A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nőkről írt boros könyvet

Sztanev Bertalant kérdeztük

2015-01-12 | Tóth Adrienn


Nőkről írt boros könyvet

A bor női szemmel címmel jelent meg a tél elején Sztanev Bertalan kötete. Az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő könyv huszonegy interjú tartalmaz, amelynek alanyai a hazai borvilág különböző szegmenséből érkeznek, de egy dolog mindenképpen összeköti őket, mégpedig az, hogy nők. A témaválasztásról, a kiadvány megszületéséről a szerző nyilatkozott.


Miért döntöttél úgy, hogy nőkről írsz boros könyvet?

 

Erre a kérdésre a választ messzebbről kell indítanom. Amikor 2013-ban megjelent a Borkedvelők kézikönyve című könyvem, azt éreztem, hogy az a könyv eléggé férfiasra sikerült. Azon szempontok alapján állítottam össze a könyvet, amelyek egy férfit a bor vásárlásakor érdekelni szoktak.

 

A feleségem ezt a könyvet biztosan nem olvasná el, mert őt a bor kapcsán egészen más dolgok érdeklik. Ezért határoztam el, hogy a borról a nők szemszögéből is jó lenne írni. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ehhez olyan nők kellenek, akik ismerik a borokat. Így állt össze az a huszonegy név, akik a mai magyar borászatban meghatározóak. Az én feladatom leginkább az volt, hogy az ő gondolataikat közvetítsem a könyvben.

 

Ez a könyv nem is annyira a nőkről szól, mint inkább a borról, ahogy ők látják. Ez egy másik világ, amit számomra nagyon izgalmas volt rajtuk keresztül felfedezni, beszélgetni sokféle életútról, érzésről.

 

Tulajdonképpen ez a könyv a nőkről szól, vagy a nőknek szól?

 

Ha a könyv mondanivalóját egy másik oldalról nézzük, akkor valóban a nőknek szóló boros könyv lett. Minden interjúalany szívesen fogalmazta meg mondanivalóját nőtársainak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a könyvet férfiak nem vehetik kézbe. Ha számomra is tudott új, izgalmas dolgokat hozni ez a könyv, akkor más férfinak is meglehet ez az élménye.

 

Milyen szempont alapján válogattad ki a kötet szereplőit?

 

Az interjúalanyok kiválasztásakor, csak egy szempontom volt: lehetőség szerint a szőlő- és bortermelés minden területét be akartam mutatni. Kezdjük a szőlőnél, és jussunk el egészen a borkultúráig, a lelkes fogyasztókig. Így olvasható benne egy kicsi a borászatról, a borvidékekről, a borkóstolásról, a vendéglátásról, de még számos érdekes terület érintünk. Izgalmas volt hallani, hogy valaki hogyan vált lelkes borfogyasztóvá, vagy éppen hogyan lett hivatásává a bor.

 

 

Hogyan zajlott a könyv megszületésének folyamata?

 

A leginkább izgalmas részek a könyv koncepciójának összeállítása, valamint a beszélgetések. Az egyes interjúk leírása volt a leginkább munkás része a könyvnek, ahol figyelni kellett arra, hogy az interjú lehetőleg megtartsa a vonalvezetését, jól adja vissza azt, amit a nők a borról ténylegesen is el akartak mondani. Itt kellett a leginkább fegyelmezettnek lenni, hogy csak az kerüljön a könyvbe, amit a megkérdezettek el is mondtak, ne pedig az, amit én arról a témáról legszívesebben hallani akartam volna. A véleményformálás lehetőségét az olvasóra kell hagyni. A bor is ennyire szubjektív.

 

Volt olyan közülük, akit nem ismertél személyesen korábban, hanem a kötet miatti beszélgetés folyamán ismerted meg jobban?

 

Egy interjú, főleg ha az ideális környezetben és időben valósulhat meg, még akkor is rejthet újdonságokat, ha a kérdező a meginterjúvoltakat jól ismeri. Hálás vagyok a riportalanyoknak azért, hogy hajlandók voltak megnyílni, hogy szívesen beszélgettek, így az olvasók számára is érdekes a könyvet fellapozni.

 

Nőkről írt boros könyvet

 

Mesélnél egy kedves történetet, amely a könyv megszületésekor történt meg veled?

 

A válasz erre a kérdésre egy kicsit az előző kérdéshez is kapcsolódik. Mindenki kíváncsi volt, hogy mások mit válaszoltak, tőlük mit várok el. Természetesen én nem elvárásokkal érkeztem egy-egy interjúra, hanem sok kíváncsisággal, nyitottsággal.

 

Kérésre egy elkészített interjú egy részletét megküldtem egy másik interjúalanynak, tudva azt, hogy ők jól ismerik egymást. Kíváncsi voltam, hogy a kapott információk alapján ráismer-e. Az olvasottak még számára is új dolgokat tartogattak, mert később nekem kellett felfednem az illető személyét.

 

Említenél egy olyan sztorit, fordulatot, amelyet valószínűleg a nagyközönség sosem tudott az interjúalanyodról?

 

Korábban sokat olvastam arról, hogy a bor jó hatással van az ember egészségére, ha azt mértékkel fogyasztja. A könyvnek köszönhetően beszélhettem olyannal, aki korábban soha nem ivott bort. Egy egészségügyi problémája miatt kezdett vörösbort fogyasztani, méghozzá orvosi tanácsra.

 

A kipróbált gyógymódok egyike sem volt képes a vérképét rendezni, míg a bor igen. Kezdetben a bor csak kellemetlen gyógyszer volt. Ma a magyar bornak egy értékes szószólójává vált az illető. Egy pohár bor mellett mindenre lehetőség van. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

A kötet ITT rendelhető meg.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!