Tíz dolog, amit érdemes tudni a Somlói borvidékről
A jellegzetességeket vesszük számba
2009-11-18 | Tóth AdriennMagyarország jelenleg huszonkét borvidékkel rendelkezik, hogy ennyi kell-e egyáltalán, sokan vitatják. Tény azonban, hogy kisebb egységekre bontva az ország bortermelő területeit, konkrétabb, valódibb képet kaphatunk az ott készített borokat befolyásoló természeti adottságokról, történelmi örökségről és a jelenleg uralkodó borászati trendekről. Következő cikkünkben az egyik legkisebb hazai borvidékről, a Somlóról gyűjtöttünk össze néhány fontos információt.
1. A Somlói borvidéket hivatalosan Nagy-Somlói borvidéknek hívják, hiszen az ismert Somló-hegy mellett ide tartozik még a Ság-hegy és Kis-Somló is.
2. 2. A 4-5 millió évvel ezelőtt lezajló vulkanikus tevékenység következtében került a felszínre az a megszilárdult lávatömeg, ami most a Somló legfelső harmadán látható. Az ezt követő időszak eróziós erői kb. 150-200 métert pusztítottak le a környező felszínből. A Somló bazaltsapkája azonban megvédte az alatta elhelyezkedő laza tavi üledéket, így \"tanúja\" maradt az eseményeknek.
3. Somlót – eltérően a legtöbb borvidéktől – mind a négy oldalán szőlő borítja, bár ezek közül a keleti, a nyugati és a déli a meghatározó.
4. A borvidéken jellemzően száraz, fehér borok készülnek, az egysíkúnak tűnő kijelentés mögött azonban végtelenül egyedülálló borok rejtőznek.
5. A somlai borok legjellegzetesebb komponense a mineralitás, ez az illat- és ízjegy a különleges összetételű, vulkanikus talajnak köszönhető.
6. Somlóval leggyakrabban a juhfark, a furmint, a hárslevelű, az olaszrizling és a tramini fajtákat azonosítjuk, bár újabban olyan „egzotikus” szőlőfajták is megtalálhatóak errefelé, mint a sauvignon blanc és a syrah.
7. A juhfark a szőlőfürt alakjáról kapta a nevét, amely a borleíró szaknyelv szerint hosszúkásan hengeres, tömött, a vége pedig visszahajlik, mint a juh farka. Bár a filoxéra vész előtt hazánk több borvidékén is elterjedt volt, mára kizárólag Somlóhoz kötjük.
8. A somlai borokat már sok száz éve gyógyborként tartjuk számon, a többi bor fölé emelkedő státuszát valószínűleg magas ásványi anyag tartalmuknak köszönhetik.
9. Védett eredetű somlói bort a 2008-as évjárattól készíthetnek a helyi borászok. Ennek a kiemelt bornak meg kell felelni bizonyos speciális követelményeknek. Az alapanyagul szolgáló szőlőt például ellenőrzött körülmények között szüretelik, de egy vakkóstoló során meg kell felelnie a jellegzetesség követelményének is.
10. Érdemes a Somlón bortúrát tenni, hiszen a hazai viszonylatban kisebbnek számító borvidék különleges borokat rejtő pincészetei sétatávolságra vannak egymástól. Ezen túl pedig többféle program várja a kíváncsi turistákat, a helyi túraútvonalat végigjárva megismerhetjük a hegy rejtett zugait, a kápolnákat vagy a különleges formájú bazaltképződményeket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!