A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy Örökké tartó Boldogságos pillanat Egerszalókon

2014-05-07 | Tóth Adrienn


Egy Örökké tartó Boldogságos pillanat Egerszalókon

Dr. Lőrincz György, a St. Andrea pincészet igen népszerű, mégis hihetetlen szerény borásza látott vendégül bennünket, hogy megmutassa az Egri borvidék néhány gyöngyszemnek is beillő termőhelyét, s persze, ha már arra jártunk, egy kicsit megautóztattuk magunkat a Ford sokszínű új Rangerjével is.


Egy nap Lőrincz Györggyel olyan, mint egy Örökké tartó Boldogságos pillanat. Vendégszerető és kedves, ránk szánja egész napját annak ellenére, hogy látszik rajta, hogy az influenza rendesen megcincálta, és nem teljesen gyógyult, arról nem is beszélve, hogy komoly fajtaszerkezet-átalakításba csöppentünk éppen bele – zajlik az ültetés –, amelyet persze csak személyesen lehet felügyelni. Vélhetően, ha klónoznánk a borászt, akkor sem végezne az általa eltervezett feladatokkal, de így is minden ültetvény ápolt és makulátlanul rendben tartott, ami persze a pincére és a birtokközpontra is igaz.

Az apropó, ami miatt most ellátogattunk Egerszalókra, a St. Andrea pincészet birtokközpontjába és feldolgozójába, az az volt, hogy Gyurit megkérdezzük, hogy nincs-e kedve egy hétig nyüstölni a Ford pickupját. A rendkívül rokonszenves borász kapva kapott az alkalmon, hogy megismerje az új Rangert, ugyanis annak előző verziójával immáron néhány éve igen közeli barátságba került, és nagyon kíváncsi volt arra, hogy milyen az új jövevény.

A fenn említett fajtaszerkezet-átalakítás révén napi úti célunk nem is lehetett más, mint a Kis-Eged és a Hangács nevű dűlök, ahol nagyban zajlik a furmint és a hárslevelű telepítése. Gyurinak ugyan vannak megbízható emberei, akik felügyelik a fontos munkákat, mégis személyesen is látni akarja, hogy minden rendben van-e.

Már a borászatban megkezdődött az autó teherbírásának és funkcionalitásának tesztelése, a telepítésre váró területekhez szükséges oltványokkal dugig megpakolta a borász a pickupot, és így vágtunk neki a dűlők felkeresésének. Aki egyszer már megmászta a Nagy-Eged-hegyet, az tudja, hogy ez mind gyalogosan, mind autóval kihívást jelent. Erről azonban igen gyorsan megfeledkeztünk, amikor a Rangert teszteltük. A négykerék-meghajtás, illetve a felező használatával olyan erőátcsoportosítást lehet elérni, amivel szinte bárhova feljuthatunk.

Egy Örökké tartó Boldogságos pillanat Egerszalókon

Háromféle vezetési mód közül választhatunk: a 4x2 a szokásos autózásra szolgál, a 4x4 (normál, High Range) rossz útfelületekre, földutakra való, míg a 4x4 (felező, Low Range) az igazi kihívást jelentő terepeken teljesít jól.

.

Az egri úton

.

Amint megtudhattuk, a mostani telepítés a több, mint egy évtizednyi építkezés újabb fontos állomása a pincészetnél, amely felvázolja számunkra a borvidék jövőjének képét is. A házasításokban való gondolkodás már jó ideje jellemzi a pincészet filozófiáját, amely szépen cseng egybe a borvidék hagyományaival. Azzal, hogy nemrég megszületett egy újabb borvidéki márka, az egri csillag, az új fehér házasítás, a tudatosan gondolkodó borász még inkább ezt az irányt látja járhatónak. A mostani telepítések szépen rímelnek erre az igényre, ugyanis az egri csillag alapját a Kárpát-medencei fajták adják, például a furmint vagy a hárslevelű.

Ezirányú filozófiáját akkor értettük meg igazán, amikor megmutatta a hordóban fejlődő új és egyik legtöbbre becsült jövevényét, a Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012-es és 2013-as évjáratát. Szinte leírhatatlanul komolynak tűnik mindkét évjárat, persze egy hordóminta még bőven nem mutatja meg a végeredményt, különösen nem egy olyan termőhelyről származó bornál, mint a Nagy-Eged-hegy, melynek borai jóval lassabban és megfontoltabban fejlődnek, mint egyéb más egri dűlők palackba zárt gyümölcsei.

.

