A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ha a dugó szintetikus

Ismerkedés a Nomacorc termékekkel

2010-09-21 | Vizi Csenge


Egy esős nyári délelőtt indult a történet. Egy kávé mellett Kiss Edina, a belga Nomacorc cég képviseletében mesélt szintetikus dugóik múltjáról, jelenéről, sőt, a jövő is felkerült a palettára. Edina bejárta egész Kelet- és Közép-Európát, hiszen ő képviselte e régióban cégüket, eljutott olyan pincészetekbe is, amelyek létezéséről sokan nem is tudnak. Azonban nemrég teljesült szíve-vágya, miszerint a Nomacorc termékeinek fejlesztésében, a kutatásokban vehet részt. Ismerjük hát meg munkájukat!


A kezdetek

A Nomacorc egy amerikai-belga cég. 1999-ben alapította meg az Egyesült Államokban Gert Noel belga üzletember és borkedvelő, aki már korábban is fröccsöntött, extrudált termékeket gyártásával foglalkozott: építészeti elemeket, játékokat, autóipari termékeket gyártott. A technológiát tehát jól is merte, kidolgozta és értette. Ebben az időben nagyon sokszor belebotlott dugós borokba, épp ezért el kezdett foglalkozni annak a gondolatával, hogy megoldja ezt a problémát.

Gert egy igen nyitott, innovatív és kísérletező ember lévén fiával, Marc-kal egy olyan boros dugó kifejlesztésébe kezdtek, amely jól néz ki, nem emlékeztet a korábbi generációk olcsó műanyag dugóira, és ötvözve van olyan jó tulajdonságokkal, mint például a rugalmasság, vagyis amivel a parafa rendelkezik, de kizárva a dugósság hibájának előfordulását.

Így fogadtatta el 1999-ben a koextrudált dugókészítési technológiát a Nomacorc világszabadalma. Közel 11 év alatt eljutott a cég oda, hogy ma már évi 2 milliárd dugót adnak el, ami 12%-os globális piaci részesedést jelent. Ami azt bizonyítja, az elmúlt években növekedő fázisba lépett ez a technológia, annak ellenére, hogy egyre újabb lezárási módok jelennek meg.

A dugók története a legkorábbi technológiának köszönhetően fröccsöntéssel készült, nagyon merev dugókkal indult. Ezek műanyag masszából készültek és készülnek ma is, amiket egyenként öntenek ki adott formába. Ha ezeket egy második generációs szintetikus dugóval összehasonlítjuk, esztétikailag nem túl szép látvánnyal bírnak.

A jelen

A második generációs dugók már extrudált és koextrudált technológiával készülnek, az előbbiek szivacsos anyagból, amihez a koextrudált módszernél még egy köpeny is társul. A szivacsot egységes cellastruktúra jellemzi, erre kerül rá egy pár milliméter vastagságú köpeny.

\"\"

A két anyagot nem ragasztóval, hanem hőenergiával illesztik össze. Fontos tulajdonsága ezeknek a rugalmas külső héjaknak a színezhetőségük, amelyet a natúr parafa színéhez való legtökéletesebb illeszkedés jegyében alakított ki a Nomacorc, de egyéni kérésre bármilyen színre kialakítható.

A Nomacorc dugók belseje extrudált anyag, mely a parafához hasonló, de attól messze homogénebb belső felületet alkot, ezután megkapja a rugalmas, csaknem \"natúr-azonos\" külső köpenyt, biztosítva ezzel az igényes megjelenést, valamint a tökéletes zárási képességet. Feliratozni is lehet, de erről fontos tudni, hogy ez ún. korona-kezeléssel készül, amely során a tervezett felirat helyét kvázi bemarják a felületbe, majd e vájatba kerülnek a kívánt elemek. Ez azért lényeges, mert így a tinta sohasem kenődik el a palackon, tehát sem esztétikai, sem minőségi problémát nem okoz. (www.nomacorc.hu)

