A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bordeaux stílusa a mérvadó

Andrej Razumovsky válaszolt 2. rész

2015-06-01 | Tóth Adrienn


Bordeaux stílusa a mérvadó

Az Alpamanta tulajdonosával és vezetőjével, Andrej Razumovskyval készített interjúnk első részében onnan indultunk, hogy hogyan lesz egy Spanyolországban felnövő, félig osztrák, félig dán üzletembernek egy kis, biodinamikus pincészete Argentínában. Ma a fenntartható szemléletmódnak a gyakorlatban történő megvalósítása mellett a pincészet borkínálatát is áttekintjük.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

Állatokat is tartunk, amelyeknek fontos szerepük van. Például a birkára a gyomok kontrollálása miatt van szükség, amelyek sajnos az öntözés miatt a mi klímánkon is terjednek. De telepítettünk gyümölcs- és olajfákat is a szőlőtőkék közé. A biodinamikus megközelítés egyik eredménye, hogy a szőlők gyökérzete megerősödik, és ez más karaktert ad a boroknak.

 

Rudolf Steiner azért is kulcsfigura, mert olyan homeopatikus szereket ajánlott, amelyek segítik fokozni a növény egészségi állapotát. A figyelem középpontjában mindezért esetünkben nem a borkészítés, hanem a szőlőmunka áll.

 

A szüretkor is igyekszünk minél kevésbé beavatkozni. A borok spontán erjednek, a palackozás előtt nem alkalmazunk szűrést, és minimális kén hozzáadásával kerülnek letöltésre. Szükség van a kénre az oxidáció elkerülése és a hosszú élettartam érdekében, de igyekszünk belőle minél kevesebbet használni.

 

Hogyan épül fel a pince borkínálata?

 

Tizenegy borunk van piacon, az első évjáratunk a 2007-es és a 2008-as volt, és ezekből még kaphatóak is bizonyos tételek. Az alap borcsaládunk a Natal nevet viseli, fontos esetükben megjegyezni, hogy azon túl, hogy gyümölcsösségük miatt friss, jól fogyasztható tételekről van szó, ezeknél is fontosnak tartjuk a föld, a talaj kifejeződését. Ez egy hattagú borcsalád, van benne chardonnay, sauvignon blanc, malbec, cabernet sauvignon, merlot és syrah, és az egyes tételek kizárólag acél- és betontartályokban készülnek.

 

A második szinten az Estate, azaz birtokborok állnak, itt már belép a képbe a hordós érlelés. A chardonnay esetében a fát már az erjesztéskor is használjuk, a malbec, a cabernet sauvignon és a merlot tíz hónapot tölt használt és új fahordóban.

 

A csúcson álló boraink kezdetben a Reserva nevet viselték, ma azonban már Terroir név alatt kerülnek forgalomba, az EU szabályozása miatt sajnos nem használhatjuk ezt a Spanyolországban törvény által szabályozott elnevezést. Ezen a szinten korábban csak a malbec-kel foglalkoztunk, a múlt évjáratban azonban ez a szint cabernet sauvignonnal és franc-nal is kiegészült.

 

Az ebbe a kategóriába szánt alapanyag esetében a többinél is szigorúbb terméskorlátozást gyakorlunk, és a több szín és a magasabb fokú komplexitás érdekében ezeket a szőlőket szüreteljük utoljára. A borokat tizennyolc hónapig érleljük tölgyfa hordóban, majd évjáratonként mindössze háromezer palackot töltünk le belőlük. 

 

 

Mely fajta iránt tapasztalják a legnagyobb érdeklődést?

 

Az európai és az észak-amerikai piacon egyértelműen a malbec a legkeresettebb, de érdekesség, hogy Japánba például csak chardonnay-t szállítunk. A németek a syrah-t, az osztrákok a cabernet sauvignont részesítik előnyben, míg a sauvignon blanc az angolok és az írek körében fogy a legjobban. Összesen huszonöt országba exportálunk, és évente 80-100 000 palack bort készítünk.

 

A birtok központja Mendozában található. Mekkora a borvidék jelentősége Argentínán belül?

 

Argentínán belül még mindig Mendoza áll a fókuszpontban, ugyanakkor kétségtelenül új bortermő régiók is ismertté válnak, például Patagóniában és Saltában. Mendoza piaci pozíciójának stabilitását ugyanakkor hosszú távon garantálja az, hogy a terroiradottságok szempontjából jelentős változatosságot képes felvonultatni, elég csak az eltérő tengerszint feletti magasságok adta hőmérséklet-különbségre gondolni.

 

Bordeaux stílusa a mérvadó

 

Mendozán belül Lujan de Cuyo az egyik legtradicionálisabb bortermő vidék. Ugyanakkor például a fehér fajták kapcsán az olyan új zónák is érdekesek lehetnek, mint Ugarteche, ahol nekünk is vannak szőlőink. Az utóbb említett területen a magas fekvés homokos, agyagos, mészköves talajjal párosul, és ez a kombináció hihetetlenül izgalmas borokat eredményezhet. A cabernet sauvignon, franc és merlot esetében is tapasztalhatunk egyfajta mélységet a borokban, amely olyan földes karakterrel párosul, amely számomra e terroir sajátjaként jelenik meg.

 

Hogyan írható le a pince borainak stílusa?

 

Az újvilági borokra általában jellemző a lekváros, nagy borok sztereotípiája, én azonban nem Parkernek akarok megfelelni. Inkább az európai iskolához szeretnék közelíteni, jól iható, kiegyensúlyozott, elegáns borok megalkotása a célom. A kontinensen belül leginkább a bordeaux-i irányt tartom mérvadónak.

 

Ennek érdekében igyekszem időben, tehát nem túl későn szüretelni. Tartózkodom a túlzott hordóhasználattól, mert szeretném, ha inkább a gyümölcsösség és a savak érződnének a borban, mint a fa. A magas minőség eléréséhez azt tartom fontosnak, hogy az emberekben higgyek, akik a szőlőben dolgoznak, mert szerintem a minél több kézi munka vezet a terroir megjelenéséhez a borokban. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!