A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csokoládé és pálinka együtt?

Újdonságok ízlelése

2010-07-05 | Vizi Csenge


Csokoládé és pálinka együtt?

Csokoládé, amit saját magunk állíthatunk össze? És nem kell hozzá csokoládémesternek lenni? Ráadásul olyan alapanyagokból kreálhatjuk meg álmaink netovábbját, amikre hazánkban máshol nem, vagy csak igen kevés helyen, hosszas kutatómunka árán találhatunk rá? Ráadásul mindez pár kattintással online elérhető, majd nem sokkal később már az ajtónkban állva csenget a futár? És ez valóság? Igen, az! Ráadásul még pálinkával is összekóstolhatjuk, ami külön organikus élvezetre emelhet egy kis nassolást baráti körben.


Csoki nekem?

Mészáros Gábor csupán kisgyermek volt még, amikor már hódolt szenvedélyének, a csokoládénak. Képzeljünk csak el egy kisfiút, aki az 1900-as évek végén, a nem túl izgalmas hazai csokoládékínálatot „vakon” kóstolgatta, vagyis kibontotta a fellelhető nugátokat, egymás mellé tette, és próbált rájönni arra, melyik csokoládé honnan való.

Aztán egy édes napon megérkezett a csoda a Mészáros család házának falai közé. Ekkor szembesült először Gábor azzal a ténnyel, hogy az akkor vásárolható hazai csokoládék közelébe sem érnek más vidéken fellelhető rokonaiknak. Az összetevőket nézve egy venezuelai vaníliás, chilis és vörösáfonyás csokoládé hódította meg hősünk szívét. Hatalmas kutatómunka következett, aminek útja a belgiumi csokiakadémián át, egészen a ChocoMe honlapig vezetett.

Nem volt könnyű helyzetben Gábor, hiszen már-már megszállottan kereste az egyetlen, egyszer kóstolt tüneményt, ami elveszni látszott. Azonban a folyamatos kísérletezgetések kudarca után sem adta fel hősünk, amelynek következtében egyenesen a Belgiumban található Berry Callebaut Csokoládéakadémián kötött ki. Itt kitanulta Philippe Vancayseele-től a csokikészítés mesterségét, sőt! Gyermekkora legízletesebb csokoládéjának hőn vágyott receptjét is sikerült összeállítani.

\"\"

Miután csokoládémesterre avanzsálódott Gábor, lassan, de biztosan kialakult benne, hogyan is lehetne a csokoládét a különleges alkalmak egyedi ajándékává tenni. Arra az elgondolásra alapozva, hogy a pizzára is saját magunk választhatunk feltéteket, sőt, egyes helyeken az alaptésztát is kiválaszthatjuk, elhatározta, megcsinálja ezt a csokoládéval is.

Egy évvel ezelőtt körvonalazódni is kezdett, hogyan lehet ezt megvalósítani. Egy webshop koncepcióját építette fel, amelynek szép lassan a nevet megtalálta: chocoMe. A csokoládémestertől bárki indokoltan kérdezhetné, miért nem magyar nevet választott vállalkozásának. De valljuk be, ahhoz, hogy egy termék a mai piaci körülmények között eladható legyen, szükséges egy jól csengő név. A chocoMe nem csak hazánkban, hanem akár külföldön is könnyen érthető és megjegyezhető szlogen.

Miután az ötlet a megvalósítás medrébe terelődött, már csak azt kellett kitalálni, hogyan is valósítható meg ez az egész. Így jött létre a chocoMe weboldala, amelyen Gábor kézzel készített csokoládé-különlegességeket kínál. Három prémium kategóriás csokoládé-alapanyag közül választhat a „betérő”, amelyek mindegyike a Callebaut vállalattól érkezik: az étcsokoládé 65,1% kakaó tartalommal bír, az equadori Arriba és ázsiai kakaóbabok keveréke, a tejcsokoládé alapanyaga is az előbbi equadoriból készül, azonban csak 39% kakaótartalmú termék, továbbá rendelhető még prémium kategóriás, egyedi aromájú fehércsokoládé is.

\"\"

És ha az alapok megvannak, jöhet az építkezés. Gábor kézi készítésű csokoládéjára több mint 80 feltét választható, amelyek a világ különböző pontjáról importált fűszerek, olajos magvak, liofilizált gyümölcsök, ehető virágok. Bár egyszerre csak öt feltétet kérhetünk az általunk kiválasztott alapra, de azt olyan egyedi részletekkel, mint a 23 karátos ehető aranypelyhek, vagy a Haribo gumimacijai díszíthetjük, vagy a vállalkozó kedvűeknek az Etna lábánál termesztett brontei pisztácia, goji bogyó vagy épp kandírozott ibolyaszirom is a rendelkezésükre áll.

