A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy pincészet Erdélyből

Bemutatkozik a Recas Pincészet

2012-03-21 | Vizi Csenge


Egy pincészet Erdélyből

A Temesvártól mindösszesen 30 km-re található Recas Pincészet boraira egy kóstoló apropóján bukkantunk, amelynek kínálata és tartalma meglepetésekkel szolgált minden résztvevőnek. Az este során 12 bort mutatott be a vendégeknek Gali Ferenc, a Transylwine borkereskedés ügyvezetője, amelyekhez erdélyi sajtkészítőktől hozott falatkákat kísérőnek.


 

A Recas Pincészetről Gali Ferencet faggattuk, aki a tények mellett több érdekességgel is szolgált számunkra. A borok kóstolgatása közben Cseh Gábor tolla szinte sistergett a papíron, úgy jegyzetelt. Így ötvözve az információkat a benyomásokkal, talán kicsit közelebb kerülünk egy eddig ismeretlen boros világhoz, az erdélyi Recas Pincészethez.

A Temesvártól keletre, Temesrékásnál található borászati területek meglétéről már az 1477-es évből olvasható írásos emlék, amikor is Magyar Jánostól és Katalintól Mihály bán felvásárolta e térséget. A következő történelmi emlék a törökök elvonulása utáni időszakra tehető, ugyanis 1720 körül svábokat telepítettek Temesvár környékére, akik hagyományaikra és kultúrájukra tekintettel komoly szőlészeti munkálatokat végeztek, és borászkodtak is. Végül a régi rezsim korszakától, amikor is e terület állami tulajdonban volt, hosszú út vezetett a jelenlegi tulajdonosi gárda kialakulásáig.

„Régen a helyi téesz részét képezte a borászat, azonban a privatizáció után négy fő tulajdonos kezébe került a Recas, akik mind szakmabeliek, vagyis értenek a borászkodáshoz” – osztja meg velünk Ferenc. Majd rögtön el is meséli, hogy azonban a pincészet vezető borásza nem a tulajdonosok egyike, hanem egy ausztrál úriember, Hartley Smithers, aki feleségével, egy spanyol borásznővel kettesben készíti a borokat. Összesen hat hónapon át tartózkodik az országban, ugyanis Ausztráliában is borászkodnak, így a következő fél évben mindig a világ másik pontján dolgoznak.

A közel 900 hektárnyi területtel rendelkező Recas földjén több apró, amfiteátrumra emlékeztető dűlő található, amelyek közül a Cigány-dűlő ad kiemelkedően jó bort. A hatalmas területtel bíró pincészetnél csupán 160 hektáron találhatók olyan tőkék, amelyeket nem cseréltek le, az összes többi már termőre fordult új ültetvény.

„A szőlőfajták tekintetében a világfajták közül előszeretettel foglalkozunk sauvignon blanc-nal és chardonnay-val, amelyeket barrique technológiával munkálunk meg, illetve kiemelkedő fajták az innen származó fehérleányka és királyleányka. A vörösek közül a merlot, a cabernet sauvignon az, amelyek fajtaborként és cuvée-ikben is megjelennek, illetve az egyik helyi fajta, a feketeleányka az, amely különleges ízvilágával sokszor felpezsdíti kóstolójának lelkét” – folytatja a Transylwine ügyvezetője.

A pincészet remekeiről is érdemes néhány szót ejteni, melyek közül Hartley-ék legnagyobb művének a Solo Quinta számít, amely négy fehér szőlőből épül fel: chardonnay, királyleányka, sauvignon blanc és muskotály, illetve a vörös shiraz alkotja. Ezekből jött létre az a bor, amely 2011-ben, a párizsi Vinalies Internationales nemzetközi borversenyen a világ legjobb bora címet nyerte el. Ezen elismerés további velejárója volt, hogy például Gordon Ramsay is felvette londoni éttermének itallapjára e bort.

Egy pincészet Erdélyből

A hazánkban is kapható Solo Quinta mellett kifejezetten a magyar piacra is készül egy bor, amely a Medvetánc névre hallgat, és a pincészet egyik legszebb vörösházasítása: cabernet sauvignon, merlot és feketeleányka alkotja. Ha például a Minőségi Magyar Borok vagy a Colour Wineworld borszaküzletek polcairól le szeretnénk venni, ne lepődjünk meg a néven, csak a véletlen műve az, hogy a Medvetanc á betűje ékezet nélküli, az olasz nyomdában nem igazán ismert e betű.

Az évi 8 millió palackot előállító borászat csupán közép- és felső kategóriájában több mint húszféle tétellel jelenik meg a piacon, kiszolgálva ezzel mindenféle ízlést, amikből  számtalan kapható hazánkban is. A Transylwine jóvoltából az alábbi nedűk közül kóstolhatjuk meg egyiket vagy másikat akár otthonunkban, akár olyan éttermekben, mint a Fausto, a Rosensteim vagy az Aranyszarvas.  

Királyleányka barrique 2011

Legnagyobbrészt kanadai exportra kerülő tétel jól mutatja e bor világpolgár stílusát. Két hónapot töltött új, erdélyi fából készült hordókban, éppen egy cseppnyi lehellet füst és vanília oldódott fel a selymesen lágy karakterében. A krémesen sima, enyhén érlelt tehénsajt tökéletes kísérője.

Sauvignon blanc barrique 2011

A 2,97 g maradék cukra éppen az érzékelési küszöb határán egyensúlyozik, csipetnyi szénsava jópofa derűvel ruházza fel, savai élénkek és virgoncak. A másfél hónapos pihenőjét magyar fából készült hordóban töltve vajkörte, naspolya, ananász és kicsi zöld mandula ízei kerekedtek egyetlen egésszé.

Solo Quinta 2011

A gonoszságában  is zseniális Gordon Ramsay kedvence – pedig ő aztán nagyon ért a borhoz! Annak ellenére, hogy több mint a háromnegyede barrique chardonnay, délelőtti napsütötte frissességű, enyhén fruttisan könnyed, elegánsan kezelt bor – egyszerűen cool! Gordon biztosan vele hűti felhevült indulatait!

Medvetánc Cuvée – Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca neagra

Egy világcuvée, kelet-nyugat tengelye, olvasztótégely. Kerek és vastag, olajszerűen lomha, koncentrált, túlérett fekete gyümölcsök hada, markáns alkoholédesség. Északtól délig, kelettől nyugatig – erre a borra bárhol büszkék lennének! A címkén őrt álló, dombornyomott fekete medve, Erdélyország védelmezője óvjon bennünket is ennél rosszabb borok kóstolásától!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!