A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ezért kóstolnak jobban a nők

Minden a genetika

2015-09-05 | Vinoport


Ezért kóstolnak jobban a nők

A nők, különösen a fogamzóképes korban lévők, sokkal érzékenyebbek az ízekre és illatokra, így hatékonyabban kóstolnak például bort is. Hogyan lehet ez, és akkor miért csak 20 százalék a női sommelier-k aránya?


Nemrég írtuk: ha ön ki nem állhatja a brokkolit, a kávét vagy a fagylaltot, akkor lehet, hogy ön is szuperkóstoló, vagyis szuperérzékeny a különböző ízekre. Azt is elárultuk, hogyan tudja egyszerűen kideríteni, hogy született őstehetség-e, vagy csak finnyás.

 

A korábbi cikkünkben kutatások alapján azt állítottuk, hogy az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: az úgynevezett nem-ízlelők, az átlagosok, és a rendkívüli érzékelők. Az npr.org azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kategóriákon felül a nemek érzékelése között is jelentős eltérések vannak.

 

Egy Floridában végzett egyetemi kutatás négyezer résztvevője közül 34 százaléknyi nő volt szuperkóstoló, miközben csak a férfiak 22 százaléka ért el hasonló eredményt. Több más vizsgálatot is elvégeztek a témában.    Minden eredmény arra mutat, hogy a fogamzóképes korú nők érzékenyebbek egy-egy illatra, legalábbis sokkal kevesebb gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy egy következő szintre lépjenek.

 

A teszteket a New Jersey-i Rutgers Egyetem genetikus kutató professzora, Paul Breslin végezte, különböző életkorú férfiakon és nőkön, fiúkon és lányokon. A fogamzóképes nők a tesztek során egyre több és több illatot fedeztek fel egyre kevesebb koncentrációs idő alatt. A második kísérletben például ezek a nők már 11 nagyságrenddel hatékonyabbak voltak az azonos korú férfiaknál, ami hatalmas különbség. 

De hogyan lehet ez?

Breslin azt mondja, ennek lehet valami köze a nemi hormonokhoz. A kísérletek is azt sugallják, hogy a hormonok és a figyelem együtt dolgoznak. A professzor szerint nem az a kulcs, hogy a nők szuperérzékenyek lennének mindenre – bár megeshet ilyesmi egy nőnél – a titok nyitja inkább abban rejlik, hogy a nők egy kicsit jobbak, amikor a figyelmüket az illatra összpontosítják.

 

És hogy miért a reproduktív korú nők rendelkeznek magasabb szintű érzékenységgel?

Ez egy egyszerű képlet. Egy anya mindig védelmezi a gyermekét. Felismeri, ha egy étel romlott, a toxinok nyomait. Így azon túl, hogy valószínűleg minden illatra érzékenyebb, sokkal gyorsabban kiszúrja például, ha egy bor dugós.

 

 

De Breslin mond valami mást is: a nőknek esetleg nagyobb szükségük van arra, hogy képesek legyenek kötődést kialakítani az illaton keresztül.

 

Vegyünk csak egy életszerű példát. Mivel társas lények vagyunk, tudnunk kell, ki tartozik hozzánk. Hisz az anyák akár egy nagyobb csoportból is ki tudják venni a babájuk illatát.

Breslin úgy gondolja, a képességet, hogy valaki sokkal érzékenyebb a szagokra/illatokra, át lehet vinni ételre, borra egyaránt.

 

A tézist a kaliforniai Amerikai Kulináris Intézet (CIA) professzorai is megerősítették. Ők évente több ezer diákot tanítanak kóstolni, és tapasztalataik alapján a nők gyorsabban tanulnak, gyorsabb a szenzoros emlékezetük.Persze ez nem jelenti azt, hogy a férfiak bármivel rosszabban kóstolnának. Csupán annyit, hogy több időt kell gyakorlásra szánniuk.

 

Ugyanakkor véleményük szerint (és ez szintén számos kutatás témája, de nem e cikké) a nőknek általánosságban kevesebb az önbizalmuk, mint a férfiaknak, és távolabbról nézve ez vezet ahhoz is, hogy csak a sommelier-k 20 százalék nő.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!