A több millió variációból szinte biztosan mindig találunk újabb és újabb felfedezésre váró ízt vagy épp alkotást, ugyanis az elkészült, kézbe vehető csokoládénak nem csak a csomagolása mutat nagyfokú kreativitást, hanem a feltétek elrendezése is. Igazi kincs birtokába jutnak, akik megteszik azt a pár lépést a honlapon, amely lehetővé teszi a rendelést.

Csokoládéhoz pálinka?

Miért is ne választhatnánk egy-egy különleges alkalomra csokoládét és hozzá pálinkát? Mert bizarrnak tűnik? Vagy mert el sem tudjuk képzelni, hogy e két különleges termék harmonizálhat egymással? Pedig higgyük el, lehetséges! Legalábbis június 17-én, a la Rosa Étteremben, Túróczi Gábor (Lucullus BT), Mészáros Gábor (chocoMe) és Petzold Attila (Brill Pálinkamanufaktúra) közös rendezésében különleges kóstoló valósult meg.

A tányérokon apró csokoládészeleteken egy-egy liofilizált gyümölcs (a fagyasztva szárítás egy folyamata, amikor is a gyümölcsből a legkíméletesebb módon távozik a nedvesség, ami által a gyümölcs megőrzi ízét, illatát) várt a pálinka arzenálra. Mind az öt szelet elfogyasztása a hozzájuk belőtt pálinkával igazi gasztro-orgazmussal járt az ízlelőbimbók számára.

Először egy 2009-es Irsai Olivér pálinka került a kis tulipán alakú poharakba a Brill Pálinkamanufaktúra részéről, amit egy 74%-os tanzániai csokoládékehelybe töltött tejszínes mousse mellé szolgáltak fel. A különleges falat - amely egy kevés irsai pálinkát is tartalmazott - elkészítőjének személyében egy hölgyet tisztelhet a fogyasztó: Király Anitát, a Lucullus BT oktatóját és cukrászmestert. A pálinka parfümös frissességének áradata után mindenki ledöbbent a szárazpróba során érezhető gyöngyvirág illaton.

\"\"

A következő, egy évig barrique hordóban érlelt Cabernet Franc Törkölypálinka 2004-ből érkezett, és már a színével meghódította kóstolóját, és akkor még a kellemes fás ízjegyekről, a krémességről és a teltségről még nem is esett szó. Ehhez Mészáros Gábor fahéjas-áfonyás étcsokoládé kockáját kaptuk a szánkba, amely segítségével a fahéj szinte betöltötte szánk minden zegét-zúgát.

A 2006-os Újfehértói Fürtös Meggypálinka a meggyfa virágának illatával kezdte meg hódító útját, amelyet az érett meggy héjának illata követett. Ízében is folytatódott a meggy játéka, azonban már pici kesernyét vitt bele a magzamat, talán marcipánra emlékeztető ízjegyként. A párja egy liofilizált meggyel ékesített étcsokoládé darabka volt, amellyel a meggy íze olyan volt, akár a frissen szedett gyümölcsé.

Egy érdekes adattal indult a következő páros ízlelése: 3 liter málnapálinkához 1 mázsa gyümölcs szükséges. Így már sokkal óvatosabban és érdeklődőbben veszi az ember szájába a kortyot, amely a 2009-es Fertődi Málnapálinkából származik. Mielőtt azonban szánkba vennénk, megcsap a málna erőteljes illata, amely ízben sem hagy alább. A málnával díszített étcsokoládét a pálinka lággyá, bársonyossá teszi, különleges bevonatot képezve szánkban.

Az utolsó pálinka már igen jó kedvben találta a vendégeket, ami azonban nem rontott a koncentráción, hiszen a tavalyi évből való Feketeribizli pálinka fűszeres illatával egy újabb perspektívába helyezte a pálinkák világáról eddig kialakult képünket. Csillagánizssal, pemetefűvel és egy piciny spárgás jeggyel jelentkezett, amit végül a feketeribizlis étcsokoládéval alkotott harmóniája koronázott meg.

Remélhetőleg ezután mindenkit elönt a vágy, hogy kreativitását bevetve felkerekedjen a chocoMe honlap böngészésére, és összeállítva a világ legegyedibb csokoládékompozícióit, örömét lelje az új ízekben, az eddig még felfedezetlen világ rejtelmeiben. És ha már elég bátrak vagyunk, akkor vásároljunk pár üveg pálinkát (természetesen a Brill Manufaktúrától), és induljunk harmónia-felfedezőútra e kép prémium termék együttes kipróbálásával.

Fotó: www.gasztrotipp.hu

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!