A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi terem az Alföldön?

Egy kóstoló összegzése

2011-12-16 | Vizi Csenge


Mi terem az Alföldön?

Sokszor és sok helyen, ha el szeretnénk olvasni egy kóstoló beszámolót, borleírásokkal találjuk magunkat szembe, holott néha ennél talán kicsivel több érdekel minket. Hasonló elvárásokkal indultunk útnak december 9-én is, amikor a Curia Vendéglőben Dlusztus Imre és Tompa Imre több alföldi borásszal közösen egy közel harminc tételből álló kóstolót szervezett. Felsejlett a fátyol, és megláthattuk mindazt, amire büszke lehet e borvidék.


Az alföldi borok portfóliója három régióból tevődik össze: a 14 000 hektárnyi területű Csongrádi borvidékből, a15 000 ha Hajós-Bajai borvidékből és a104 000 haKunsági borvidékből. Jól látható, hogy ezek a egyenként is az ország legnagyobb borvidékeit adja ki, nem is beszélve arról, mekkora terület ez összességében. Ezekre jellemző a változatos, szélsősége klíma, az aszályos nyarak, a telek pedig igen zordak tudnak lenni. A talaj összetételére nézve egységesen meszes homok jellemző, amely dunai eredetű. 

A három borvidék közül a Hajós-Bajai elhelyezkedése a legkedvezőbb, a napsütéses órák száma bőven meghaladja az átlagosat, a tengerszint feletti magassága is nagyobb, így csökken a fagyok jellemző előfordulása. A Csongrádi borvidéken a lösz és a futóhomok is gyakori, aminek alig van humusztartalma. Mindezek a körülmények a filoxéra vész idején jótékony hatással voltak e vidékre, ugyanis megőrizték a helyi tőkéket e betegségtől. Eredetileg azonban a futóhomok megkötésére lettek telepítve ezeken a helyeken a szőlőtőkék.

E régió jellemző szőlőfajtái a kövidinka, a cserszegi fűszeres, a kékfrankos, az olaszrizling, a kadarka. A belőlük készült borokra általánosan igaz az a tény, hogy az ország többi borvidékén termelt borhoz képest egyfajta lágyság, szelídebb savakkal, fűszeres, virágos illatokkal hódítják meg a fogyasztók szívét. Jelenleg sorra bukkannak fel újabb és újabb szőlőfajták mind fehér, mind vörös fronton, így nektár, chardonnay, ezerjó, sauvignon blanc, cabernet sauvignon stb. is megtalálható már az alföldi palettán.

És akkor még szót sem ejtettünk a borászokról, akik sorra gyűjtik be az érmeket, az elismeréseket munkásságuknak köszönhetően, így például Frittmann János, aki 2007-ben nyerte el az Év Bortermelője díjat, míg Gálné Dignisz Évát 2011-ben már harmadszor jelölték e címre az egyetlen nőként. Azonban a többi nagy névről és a feltörekvőkről is érdemes néhány szót ejteni. Álljon itt egy összeállítás a kóstolón részt vett pincészetekről és egy-egy tételükről, hogy aztán az ünnepekre is könnyebben választhassunk ajándékot!

Béla Borászat

1991-ben alakult a családi borászat, amely az Imrehegyen működik. Közel35 hektárszőlőterülettel rendelkeznek, ahol irsai olivért, cserszegi fűszerest, kékfrankost, zweigeltet, pinot noirt, nektárt és cabernet sauvignon-t termesztenek. A saját szőlőkön kívül fel is vásárolnak a környékbeli gazdáktól.

Mi terem az Alföldön?

A Curia Vendéglőben aznap Nektárjukkal hódítottak, amelynek száraz és késői szüretelésű, édes változatát is meg lehetett ismerni. Mindkettő virágos illatával, bájos savaival, kedves citrusosságával csalt örömet a kóstolók szívébe.

Font Pincészet

A több dinasztia óta szőlőműveléssel foglalkozó család mind a négy tagja a borászatban tevékenykedik. Célul tűzték ki, hogy magas minőségre törekvésük által kívánják visszaállítani e vidék hírnevét. 28 hektárnyi területen gazdálkodnak, ahol kiemelkedő fajtának a cserszegi fűszeres számít az ezerjó, irsai olivér, kékfrankos stb. fajtákon túl.

Mi terem az Alföldön?

