Szem előtt a tradíciók
Látogatóban a Bozóky Pincészetnél 2. rész
2012-02-02 | Vizi CsengeA Bozóky Pincészet alapítását és a családi együttműködést már megismerhettük cikkünk előző részéből, most pedig átevezünk egy olyan perspektívába, amelyben helyet kapnak a szőlőfajták, a technológia és a pincészet büszkesége, a múzeum. Bozóky István mesélt a mindennapokról, aki már a kezdetek kezdete óta egyengeti a borászat életét.
„Nálunk minden a hagyományok tiszteletéről szól, szinte körbevettük magunkat olyan tárgyakkal és borokkal, amelyek a réi idők szépségéről, nehézségeiről és sokszor egyszerűségéről adnak tanúbizonyságot” – meséli István, miközben szép lassan megnézzük a múzeumuk akár több száz éves tárgyait, majd elindulunk a pince aljába, ahol szintén a tradíciók ápolása tükröződik vissza.
„A technológiai háttérben már csak nyomokban fedezhető fel a hagyományok gondozása, hiszen modern eszközökkel dolgozunk, a levegővel működtetett prés mellett a rozsdamentes felszerelések is a legmodernebbek közé tartoznak. Ezeknek köszönhetően a leszedett szőlő már egy órán belül préselésre kerülhet nálunk.”
A feldolgozásra szánt szőlők 35 hektáron teremnek, ami mind saját művelésű tőkékből áll, Bozókyék nem vásárolnak fel másoktól szőlőt. Szőlőfajtáik között természetesen az ezerjó van túlsúlyban, de tramini, ottonel muskotály, leányka, olaszrizling, sauvignon blanc és chardonnay is szép számban képviseli magát a földterületeken.
„Ezen szőlőfajtákból fajtaborok és cuvée-k is készülnek, illetve az ezerjóból kései szüretekkel, jégborral, aszúval, töppedt szőlős tételekkel szolgálunk a fogyasztók felé. Két borcsaláddal találkozhat az ember, ha kínálatunkban keresgél. Egyrészt a vidámabb, könnyedebb borok világát tükrözik azon boraink, amelyek vidámabb címkékkel is rendelkeznek. Főképp sauvignon blanc-ból készülnek ezek, de ottonel muskotály tételek és cuvée-k is felfedezhetők közöttük.”
A tartalmasabb, testesebb borok klasszikus címkevilággal bírnak. Az ezerjók, tramini, chardonnay mind-mind e világot képviselik, ráadásul ide sorolják a csak a pincészetnél megtekinthető borkülönlegességeket is, mint az „aszú” vagy a töppedt szőlőből készült tételek. Amikből a pince akár 15-30 éves tételeket is rejt, ezeket Istvánék féltve őrzik. Ezeknél a tételeknél át is térünk másik kincsükre: a múzeumra.
A múzeum azzal a céllal jött létre, hogy pluszszolgáltatást kapjanak a Mórra és e pincészethez érkező érdeklődők. „Fontosnak tartom, hogy olyan programmal is tudjunk szolgálni vendégeinknek, amelyekkel máshol nem igazán találkozhatnak; érdekességekkel, amelyek kötődést alakítanak ki e borvidékhez és persze hozzánk.
A múzeumunk gyűjteménye pont ezt hivatott elősegíteni, hiszen nagyon kevés olyan magán-, családi pincészetről tudni, ahol ilyen sok anyaggal rendelkeznek a borászkodás történelmi-technikai bemutatásával kapcsolatban. A múzeum „feltöltése” érdekében kezdetben fiammal jártuk az országot, évekbe telt az eszközök beszerzése, felújítása.”
Itt a vendégek megismerhetik a már letűnt korszakok szőlőtermesztési és borkészítési technikáit, óriási préseket mutatnak be Istvánék, de az egyszerű gyűjtőedények is hatalmas sikert szoktak elérni a vendégeknél a házigazda elmondása szerint, hiszen előtör belülről számtalan emlék, nosztalgiázni kezdenek.
„Az ismerős tárgyak mosolyt keltenek arcukon, és egyből értékes beszélgetések indulnak el. Azokról, akik városban nőttek fel, róluk a csodálat, a meglepettség tükröződik mindig vissza. A pincénket is hasonló koncepció alapján rendeztük be. Néhány szárnya a régi időket idézi, az eszközöket, a kapukat, a bortartókat úgy választottuk ki, hogy letűnt korok hatása is tükröződjön, szinte időutazást érezzen az ember, ha itt végigsétál. Ráadásul számtalan ódon tételt is őrzünk, amely még jobban emeli a pincénk eszmei értékét.”
Később jött létre a szabadtéri csűr, szükség is volt erre, mert a Bozóky család padlása tele volt és van még ma is régi eszközökkel, amiket rendbe hoztak és kiállítottak. István nagyon szereti ezt a munkát, örömet okoz számára, hogy régi korok „gépei” elevenedhetnek meg keze alatt, amit aztán a vendégeknek is megmutathat. „Van egy Gúzs présünk, ami Zalából került hozzánk. Akkora hatalmas „jószág” ez, külön története van annak, hogyan került be a múzeumink fala közé: még a háztetőt is le kellett szedni, hogy kiemeljék az eladótól egy hatalmas daruval, majd hasonló módon került be hozzánk is.”
Miután szemügyre vettük az értékes tárgyakat és boros tételeket, már alig várjuk, hogy ízlelhessünk is néhány bort a kínálatukból. Mire kiérünk a kandalló tüzétől melegre fűtött kóstolóterembe, az asztalon finom pogácsa gőzölög. Máris bizonyossá vált, a vendéglátás is komoly helyet foglal el a család életében. „A vendégek fogadásához nálunk hozzátartozik az, hogy nagy figyelmet fordítunk a vendéglátásra, ezzel is többet szerettünk volna nyújtani a vendégeknek egyszerű borkóstolásnál.”
Mint már több előző cikkünkből kiderült, Mór sváb település volt régen, és ma is őrzi e hagyományokat. Mónika sváb származásának köszönhetően igen otthonosan mozog e konyhaművészeti stílusban, így ő vezeti be a vendégeket e hagyományok megismerésébe. Ráadásul tökéletesen beszél németül, ami még közelebb hozza a vendégek érdeklődését e hagyomány útján, és autentikusabbá teszi az egész kóstolót.
Végezetül néhány szót váltottunk a jövőről is, hiszen már az eddigiek alapján is látszik: a Bozóky család arra törekedett mindig is, hogy valami többlettel szolgálhasson vendégeinek egy átlagos kóstolón túl – sejthető, hogy ez a vágyuk a jövőre nézve sem lankad. „Vannak álmaink, a határ a csillagos ég, amit esetünkben az anyagi kereteknek neveznék. Szeretnénk még 10-20 hektár szőlőt telepíteni, miután a régit kivágtuk, újratelepíteni, új támrendszerrel. A gépesítésben is szeretnénk fejlődni, nyitottunk már az új technikai megoldások felé, de még kevésnek érezzük, mindez csak lassan valósulhat meg, hiszen sokba kerül. Mértékletesen, lassan bővülünk.
Új termékekkel is szeretnénk a borfogyasztókat megajándékozni. Nagy vágyunk volt az akadálymentesítés megoldása, amely új pinceépületünk kialakításával meg is valósult. A vendéglátásban is szeretnénk fejlődni, amiből az egyik legfontosabbnak a szálláshelyek kialakítását tartjuk. Azonban ez még várat magára, reméljük, nem sokáig, hogy ezzel együtt teljes körűen tudjuk majd fogadni vendégeinket.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!