A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Malatinszky: Megmutatjuk, hogy miben vagyunk mások

Előjegyzés 2016

2016-05-08 | Bánlaki D. Stella


Malatinszky: Megmutatjuk, hogy miben vagyunk mások

Évtizedeken át érlelhető vörösborok, folyamatos fejlődés, maximalizmus, igény- és kultúrateremtés. Ezek a szavak kavarognak a fejemben, miután Malatinszky Csabával beszélgettem. Az egykori első magyar sommelier, első hazai vinotéka-tulajdonos az en primeur értékesítést is az elsők között adaptálta itthon, csaknem húsz évvel ezelőtt. Évről évre egy szűk körű kóstolón mutatja be az új csúcsborait, és nagyon kedvező áron teszi őket elérhetővé, máfél évvel a tényleges piacrakerülés előtt. Idén június 16-án a szűretlen Kúria sorozat legújabb, 2015-ös Cabernet Franc fajtabora, valamint Kövesföld blendje mutatkoznak be. Tulajdonképpen ez volt beszélgetésünk apropója, de az is kiderült: Malatinszky Csaba most borászként alkot elsőt és egyedülállót.


 

Idén 17. alkalommal kínál elővásárlási lehetőséget a Malatinszky Kúria. Miért érzed fontosnak csaknem minden évben, szinte féláron adni a csúcsborokat, 18 hónappal a piacra kerülés előtt?

Előjegyzésre minden évben csak a Kúria és a Kövesföld sorozat aktuális évjáratainak egy kis részét adom. Ez a hagyomány az én személyes történetemre utal. Én sommelier-ként a medoci tanulmányútjaim közben kerültem a gyakorlati borászkodás közelébe, így a bordeaux-i szokásokat adaptáltam, beleértve az en primeur értékesítést. Az előjegyzés intézményéhez más részről szoros kapcsolat fűz: a Malatinszky Kúria Szőlőbirtok jelentős részben úgy épülhetett fel, hogy én a kilencvenes évek elején, az ország első vinotékáját megnyitva, ilyen előjegyzésekbe fektettem a pénzem.

Tehát célod ezt a fajta borvásárlási kultúrát meghonosítani Magyarországon? 
Persze! Hiszen ez kultúrahordozó, életérzés hordozó is. Az előjegyzés lényege a bennfentesség: aki ennek részévé válik, az igazán közel kerül a borászathoz. Aki arra időt, energiát szán, hogy megismerje, megkóstolja ezeket a félkész borokat, megvásárolja, majd otthonában érlelje őket, az érzelmileg kötődik a borhoz és a pincészethez is. Ilyen módon az előjegyzések vásárlói az én kiemelt vásárlóim, és joggal érzik magukat kivételesnek.
Egyébként a háború előtt itthon is volt ennek hagyománya: az emberek tudták, hogy bizonyos borok felbontásával várniuk kell a megvásárlás után. Ugyanúgy, ahogy a gyümölcsöt, a zöld barackot sem szedték le idő előtt a kertben, ezeket a palackokat is eltárolták, akár évekig.
 
Malatinszky: Megmutatjuk, hogy miben vagyunk mások
Hogy zajlik az előjegyezéseidet megnyitó zártkörű kóstoló? Mi várható idén június 16-án a Boscolo Vörös és Fehér termében?
Ezeken a zártkörű kóstolókon a borász is megnyílhat; egy jó beszélgetőpartnerrel igazán bensőséges, baráti hangulatot alakíthat ki. Korábban vendégem volt már többek között Pálffy István, máskor Simon András, játszott mellettem zongorán Oláh Kálmán, és emlékezetes, hogy egy Galamb utcai galériában remek atmoszférát teremtett az After Crying zenekar. Idén is jó kérdésekre, őszinte érdeklődésre, kötetlen hangulatra számítok. 
És az új, 2015-ös évjárat két tételétől mit várhatunk?
2015-ben szeptember végéig nagyon kiegyensúlyozott, meleg, száraz volt az idő, aztán október elsejével esős időszak köszöntött be, és csaknem három hétig tartott. Azok a borászatok, amelyek a hideg, esős periódus előtt be tudták fejezni a szüretet, azok nagy évjáratot könyvelhettek el, viszont akik nem, azoknak botritisz támadta meg a szőlőjét – sokan közülük már egyáltalán nem tudtak szüretelni. A Malatinszky Kúria szeptember 18-án szedte le a cabernet franc-t, a cabernet sauvignon-t pedig szeptember 28-án. Így mi a szerencsések közé tartozunk.
 