Több, mint egy évtized a St. Andrea Pincészet lencséjén keresztül

.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedett a pincészet több, mint egy évtizedes munkájával, Gyuri a következőket mondta: „Azt érzem, mintha tisztább lenne a fejem most, mint amikor belevágtunk a birtok felépítésébe. Sokszor van olyan az ember életében, hogy azt gondolja, jó úton jár, de később kiderül, hogy nem vagy nem teljesen. Nem biztos, hogy mindig a legjobbat teszed, de az nagyon fontos, hogy törekedj rá, s akkor talán az eredmény elérése is könnyebben megfogalmazhatóvá válik.

Úgy érzem, hogy a pincészet életének első tizenkét évében egyre hangsúlyosabbá válik a helyi, Kárpát-medencei fajtákkal való foglalatosság. Igyekszünk megteremteni a teret azoknak az Egri borvidékre jellemző fajtáknak, amelyek valóban otthon érzik itt magukat, és általuk tudunk egri borokat készíteni. Ez már egy négy-öt éve tartó folyamat, és erről a közeljövőben nem is hiszem, hogy le fogok szokni. Ezt mindenképpen örömmel élem meg, a másik oldalról pedig azokat a „hibákat” amelyeket elkövettem, ma már talán tudom korrigálni vagy átértelmezni, tanulni belőle. Mire gondolok?

Ma már például jobb feltételeket tudok teremteni a telepítésekhez – talaj-előkészítés, oltványok kiválasztása, kitűzés –, és a fajtaszerkezetet is jobban, tudatosabban tudom hozzáigazítani ahhoz a felvázolt képhez, ami jellemzi egyrészt a pincészet stílusát, másrészt a borvidék fejlődési irányába is jobban belepasszol. Itt tartunk most, nem vagyok elégedetlen, de tudom, hogy még rengeteg munka vár ránk.

Egy Örökké tartó Boldogságos pillanat Egerszalókon

A tapasztalás és az elvégzett munka sok mindenre megtanított, több mindenen kellett változtatni az elmúlt években, például a szortimentünk is jelentősen lecsökkent, illetve részben átalakult, pontosan azon irány mentén, amit már említettem, tehát a házasítások egyre inkább főszerephez jutottak, és sok fajtabor kikerült a kínálatból. Volt olyan időszak, amikor 26 féle termékünk volt, de ma már inkább a 10-12 bor az, amivel ki tudjuk fejezni Eger karakterét és a pincészet elképzeléseit, stílusát. Ez négy fehérborból áll, a Napborból, az Örökkéből, a Boldogságosból és a Máriából, melynek gyümölcsét a Nagy-Eged-hegy adta, illetve a bikavérekből, az Áldásból, a Hangácsból, a Merengőből és a Nagy-Eged-hegyből. Van két borunk, amely szintén cuvée, mégis kissé eltér a felvázolt iránytól, ez a rozénk és az Akutyafája nevű, könnyedebbre hangolt vörös házasításunk. 

Ezen kívül van két olyan borunk is, amely nagyon közel áll hozzánk, – elsősorban érzékenységük és eleganciájuk révén – de mégsem hangsúlyozzuk, s ezek általában nincsenek is benne a kóstolókban vagy borvacsorákban. Ez a két pinot noirunk, a Valóban méltó és a Csakegyszóval. Ez a két bor azonban segíthet abban, hogy egy ismert világfajta lencséjén keresztül egyszerűbbé váljon az ismerkedés Egerrel. Ezekről a borokról azt gondolom, hogy jó közvetítők, ugyanakkor azt szeretnénk, hogy az egri bikavért és az egri csillagot ismerje meg mindenki mint a borvidék legfontosabb termékét.”

Merengő, avagy stílusos elegancia mélyben lappangó erővel

.

Megkérdeztük Lőrincz Gyurit is, hogy karakterben melyik borához tudná leginkább hasonlítani a Ford új Rangerjét. „A Merengőre gondolnék. Több minden miatt is: energikus, sokrétű, erőtől duzzadó, mégis eleganciát sugall. Szelíd bájjal indít és barátságos karaktert sugall elsőre, de közben érezzük, hogy tele van energiával, erővel, s mellette ott van az elegancia is. Mondhatjuk azt is, hogy mindkettővel hosszú távon tervezzük a barátkozást, tehát társként is tekinthetünk rájuk.”

A birtok

.

Jelenleg negyvenöt hektárt tesz ki a birtokhoz tartozó szőlőterület. Ebből hozzávetőlegesen egy tíz hektárnyi rész nem termő, ezek hasznosításán is gondolkodunk, de nem lehet mindent egyszerre elvégezni.