A koextrudálási technológiai eljárás két dolog miatt fontos: parafára hasonlító zárványok vannak a külső oldalon, ezzel a parafára emlékeztet, első pillantásra észre sem lehet venni, hogy ez műanyag, de ha jobban megvizsgáljuk, akkor fogásra egy kellemes érzetet keltő anyagot tartunk a kezünkben. Ez a küllem a fogyasztói elfogadást segíti elő. A másik palackozáskor a borászoknak igen fontos, hiszen miután belekerül a palackba egy dugó, vissza kell nyernie eredeti alakját, hogy kellőképpen zárjon. A Nomacorc dugók a külső, rugalmas köpenyük miatt gyorsan visszanyerik alakjukat, ráadásul a dugó kihúzása után is könnyebben visszahelyezhetőek a palackba, mint a régi vagy akár több, mai műanyag társuk.

Amikor a cég elkezdett műanyag dugókat gyártani, még nagyon sokáig csak egy termékkel foglalkozott. Ez a Nomacorc classic+ volt. Természetesen ebből különböző méreteket tudtak előállítani már annak idején is. Az elmúlt 10-11 évben nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a dugkóról, amely bebizonyította, érdemes ezzel foglalkozni, további kísérleteket folytatni és invesztálni a fejlesztésbe. Így pár évvel ezelőtt elindult a cég az OTR, vagyis az oxigén-áteresztő képesség kutatásának vonalán.

A jövő

„Mi abban hiszünk, hogy az az oxigén, amely bekerült a palackba, fontos, hogy konzisztens, mindig ellenőrizhető legyen. Épp ezért a tizedik, az ezredik, a tízezredik, de akár még a milliomodik darab is, amit legyártunk ebből a dugóból, egyforma kell, hogy legyen.”- osztja meg Edina a cég filozófiájának egy szeletét. E mottót szemük előtt tartva, elindították a fejlesztéseket a Nomacorcnál. Mindenképp két irányba kellett mozdulnia a cégnek: az egyik a reduktív, könnyed borok kategóriája, amikkel a legtöbbet találkozhatnak a fogyasztók, illetve a hosszú életű, nagy nedűk felé.

\"\"

Ekkor született meg a nagyobb oxigén-áteresztő képességgel rendelkező Nomacorc smart és light család. Ezek a típusok főképp a dugók anyagának viselkedésében és az árkategóriában ugyanaz tudják mint classic nevű társuk, a lezárt palackban lévő bor eltarthatóságában azonban már jelentős különbségek figyelhetők meg. A másik irány, amely a hosszabb érlelésű, magasabb kategóriás borok zárására hivatott, a Nomacorc prémium. Ez sokkal alacsonyabb oxigén-áteresztő hatással bír, vagyis jól láthatóan a cég ezen a téren a zászlójára a konzisztens szót tűzi ki.

nomacorc light - ahol a ráfordítás találkozik a minőséggel
Egy magas minőségű termék, az ár-érték piaci szegmens részére, ami abból a célból jött létre, hogy olyan könnyebb stílusú boroknak kínáljon tökéletes lezárást, amelyeket a fogyasztó a vásárlást követően azonnal élvezni szeretne. A „light”, tervezése folytán 12 hónapig biztosít tökéletes zárást.

nomacorc smart - kompromisszum nélküli védelem

A „smart”, mérnöki tervezés folytán minden fajta bor esetén ajánlott. A „smart” elnevezés arra utal, hogy a borász által elvárt minőségi zárás, vonzó árú termékkel valósul meg. A minőség és gazdaságos termékár hibridje, olyan lezáró, amely 24 hónapig garantált zárási biztonságot nyújt, miközben parafa-azonos külső megjelenéssel rendelkezik. Ez a termék az európai borászok kedvence, mert a sokoldalúságot és a megbízhatóságot jelenti számukra

