A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen pohárból illik ma pezsgőt inni?

A nagy pohárvita 3/3

2015-12-30 | Bánlaki D. Stella


Milyen pohárból illik ma pezsgőt inni?

Arról már nem érdemes vitát nyitni, hogy befolyásolja-e az ízélményt a pohár, amelyből iszunk. Igen, befolyásolja. És ezt a piac ki is használja. Háromrészes sorozatunk első cikkében a szár nélküli borospoharak, a tumblerek ügyét jártuk körbe>>

A második részben pedig a portóihoz kerestük a megfelelő poharakat>>

Végül nézzük a pezsgőspoharakat! 

 

Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett mellei ihlették legyen ez elég információ ahhoz, hogy ne akarjunk többé ilyenből pezsgőzni, még akkor sem, ha megörököltük a nagyszülők konyhai vitrinjéből. Ugyanilyen gyorsan felejtsük el ezek modern változatait (lásd nyitókép), akkor is, ha Kate Moss félmeztelenül hirdeti őket.

 

A hagyományos pezsgőpohár a mindenki által ismert flûte, vagyis flőte. A keskeny, hosszú forma legfőbb előnye, hogy (a WSET tankönyvek szerint) felerősíti a buborékok hatását, és közben jól láthatóvá teszi őket. Mivel ebben a buborékoknak hosszabb utat kell megtenniük a pohár aljától az ital felszínéig, hosszabban megmaradnak, az ital friss marad.

 

Ez az olcsóbb és egyszerűbb tankpezsgők, illetve a prosecco és a cava esetében a legfontosabb, hiszen ezek ízvilága általában nem olyan komplex, zamatos, ráadásul kevesebb és nagyobb buborékokat tartalmaznak, amelyek ezért gyorsabban eltűnnek. A flőte segíthet rajtuk. De mi a helyzet a komoly, methode champenoise tételekkel?

 

Milyen pohárból illik ma pezsgőt inni?Pohárteszt pezsgőtablettával (kattintson a GIF-ért!)

 

Az értékes pezsgőket ma már sok szakértő kóstolgatja egyszerű borospohárból.

Miért? Van, aki elsősorban azért, mert szerinte egyes flőtékbe kialakításuk miatt kevés levegő jut, pedig az aromáknak erre van szükségük ahhoz, hogy kibontakozzanak (gondoljunk csak a dekantálásra). Ugyanakkor a tölcsérszerűen nyíló flőték sem jók, mert azokból meg csak úgy elillan minden értékes alkotórészecske. A konklúzió, hogy a pezsgőkótolásra is az előbb szélesedő, de felül újra befelé hajló pohár a legalkalmasabb. Ilyen a borospohár. De melyik?

 

Frederico Lleonart a Pernod Ricardtól azt mondja, hogy a sima fehérboros pohár erősíti fel a buborékokat, és nem a flőte, ráadásul ebben az aromák is komplexebbnek érződnek. A Chandont és a Veuve Cliquot összefogó Moët-Hennessy is a fehérboros poharak mellett tette le a voksát. 

 

Más szakértők a vörösboros, egészen pontosan a Riedel burgundis poharaira esküsznek a legkomolyabb Champagne-ok esetében. Maga Maximilian Riedel pinot noir-os poharából issza a pinot noir alapú pezsgőket. Van benne ráció.

 
Egyes pezsgőházaknak pedig saját pezsgőspoharaik is vannak. A Krug Joseph Glass poharak teteje határozottan hajlik befelé, így próbálja még inkább koncentrálni az aromákat. Ez pontosan ellentétes a pezsgőspoharak zömével, amelyek leginkább kifelé ívelnek.

 

Milyen pohárból illik ma pezsgőt inni?A Riedel Vinum Cuvée Prestige Wine Glass

 

A The Sweet Home vállalkozott arra, hogy 80 különböző poharat teszteljen 10 különböző stílusban, mintegy 12 óra alatt. Az abszolút győztes a ránézésre teljesen egyszerű Riedel Vinum Cuvee Prestige Wine Glass lett, amely leginkább egy öblösebb pezsgőspohárnak tűnik. A Riedel és a Schott Zwiesel, illetve a pezsgőházak saját pezsgőspoharai leginkább abban különböznek a hagyományos borospoharaktól, hogy magasabb ponton érik el maximális szélességüket, és aztán határozottabban szűkülnek be a szájuknál.

 

A Riedelnek van teljesen egyszerű pezsgőspohara, van Drakula-koporsó alakú pezsgőspohara, egy kicsit egyszerűbb Drakula-koporsó alakú pohara, egy egészen érdekes, keskeny, alacsonyabb borospohara pezsgők számára, egy szuperhosszú és keskeny flőtéje, egy konszolidáltnak tűnő, de az értékes évjáratos pezsgőkhöz kitenyésztett pohara a Sommelier sorozatból, franciacortás pohara, egy virágkehely-formájú dizájnpohara, és érdekes, hogy a legújabb terméke egy szintén teljesen egyszerűnek tűnő flőte.

 

 

Miért is ne - egy teljesen elvadult talp nélküli pezsgős darab is készült az O-sorozatból. Ugyanez a "vizespohár" a Riedel éttermi sorozatába is bekerült azt gondolom, a hazai éttermeket komoly kritika érné, ha idén szilveszterkor ilyenben szolgálának fel bármilyen habzó italt. "Válasszon hozzá egy Proseccot, szolgáljon fel egy kaliforniai habzót, bontson egy üveg pezsgőt, vagy töltsön egy kis spanyol Cavat" ajánlják a pohárhoz, annyi megjegyzéssel, hogy érdemes csak a pohár harmadáig tölteni.

 

Önöknek pedig a fentiek alapján azt ajánljuk, hogy az olcsóbb tankpezsgők esetében nyugodtan maradjanak a hagyományos flőtéknél, a komolyabb palackos érlelésű pezsgőikhez azonban az öblösebb borospoharaikat vegyék le a polcról. Minél jobb minőségű egy ital, annál jobb poharat érdemel. Hogy fehér- vagy vörösboros poharat? Próbálják ki mindegyiket, és írják meg nekünk tapasztalataikat!

 

Addig is kellemes ünneplés és boldog új évet kívánunk!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!