 
Nálunk a 2000-es évek eleje óta a cabernet franc áll a középpontban, és ahogy az ültetvény egyre idősebb lesz, egyre jobb, sokrétűbb, különlegesebb borokat ad, egyre inkább tükrözi a terroir-t. Persze a terroir-t maga az ember alakítja, általa az is fejlődik. Évről évre gyarapszik a borászati tudás is, mindig jönnek új gondolatok, ötletek, mit próbálnék meg ezúttal másként csinálni. A visszaigazolást pedig mindig a borok jelentik. 
A 2015-ös évjáratban mi volt az újdonság a borkészítés szempontjából? 
Ezt az évjáratot már részben hordóban erjesztettük, méghozzá új tölgyfahordóban. Sokat gondolkoztam azon, hogy hogyan lehetne a már kidolgozott, a tőlünk megszokott, finom áztatásos technikát alkalmazni, ugyanakkor egy jól kontrollált mértékben az új tölgyfahordós erjesztést is bevezetni. Persze nagyon fontos szempont volt, hogy ne csak egyszer sikerüljön valamit jól elkésztenünk. Szerintem,
ha egyszer készítünk egy remek macaront, akkor azt másnap és harmadnap is el kell tudnunk készíteni, méghozzá egyre magasabb színvonalon. Tehát egy egyedülálló rendszert dolgoztam ki. Ahhoz, hogy az extrakciót a hordóban is biztosítani tudjuk, ászokfából görgetőpályát alakítottunk ki. A három darab 500 literes hordót ezen oda-vissza görgetve – természetesen meghatározott időnként és időtartamban – tudtuk szabályozni azt, hogy a bor milyen mértékben érintkezzen a tetején úszó szőlőhéjjal.
 
Malatinszky: Megmutatjuk, hogy miben vagyunk mások
 
Ezt az ötletet az elmúlt években többször elővettem, majd elvetettem, mostanra valósult meg. Az motivált, hogy még sokrétűbb borokat hozzunk létre. A hordós erjedés során így ugyanis egy olyan különleges tanninkomplex jön létre – a szőlő tanninja és az új tölgy tanninja által – amely később, a hordós érlelés során már nem alakulhatna ki. Ez a borkészítés egy magasabb szintje, így nyilván sokkal nagyobb ráfordítást jelent minden tekintetben. 
Találkozhatunk még valahol ezzel a görgetéses technikával a világon? 
Én nem tudok róla, ezt én találtam ki, de természetesen nem kizárt, hogy mások már alkalmazzák ezt a megoldást. Az sem lenne meglepő, ha ezek után mások is elkezdenének ilyen módon bort készíteni.
Mit mutat most a részben így készült bor? 
Elsősorban hatalmas energiát – és ez számomra nem azonos az erővel. Rendkívüli a struktúrája: a mélysége gyümölcsösséggel párosul. Ez is egy olyan bor, amely a jövőnek szól. Erről szól maga a Kúria és a Kövesföld sorozat is: a hosszan érlelhetőségről. A június 16-i kóstolón is ezt szeretném majd alátámasztani azzal, hogy egy 2003-as, egy 2006-os, és egy 2009-es tételt is bemutatok. Az, hogy ennyi idős, és ilyen minőségű borokat tudjon felmutatni egy borászat, Magyarországon szinte egyedülálló. 
És ez számomra a végső cél: megmutatni, hogy mi miben vagyunk mások, azoknak, akik nyitottak rá. 
 
A két új tétel júniusban egy exkluzív kóstolón mutatkoznak be, azt megelőzően kizárólag a SIRHA Budapesten és a Gourmet Fesztivál Vinoport standján találkozhat velük! Jelentkezés a júniusi kóstolóra: malatinszky.hu/enprimeur/


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!