Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
2024-11-19 | Dargó SándorLátogassunk el egy minden szempontból egyedi helyre a francia Riviérán.
Úti célunk a Cannes városától alig pár kilométerre fekvő Lérins-szigetek (ejtsd: Lérensz).
Cannes elsősorban a filmfesztiválnak köszönheti hírét. Kevesebben tudják, hogy a partjai mellett fekszik egy öt tagból álló szigetcsoport. Közülük kettő, a Sainte-Marguerite és a Saint-Honorat bír jelentősebb területtel.
Ezek közül a Saint-Honorat a kisebbik és egyben mai virtuális utazásunk célpontja. A szigeten 8,5 hektáron folyik szőlőtermesztés, melynek eredményeképpen kimagasló minőségű borokat készítenek a helyi szerzetesek. Ők a szigeten először 405-ben telepedtek le az Arles-i Szent Honoratus vezetésével. Napjainkban 21 ciszterci szerzetes él a szigeten Szent Benedek szabályai szerint. “Ora et labora”, imádkozz és dolgozz a mottójuk. Az imádság melletti munkát számukra jelenleg a kiemelkedő minőségű borok és likőrök készítése jelenti.
Meglepő lehet, de ők hosszú évszázadokig nem készítettek bort a szigeten. A bortermelés hagyománya még így is legalább egészen a középkorig nyúlik vissza. A 90-es évekig bezárólag saját célra, az úrvacsorához készítették a bort, azonban mióta felfedeztek a szigeten öt mikro terroirt, kereskedelmi célra is termelnek - komoly sikerrel.
A szigetcsoport talaja legfőképpen üldekéses közetekből, túlnyomórészt mészkőből és magnéziumban gazdag dolomitból áll. A felszínt pedig a közeli Esterel hegyekre is jellemző vörös iszapos agyag borítja.
A 8.5 hektár közel kétharmadánál kékszőlőt, a maradék területen pedig fehér szőlőt termesztenek. A kékszőlők közül a syrah, a pinot noir valamint a Magyarországon idegenebbnek hangzó mourvedre fajtákat termesztik, míg a fehérek közül a magyar fülnek is jól csengő chardonnay-t, valamint a kevésbé ismert clariette-et és viognier-et.
A terméshoza hektáronkénti 35 hl-re korlátozásával éves szinten nagyjából 40 000 palack bort készítenek az apátságban.
Ezek a borok annak ellenére is komoly elismertségnek örvendenek, hogy nem tartoznak semmilyen AOC szintű apelláció alá. A Saint-Honorat szigeten készült borok az IGP Méditerranée megnevezés alatt kerülnek forgalomba.
Ha már az elismerésekről beszélünk, mindenképpen meg kell említeni, hogy az apátság borait számos alkalommal felszolgálták neves eseményeken, úgy mint a G20-as csúcstalálkozón, vagy a Cannes-i filmfesztiválon.
A legnagyobb területen termesztett fajta a syrah, így kézenfekvő, hogy egy kizárólag ebből a fajtából készülő bort vegyünk közelebbről szemügyre, a 2019-es Saint Honorat-t. Az, hogy egy fajtából készül, talán kevésbé meglepő Magyarországon, azonban Franciaország Lyontól délre eső területein a borok döntő többsége házasítás.
Ez a manapság csúcsán lévő syrah mind illatban, mind ízben hozza a rá jellemző borsos, és erősen érett málnás, valamint a fahéjas jegyeket.
Ehhez az elegáns borhoz egy egy jó Morbier sajt, illetve némi dél francia felvágott dukál, de málnás és fahéjas jegyeinek köszönhetően jó kísérője egy csokoládé fondantnak is.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!