempont, olyan termékeket válogattunk össze, amelyeket magunk is szívesen fogyasztunk. Persze itt is elsődleges volt, hogy amennyiben megfelelő minőségben rendelkezésre áll, magyar legyen az áru.

Vannak például mangalicából, szürke marhából és vadhúsból készült sonkáink és kolbászaink, több termék ezek közül a Kiskunsági Nemzeti Parkból származik, ahol védett körülmények között 100%-ig biztosítva van, hogy bio legyen az alapanyag. Sonkafronton persze ott vannak még Árpás László, etyeki sonkamester érlelt tételei is.

Mi újság sajt fronton, ott milyen partnereket találtál?

Úgy gondolom, hogy Sándor Tamás Bükki tehéntejből készült sajtjait már sokan ismerik, főleg a borfogyasztók közül, hiszen sok boros rendezvényen ott van. Mellette egyre nő azonban Mircz Nárcisz neve is, aki a Hortobágyon foglalkozik kecskesajt-előállítással. Az ugyancsak alföldi Galló Jánostól, valamint az etyeki André farmról egyaránt érkezik hozzánk kecske- és tehénsajt.

Még valami hazai különlegesség?

Talán sokan nem Magyarországra asszociálnak a csokoládéról, de hozzánk szállít egy budapesti csokimanufaktúra, a Csokoládia is. A kulcs persze itt is az alapanyagon van, ők például a Csendes-óceáni Vanuatu-szigetéről hozzák be azt. A fűszeres csokoládéikhoz például bio chilit vagy tandori maszalát használnak fel.

Miért fontos számodra, hogy ökologikus termesztésből származzon az élelmiszer?

Alapkoncepciónk volt, hogy olyan élelmiszereket áruljunk, amelyeket a gyermekeimnek is jó szívvel odaadnék. Úgy gondolom, hogy a nagyüzemi élelmiszer előállítás nehezen kontrollálható alapanyagok szempontjából, ezért igyekszünk olyan árut tartani, amely garantáltan természetes.

Bár még alig néhány hónapja nyitottatok, vannak már terveitek a jövőre nézve?

Igen, jó barátom az Apropó nevű, apró, gourmet étterem fiatal séfje, Laczi Tamás. Velük szeretnénk közös borvacsorákat szervezni, ahol az általunk forgalmazott borokat az ő ételkreációi egészítik ki. A sort a korábban már említett Eszterbauer Borászattal nyitjuk februárban, de valószínűleg szervezünk még Kreinbacher illetve Szászi Endre esteket is.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!