nomacorc classic - a bizonyított piaci vezető
10 éves kutatás és tapasztalat eredménye, mellyel a Classic megteremtette a sztenderdet a szintetikus lezárók világában. A Classic világszintű hírnevét a natúr parafa-azonos külső megjelenésének, valamint konzisztens minőségének, megbízhatóságának köszönheti, hiszen az évek alatt számos nagynevű bor minőségének megőrzésében játszott szerepet. A natúr parafához optikailag ennyire hasonlító Classic fizikailag sem különül el a magasabb minségű parafától, sőt számos tulajdonságában felülmúlja azt. A Nomacorc Classic a tudományos eredmények alapján 36 hónapos zárási biztonságot garantáltan képes nyújtani, de természetesen számos példa van ennél hosszabb idejű Nomacorc Classic lezáró alkalmazásra.

nomacorc premium - egy magasabb sztenderd megteremtése
60-72 hónapos minőség-megőrzési képességgel a Premium a szintetikus lezáró gyártás csúcspontja, amellyel a borászok, borászatok a termékeiket éppúgy kínálhatják, mint egy csúcsminőségű parafával.)

Ez a helyzet mostanában, azonban már egy fokkal rögtön tovább is lépett a cég a dugók kutatásának vonalán, ezért kell beszélni az oxigén-managment témaköréről. „Ezen a téren együtt dolgozunk a nagy kutatólaborokkal, akik magas és széles tudásbázist nyújtanak a fejlesztéseinkhez. Mindig is érdekelt minket, hogyan viselkednek a boraink összehasonlítva más dugókkal, vagy akár csak egymás között, ha a borok fejlődését vesszük szempontként. Rengeteg palackozási próbát végeztünk, azonban az eredményeink igen érdekesen alakultak: megbízhatatlan, teljesen érthetetlen adatok jöttek ki, holott azelőtt laboratóriumi körülmények között pontosan tudtuk mérni gépeinkkel a borokban lévő oxigén mennyiségét, és így tudtuk azt is, hogy egy adott nap alatt mennyi oxigén tud áthaladni a dugón.”

Ekkor jöttek rá arra, hogy az az oxigén, ami a dugón keresztül bejut a palackba, az csak a jéghegy csúcsa, hiszen a bor készítése során a szüretkor leszedett szőlőtől kezdve a préselésen, az erjedésen, a palackozás előtti érlelésen, a mikro-oxidáción, a palackozáson, stb. át, tehát az összes lépésben szerepe van az oxigénnek. És valamilyen módon befolyásolja azt, hogy milyen lesz az adott bor később.

Ez akár olyannak is tekinthető, mint egy „fekete doboz”, aztán elkészül egy újabb bor, és próbálják az oxigén-áteresztő képességét vizsgálni. Ahhoz, hogy folyamatosan megtehessék ezt a különböző borok esetén, ráadásul nem laboratóriumi körülmények között, borászokra volt szükségük. Így létrejött a Nomacorcnál egy nyolcfős kutatókból és borászokból álló csapat, aminek tagjai a földrész minden kontinenséről származnak. Továbbá kellett még egy műszer is, amivel mérni lehet az egyes borkészítési fázisokban jelen lévő oxigén mennyiségét.

„2007-ben, a következő munkafázisként elkezdtünk olyan mérőműszerrel foglalkozó céget keresni, amely megfelel a mi elvárásainknak. Németországban találtunk is egy céget, ahol szintén fiatalos, innovatív tevékenységet folytató dolgozókkal ültünk le tárgyalni, akik azonban teljesen más vonalon mozognak, fogalmuk sem volt a bor témaköréről. Ezen a ponton csatlakoztunk be mi, akiknek volt erről az oldalról tudásunk és elképzelésünk. A meglévő gépet együtt el is kezdtük továbbfejleszteni, hogy az megfeleljen a borászok és boraik elvárásának.” Így született meg a Nomasense. Ez egy kézben fogható, fényen alapuló (fotoluminescens) készülék, analitikai rendszerrel. A hazai kipróbálás színtere a Hilltop Pincészet és a nemrég bekapcsolódott Varga Pincészet, ahol ebben az évben a szürettől már használják a készüléket mérésekre.

- folytatjuk -

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!