A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szepsy senkit sem győz meg, helyette itt vannak a borai

2. rész

2017-02-11 | Bánlaki D. Stella


Szepsy senkit sem győz meg, helyette itt vannak a borai

"Mi senki után nem megyünk, mi senkit sem akarunk meggyőzni" – Szepsy István sem az újságírókat, sem a kereskedőket, sem az éttermeket nem keresi, különösen mostanában nem. Kiállításokra, expókra, kóstolókra nem jár, de annak, aki felbukkan a pincénél, szívesen megmutatja otthonát és a borokat. Velünk sem tett kivételt.


Olvassa el cikkünk első részét!

 

Ahogy az előző cikkünkból kiderül: a Szepsy Pincénél a csúcsborokra fókuszáló koncepció stabilan marad, ahogy a száraz furmint dűlőszelekciók is. Csak az ár fog emelkedni, ahogy a friss kutatások, klónszelekciók és dűlőklasszifikációk eredményeivel párhuzamosan talán majd a minőség is.

A tokaji mint világmárka? Nem lesz ezzel baj, csak csináljuk már meg!" – nevet Szepsy István már az újságírós nap vége felé. Erre szerinte a furmint alkalmas fajta. "A házasításokból nem lesznek csúcsborok, a hárslevelűnek pedig már a nevével is gond van. A furmintban érezik elég erőt, hogy nagy legyen."

 

2017 januárjában már sejthető, hogyan zár a Szepsy Pincénél a 2016-os évjárat. Biztosan készül majd birtokfurmint, de a dűlőszelekciókból csak egy-kettő, például az Úrágya és a Hasznos várható. A Thurzó (amely az Anyukám mondta nevű étteremben volt eddig a ház bora) most már Szepsy címkével jelenhet meg, akárcsak a Bohomály. Az is eldőlt, melyik tétel indul az áprilisi Nagy Tokaji Borárverésen: idén a 2011-es 6 puttonyos aszú ad lehetőséget, hogy ismét a Szepsy könyvelhesse el az árverés legmagasabb leütési árát.

 

A mintákból nem kóstoltunk, volt így is elég (jó) dolgunk. Borok és kommentárok Szepsy Istvántól.

 

 

Bányász 2015
13% vol., 100% furmint
Illatában alma, körte, birs, visszafogottan a hordós érlelés jegyei, később kis vanília. A korty az illattal harmóniában, citrusos felhangokkal. Sós lecsengés, krémes textúra. Elegáns hordóhasználat, arányos test, picit melegít a garatban.


Nyúlászó 2015
száraz, 13,5% vol., a palackon cuvée felirat, valójában 100% furmint
Zárkózottabb, neutrálisabb illat. Kezdetben kis virágosság, később mézes-körtés jegyek. A kortyban érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, némi sósság. Szikár, elegáns, arányos. Lassan folynak le a lábai a pohár falán.


Furmint 2015 
száraz, 13,5%, birtokbor
"Habár birtokbornak hívjuk, ez nem entry level, hanem egy nagyon komoly nagy bor. Nagyrészt új hordóban érlelt tétel, nagyrészt a Szent Tamás dűlőből."
Időt kíván a pohárban. Érett citrusok, roppanós fehér húsú barack, korai ananász. Lendület, élénk savak. Szép hordó. Még fiatal.

 

Úrágya 2015
száraz, 14% vol.
Visszafogott, birses illatok. Ízében emellett citrusos, kifejezett savak is megjelennek. Feszes, strukturált, rendezett. Még fiatal, csodás potenciállal. Kandírozott citrushéj, lehelletnyi csokoládé, krémes textúra.

Szent Tamás Furmint 2007

"Szeptember végi szüret, már elkéstünk vele. Az alkoholt nem akartuk – azt elviseltük." 

Szalmasárga szín. Intenzív illat, erős újhordós érlelésből származó pörkölt magvas és vaníliás aromák. A kortyban az uralkodoó vajas és pörkölt magvas ízjegyek mellett vaníliás és érett gyümölcsös jegyek, vajas-krémes textúra. Magasan strukturált, harmonikus, karakteres. Melegít a garatban.

 

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,


 

Szamorodni 2012
furmint, hárs, sárgamuskotály, 180 gramm cukor
Halványarany szín, intenzív illat már kitöltéskor. Illatban hársvirág, méz, sok virágos jegy, érett kajszi. Teás ízjegyek, hársméz, kajszi, cser. Waxos textúra, arányos szerkezet, jó ivású, jól iható. Hosszú.


Aszú 2013
280 gramm cukor
Jóval komplexebb, koncentráltabb, sűrűbb, feszesebb tétel. Már markánsabb szárított kamillás jegyek, aszalt kajszi, de még a jól iható kategória. Kandírozott citrushéj, kis tapadás a szájpadláson. Lendület. 
Még fiatal. Legkorábban 2018 karácsonyán kerülhet forgalomba. A borász szerint most, fél évvel a palackozás után még érezni rajta, hogy megviselte a derítés és a palackozási procedúra.


Aszú 2009
"Ez  a hordóban leghosszabban érlelt borok egyike, a régi iskola. Viszonlyag alacsonyabb savtartalommal."

Már-már óarany a színe. Gazdag, intenzív, koncentrált illat: aszalt kajszi, szárított virágok és gyógynövények, kandírozott narancshéj, teás jegyek. A kortyban koncentráltság, a jelentős cukortartalom mellett határozott savgerinc, komoly lendület. Illat és íz harmóniában, nagy bor, hosszú korty. Még szinte fiatal, hosszú élet vár rá, bár kiváló formában van. Gyógynövényes, mézes, nektáros jegyek. Sűrű, koncentrált, komplex.


Aszú 2008

Óarany szín, szépen nyílik a pohárba kitöltve. Sok aszalt gyümölcs, kajszi, mangó és ananász is, tealevelek áztatás után, kis dió. Nagyon sűrű, nagy test, teltség, teljesség. Rendkívül hosszú, krémes.  Teás lecsengés. Már fejlett, ugyanakkor rendkívül lendületes és még mindig hosszú élet áll előtte. Elképesztő élmény, nagy érték.


Aszú 2007
Mogyorós és kenyérhéjas, némileg sherryre emlékeztető illatok, a gyümölcsösség már visszafogott. A kortyban előtérbe kerülnek az aszalt gyümölcsök. Gyümölcsös marcipán, mandula, étcsokoládé is. Koncentrált gyógynövényesség, elképesztő mélység, világszínvonal. Dió, diólikőr, sűrű tea. Nagyon magas cukotrtartalom, de csodás lendület.

Aszú 2006
"Van egy pici mahagóni a színében. Valószínűleg a talaj és az érettségi fokozat adja ezt neki."
Komplex, összetett, intenzív illat. Változik a pohárban. Mazsola, dió, diólikőr, tisztaság. Nem gondoltuk volna, hogy az előzőeket lehet fokozni...

 

Olvassa el legutóbbi Szepsy-cikkeinket:Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!