A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Levendulamámor

A természet füveskertje a borospalackokban

2017-07-25 | dr. Bene Zsuzsanna


Levendulamámor

Manapság egyre többen és egyre növekvő érdeklődéssel fordulnak a természet bölcsessége, gyógyító ereje és különleges varázsa felé.


 

Az életminőség javítása érdekében sokan igyekszenek az élet különböző terein felhasználni a gyógynövényeket. Készítenek belőlük teákat, kivonatokat, extraktumokat, illóolajakat, szappanokat, krémeket, ízesítenek csokoládét, szörpöket - és már a borok világában is találkozhatunk különböző gyógynövényekkel.

 

Egy kis történelem

 

A levendulát Európába a rómaiak hozták be; az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővíz illatosítására, szappankészítéshez, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket - ezt a levendula erős illatával magyarázták.

 

Az ókori görög, római és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. 

Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, amelyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába a levendulaolajból, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Évszázadokon keresztül használták mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szert, de rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen is javallották.

 

Manapság reneszánszát éli ez a gyógynövényünk - színével, illatával derűt, békességet, nyugalmat, szeretetet közvetít.

 

A levendula felbukkan a borokban is: van, aki ürmösben használja egyik alkotórészként, van, aki gyógyászati célból teszi a borba, mások az íze miatt kedvelik. A levendulamezőkben gazdag borvidékeken gyakran látni, hogy a palackokban van egy szál levendula.

 

 

Mariazellben Hildegard von Bingen Benedek rendi apátnő és természettudós közel ezeréves receptje alapján készítenek nyugtató hatású levendulabort, amelynek fogyasztását kúraszerűen ajánlják májtisztítóként és stresszoldóként.

 

Kaliforniában található egy borászat, a Matanzas Creek Winery, ahol a gyógynövények és a levendula misztikuma fonódik össze a borokban, igazi kuriózumot alkotva.

 

Levendulaborok hazánkban

 

Magyarországon a Tamás Pince Csopakon levendula cidert készít, szőlő alapú, félszáraz szénsavas italt. Lesencetomajon az Aklan Családi Szőlőbirtok híres gyógyfüves borairól, amelyek speciálisan válogatott gyógynövénykeverékek áztatásával készülnek; szürkebarátjuk egyik összetevője a levendula. A pincészet küldetésének érzi a gyógynövényes tudás és hagyományok átörökítése mellett az elfeledett kulináris-gyógyfüves praktikák felélesztését, újraértelmezését mindennapjainkra. E törekvés alapján született meg a Vinum Hungaro-Herbarum, a magyar füves borok gyűjteménye. Céljuk, hogy a gyógyfüves borkészítés tradícióját felélesszék és a hagyomány minőségével hirdessék élményét.

 

Levendulamámor


Bodrogkeresztúron a Tokajbor-Bene Pincészet többek között levendula-citromfű herbabort készít. Sárgamuskotály alapú herbaboraik mindegyikében kétféle gyógynövény található, így a kínálatban orvosi zsálya-gyömbér, papsajt-cickafarkfű, fehérmályva-bodza párosításokkal is találkozhatunk. Saját kiadásukban készült a Herbaborárium című könyv, amely elvezeti az olvasót a gyógynövények és gyógyborok különleges világába.

 

Gyógybor, füvesbor, ürmösbor

A gyógynövényes borok kategóriájukat tekintve az ízesített boralapú italok családjába tartoznak. Az ízesített boralapú italokat alapvetően két nagy csoportba lehet sorolni: gyógy- és füvesborok, illetve ürmösborok.

 

Készítésüket tekintve a gyógy- és füvesborok csoportba tartozó borok alkoholtartalma természetes; a borba kerülő gyógynövények, füvek és virágok friss vagy szárított formában kerülnek áztatásra. Az ürmösök esetében szőlő- vagy gabona alapú párlat hozzáadásával növelhető az alkoholtartalom; az áztatáshoz nem csak növényeket lehet felhasználni, hanem fűszereket és kivonatokat is. Engedélyezett hozzáadott cukor, mesterséges színezékek és ízesítők használata is.

 

A herbaborok készítésénél a gyógy- és füvesborokra vonatkozó szabályok a mérvadóak: törekvés, hogy szigorúan a természet adta értékek kerüljenek természetes úton felhasználásra. A gyógyborok esetében friss növényeket áztatnak a borba a gyógyító hatás elérése érdekében, a füvesboroknál pedig többféle szárított növényt használnak. A herbaborok a bölcsesség forrásaként elsősorban a lélekhez szólnak és nem gyógyítanak, ám kedvező hatásukkal, kedves, bájos illatukkal, fűszeres ízükkel

varázsport hintenek a mindennapokba

és melengetik a szíveket.

 

Miért fontos, hogy elvarázsoljon minket a levendula még a borban is? Egyszerű a válasz: “Mindennél fontosabb, hogy munkánkat, hajlamainkat és életütemünket egyeztessük a természet nagy és örök ritmusával. A hold járása, a szelek fordulása, a nap forrósága, az éjszaka áramai, mindez alakítja személyes sorsunkat, keddi vagy szerdai életrendünket is: az ember hallja, nagyon messziről, az intéseket és figyelmeztetéseket, a világmindenség óvó-igazító zörejeit… Egyszerre kell élni a nappal, a holddal, a vizek áradásával, a hideggel és meleggel: soha nem ellene, mindig belesimulva a világ összhang­jába, a teremtés és pusztulás teljes rendjébe. …De egyszerre kell élni szívünkkel is, azzal a másik életütemmel, mely titkosabb, leplezettebb, nehezebben megismerhető, mint a világ áramlásának rendje.” (Márai Sándor: Füves könyv)

 

A levendula mind a színével, mind az illatával harmóniát, nyugalmat áraszt, a régmúlt kedves emlékeket felidézi. Fontos, hogy belecsempésszük az életünkbe olyan formában, amilyenbe kedvét leli az ember, legyen az lekvár, szörp, szappan - vagy akár egy különleges bor.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!