A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borok Kremstal és Wachau határáról

Interjú Rainer Wess-szel

2015-07-27 | Tóth Adrienn


Borok Kremstal és Wachau határáról

Rainer Wess, az osztrák borász hozzáállása nem mondható megszokottnak, hiszen nem a borvidéki szabályozás szerinti határokat, hanem a természeti adottságokat veszi figyelembe, amikor a borai alapanyagát termő dűlőket összeválogatta. Ebből következően hiába készít dűlőszelektált borokat Kremstalból és Wachauból, utóbbi borvidék neve nem jelenhet meg a palackokon. Rainer Wess nemcsak erről, hanem a szőlőben és a pincében zajló munkákról is beszélt a Vinoportnak.


 

Hogy kerültél kapcsolatba a borral?

 

A borokkal a szüleim hatására kerültem kapcsolatba, akik Bécstől délre, Bécsújhelyen élnek. A tanulmányaimat borászként végeztem, majd ide, Krems környékére házasodtam. Mindig szerettem volna egy saját birtokot, de sokáig azt hittem, hogy ez nem lesz megvalósítható. A Domäine Wachaunál kezdtem el dolgozni; hamar beleszerettem ebbe a régióba, és ezzel eldőlt, hogy ha valaha szőlőm lesz, az itt lesz.

 

A saját pincészetemet 2003-ban alapítottam. Unterloibenben béreltem helyszínt hozzá, és az első évben még felvásárolt szőlőalapanyaggal dolgoztam. A helyhiány miatt azonban hamar lehetetlenné vált a helyzet, így 2010-ben Krems an der Donauba költöztettem a birtokközpontot, az itteni pince mellé felépítve egy feldolgozót is.

 

Hogyan írható le a stílus, amelyre törekszel?

 

Nem célom a legnagyobb testű, legerőteljesebb borok készítése, inkább a minél elegánsabb szerkezet és aromatika megvalósítására törekszem. Ennek érdekében érett, de nem túlérett gyümölcsöt szüretelünk, és kerülöm a botritiszt is a borokban. Még a dűlőszelektált boraimnál is inkább az a cél, hogy az emberek igyanak belőle, mintsem hogy csak kóstolgassák.

 

 

 

A borkészítés során mely lépések megtételével tartod mindezt elérhetőnek?

 

A bort igyekszem minél hosszabban a finomseprőn hagyni, persze ezt befolyásolja, hogy az adott év időjárása miatt hogyan alakul a szőlő pH-ja. Egy hűvös évben, amikor sok a sav, a rajnai rizling is kifejezetten sokat profitálhat a seprőn tartásból.

2013-ban például sok volt a botritisz a szőlőben, de mi az általa érintett bogyókat, fürtrészeket kiválogattuk; mivel egészséges szőlővel dolgozunk, így akár öt hónapig is finomseprőn tarthatjuk a bort.

 

Wachauból származik a szőlő, mégsem jelenik meg a borvidék neve a címkéken. Mi ennek az oka?

 

Nem lehetek tagja a wachaui termelőket tömörítő Vinea Wachau Nobilis Districtus szervezetnek, mert Kremstalból is vásárolok fel szőlőt. Ha valaki a Wachau megnevezést szeretné a címkéjén látni, egy kiló szőlőt sem vehet máshonnan a pincénél készülő boraihoz. Úgy döntöttem, nekem a termőhely adta minőség fontosabb, mint az, hogy mi kerül a címkére, ezért leléptem a hagyományos útról.

 

 

Borok Kremstal és Wachau határáról

 

 

A ’60-as években hozták meg azt a döntést, hogy Krems, ahol a pincém található, része-e Wachaunak vagy nem. Ismerve a környék adottságait, úgy gondolom, hogy ezzel inkább a politikai határokat erősítették meg, és nem a geológiai vagy a klimatikus adottságok alapján döntöttek.

 

Ha nem a borvidéki szereplőkkel való együttműködés mentén haladsz, van olyan borászközösség, amely segíti a tapasztalatok bővítését?

 

Tagja vagyok az Österreichische Traditional Weingüter szervezetének. Az itt végzett munkát nagyon hasznosnak tartom, hiszen a különböző borvidékekről származó pincészetek a borok klasszifikációját kezelik központi kérdésként. Történelmi dokumentumokból indulunk ki, ily módon kamatoztatva az évszázadok alatt felhalmozódó tudást.

 

Hol tart most a pincészet, és hogyan látod a jövőt, milyen irányokba fejlődtök majd?

 

Akiktől kezdetben vásároltunk fel szőlőalapanyagot, azokkal most is együttműködünk, de már vannak olyan ültetvények is, amelyeket magunk művelünk. 2013-ban hetvenezer palack bor készült el a pincében.

 

 

A portfólió bővüléséhez hozzájárul majd a 2012-ben Kremstalban eltelepített pinot noir ültetvény. Érdekes ez a fekvés, hiszen bár vannak nagyobb felületű teraszok is, a terület kétharmada tizenöt teraszon oszlik meg. A klónok egy burgundiai borászattól származnak, de a palackba kerülő bor komplexitásának fokozása érdekében a két francia klón mellett két németet is eltelepítettem.

Borok Kremstal és Wachau határáról

 

Ez a terület egyébként nem nagy, mindössze körülbelül egyhektárnyi, és az itt található huszonöt éves rajnai rizling ültetvényeket nem akartuk kivágni. Ezek mellé került a pinot noir. A területen egyébként most folyik a falak újjáépítése.

 

A jövőre nézve azon dolgozunk, hogy minden évben jobbak legyünk. Ennek érdekében a szőlőben egyre inkább szeretnénk elmenni a bioművelés felé, bár azt nem tervezzük, hogy a hivatalos minősítést is megszerezzük. Az egészséget, a tisztaságot azonban fontosnak tartjuk magunk, a borok és a talaj miatt.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!