A decemberi 9-i kóstolón az elsők között ízlelt Kövidinkájuk különleges élménnyel indította el a kóstolót, hiszen picit tutti-futtis illata, édeskés hatása már a szaglószervnek megadja a varázslatot, azonban a kortyoláskor megjelenő frissesség, könnyedség igazi sellőként jelenik meg szemeink előtt a bor képében.

Gedeon Birtok

A Varga család szeretett volna újat adni a borfogyasztóknak e vidékről. Így nem csak elrugaszkodtak családi nevüktől, és választottak egy egyedi birtoknevet, hanem a marketinget is szem előtt tartották. A közel60 hektárterület is kevés lenne még a kitűnő szőlőkből készült borok eladására. Így felkérték az ország egyik ismert grafikusát, alkosson egy trendi címkevilágot. Így már nem csak a területek, a borok jók, hanem szívesen is veszik le a polcról a palackokat a fogyasztók.

Mi terem az Alföldön?

Az izgalmas kategóriát képviselte aznap délután Ó-Rajnai Rizlingjük 2006-ból, amely amellett, hogy édes volt, a tökéletes mintapéldája e fajtának. A petrolosság, a krémesség bebársonyozza kóstolójának szájzugát. Az ünnepek és az egyedi ízvilághoz szokott száj bora!

Koch Borászat

Nevük már 1744-től ismert e vidéken, ugyanis Koch József ekkor telepedett le Császártöltésen, és ő volt az is, aki elkezdett szőlészkedni és borászkodni. Így végigélhetjük pincészetük előadásában 13 generáció odaadó, elszánt küzdelmét a jó bor iránt. A csodálatos épületben működő borászat négy pillérre építi termék portfólióját: a tájborok mellett minőségi, prémium borok, illetve jég- és desszert borok állnak a vásárlók rendelkezésére.

Mi terem az Alföldön?

Egy világfajta fogta meg érzékszerveinket pénteken, amikor is 2008-as késői szüretelésű Chardonnay-juk a poharunkba érkezett. Az elegancia hatásával ötvöződött a hordós érlelés vajassága, füstössége. A cukorfokok pedig az egekbe szöktek. Érdemes az ünnepek alatt megízlelni belőle néhány pohárkával.

Lantos Borászat

A Lantos Borászat szintén a családi vállalkozások sorát bővíti. A kézműves módon megmunkált szőlő, és az ebből készült bor ruhája fiatalságot, vagányságot sugall. A palackokban megbúvó fajták között is a hagyományos magyarok vannak túlsúlyban, bár merlot, cabernet fajták és még néhány világfajta is feltűnik a képben.

Mi terem az Alföldön?

A Lantos Rosé 2011 vitte a pálmát az öt másik közül a Curia Vendéglőben. Gyümölcsössége, frissessége, széndioxidos játékossága könnyen érthető borrá varázsolja. Nehéz elfelejteni e kunsági rozét!

Gál Birtok

A fővárostól mindössze 25 km-re, Szigetcsép környékén található a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 95 hektárföldterülete. A Csepel-szigeten lévő borászat nedűi főképp új telepítések terméseiből készülnek: rajnai rizling, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, kékfrankos és pinot noir teremnek itt. A családban Gál Csaba a kertészmérnök, míg Gálné Dignisz Éva a borász, így nem is lehetne tökéletesebb a harmónia munkájukban.

Mi terem az Alföldön?

Gálék 2011-es Szigetcsépi Cserszegi Fűszerese a bodzavirág illatával lopta be magát a szívekbe, kellemes savszerkezete, almás fanyarsága egy bájos leányka arcát juttatja eszünkbe.

Frittmann Borászat

Frittmannékat remélhetőleg már senkinek sem kell bemutatni, hiszen a Soltvadkerten élő borászcsalád feje, János 2007-ben elnyerte az Év Bortermelője díjat, amivel az alföldi borok egy csapásra ismerté váltak. 1987 óta működik új alapokon borászatuk, amelyet János testvérével együtt folyamatosan fejleszt. Céljuk, hogy ültetvényeik nagysága elérje a közel60 hektárterületet.

Mi terem az Alföldön?

Bár Frittmannékat általában fehérboraikról ismerjük, zárásként hadd említsük meg 2009-es Kadarkájukat, amely az abszolút könnyed, gyümölcsös, fűszeres stílust képviseli. Az egyenes savgerinc mellé könnyed alkohol társul, így kitűnő társa lehet bármely pörköltnek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!