Alapvetően környezetbarát módon – rovar- és gyomirtószer használatának a mellőzésével – dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a kilenc dűlőből hatban igyekszünk organikusan művelni a szőlőt, ebben általában az évjárathatások azok, amelyek néha megakasztanak. Tavaly sajnos az utolsó két permetezést nem tudtuk megoldani organikus módon, de a törekvéseink egyértelműen ebbe az irányba mutatnak.

Egy Örökké tartó Boldogságos pillanat Egerszalókon

Egészen 2010-ig úgy kalkuláltam, hogy saját termésből meg tudjuk oldani a szükséges alapanyag-mennyiséget, de a sok nehézséget hozó év után 2011-ben és 2012-ben is kellett némi szőlőt termeltetnünk. Ez nem jelentett gondot, ugyanis két olyan partnerünk is van, akitől olyan minőségű szőlőt tudunk leszüretelni, amelyet saját magunktól is elvárunk.

Az elmúlt három évet nézve kb. 150 000 palack bort készítünk. Ez egy átlagos szám, természetesen az évjárathatás módosíthatja ezt. Azt gondolom, hogy ez a 45 hektár már alkalmas arra, hogy gazdaságilag is stabil legyen a működésünk, s a változó évjáratok mellett is tudjunk úgy gazdálkodni, hogy mind minőségileg, mind anyagilag egyensúlyossá váljon a birtok.

Mikor nő fel a Nagy-Eged?

.

A Nagy-Eged-hegy szerintem az egyik legkülönlegesebb termőhely Magyarországon. Viszont a termőhely tápanyagban való szegénysége, a kevés csapadék és a termőhely adottságai miatt nagyon munka- és költségigényes a termesztés, s ezt gyakran nem lehet megjeleníteni kellőképpen az árakban. Az egyik legfontosabb kérdés – anyagiak tekintetében is –, hogy mikor nő fel a Nagy-Eged-hegyi ültetvényünk. Az innen származó ízek utánozhatatlanok, és jó lenne, ha ezt a bor értéke, ára is tükrözné. Azt látjuk a világ számos termőhelyén, hogy az egyedülálló terroirok az árakban is megjelennek. Ez egyébként az élet más területén is így van: ami ritkább, különlegesebb, azért általában többet kell fizetni. A Nagy-Egednél az a feladat, hogy az értéket és az egyediséget kommunikáljuk, ugyanis ez a hegy valóban egyedülálló.

Régi barátság

.

„Azt tudni kell, hogy a Ford előző Rangerével immár egy ideje szoros kapcsolatban állok, mondhatjuk, hogy egymáshoz nőttünk az idők folyamán. Amikor a Vinoport megkeresett a lehetőséggel, hogy kipróbálhatom a pickup legújabb verzióját, izgatott lettem, s természetesen nagyon kíváncsi is. Igazából nem tudtam, mit várhatok az új modelltől, de azt biztosan túlszárnyalta. Mivel elsősorban haszonjárműről beszélünk, a munkabírása, a funkcionalitása a legmeghatározóbb szempont. Sok időt töltök az autóban, így a kényelmi és hangulatot meghatározó elemek is sokat nyomnak a latban.”

A pincészet termőterületeinek egy részét igen meredek részekre telepítettük, így rendkívül fontos, hogy ezeket a nehezen megközelíthető helyeket rendszeresen és biztonságban meg tudjuk látogatni. Bírnia kell a sáros, havas terepet is, de a köves, csúszós úton is teljesítenie kell. A kipróbált Ranger 2,2 literes dízel erőforrása tökéletes menetfeltételeket biztosít, mindenhova feljutok vele. Mivel a dűlőink egy része távolabb helyezkedik el a birtokközponttól, így közúton is rendszeresen kell használnom, ahol viszont a pickup személyautós oldalát élvezem, a lágyságát, a kényelmességét és az igényesen kialakított belső terét.

Egy Örökké tartó Boldogságos pillanat Egerszalókon

Nagyszerű ötlet például, hogy az autó intelligens elektronikája azonnal kommunikálni kezd a mobiltelefonnal, és a kihangosítón keresztül tudok beszélni. Ez a biztonságos vezetés szempontjából fontos. Összességében egy sokrétű, elegáns és kifinomult belső térrel rendelkező haszonjárművet ismerhettem meg a Rangerben, mely terhelhető, nyüstölhető, de szépen lemosva szinte bárhol megjelenhetek vele.

Egy csodálatos napot töltöttünk el Egerben, ahol egy remek borász életteli és előremutató gondolataiba pillanthattunk bele, s néhány dűlő varázslatos világa is megelevenedett. Gyuri mint jó pásztor a nyáját vezetett minket e mesebeli, mégis valós világban, s a Ranger mint jó paripa szolgálta gyors és biztonságos utazásunkat. (X)

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!