A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz látnivaló Egerben

Lássunk többet borvidékeinkből!

2013-06-19 | Tóth Adrienn


Tíz látnivaló Egerben

A nyár kiteljesedésével újra itt az idő, hogy nyakunkba vegyük az országot, és bortúrára induljunk. A két pincelátogatás közötti szünet kitöltésére ezen a nyáron is igyekszünk ötleteket adni, felfedezve egy-egy borvidéki település fontosabb látnivalóit, történelmi emlékeit. A szezont a Gárdonyi Emlékévet ünneplő Eger városával nyitjuk, ahol sorra veszünk tíz fontos látnivalót, mielőtt holnap bemutatjuk a nyár kiemelt programjait, és felhívjuk a figyelmet egy pályázatra, amelynek segítségével kreatív és érdeklődő fiatal párok egy hónapra Egerbe költözhetnek a város vendégeként.


1. Bazilika – A korábbi velencei pátriárka, Pyrker János László érsek a Bazilika épületének megtervezésére Pest városának egyik legkeresettebb építészét, Hild Józsefet kérte fel. Hazánk egyik legnagyobb méretű egyházi épületének létrehozása mindössze öt évet vett igénybe, felszentelésére 1837. május 6-7-én került sor. Amilyen gyorsan végeztek a falakkal, a belső terek kialakítására már sokkal több időt, 120 évet szántak. Bár PyrkerJános László később Bécsben hunyt el, szívét kívánságára a központi kriptába temették, mert mint mondta: „A szív, mely Egerért dobogott, az legyen az egrieké".

2. Buttler-ház – Az Eger-patak mellett, a Kossuth úton található a gróf Buttler család által építtetett Buttler-ház. Az épület majdnem az egész 18. században a családnak adott otthont, később a Keglevich család tulajdonába került, majd a város püspökei lakták. A család történetének irodalmi kötődése, hogy Buttler János házassági bonyodalmai megjelennek Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényében. Az épület ma kiállításoknak és múzeumnak ad otthont.

3. Dobó tér – A Dobó István tér, amelybe hét irányból futnak utcák, Eger történelmi belvárosának főtere. Alakja trapézra emlékeztet, jellegében barokk elemeket vonultat fel. A teret ugyancsak szegélyezi az Eger-patak, látnivalói között helyet kap Stróbl Alajos 1907-ben elkészített Dobó István szobra, és Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben felállított Végvári vitézek szobra, valamint a városközpont bronzmakettje, Farkas Ádám 2005-ben készített alkotása.

4. Egri Termálfürdő – A belváros közvetlen közelében, mintegy öt hektáron terül el az Egri Termálfürdő komplexuma. A régi hagyományokra visszatekintő fürdőkultúrát ma hét medence szolgálja, ebből négy gyógyvízzel teli. A reumás betegek jobbulását segíti a víz, amely a környéken feltörő langyos vizű forrásokból fakad, az egyik 28-29 fokos, radongáztartalmú, a másik 47 fokos, kénes kalcium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz.

Tíz látnivaló Egerben

5. Érsekkert – A július 11-14. között megrendezésre kerülő Egri Bikavér Ünnepnek is az Érsekkert ad otthont. Az Eger-patak által határolt Érsekkert közel tizenkét hektáron terül el. A 13. században még vadászterületként funkcionáló zöld teret Erdődy Gábor püspök 1730-1735 között kezdte díszkertté alakítani. A parkot a nagyközönség előtt csak 1919-ben nyitották meg, ma azonban jelentőségét az is növeli, hogy otthont ad a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnoknak. A park látnivalói közé tartozik a régi fényképek alapján rekonstruált szökőkút, valamint a kőhíddal átívelt mesterséges tó.

6. Líceum – Ma az Eszterházy Károly nevét viselő főiskola működik a Líceum épületében, a névadó püspök volt az, aki felépítése által egy egyetemet kívánt létrehozni falai között. A Gerl Mátyás és Fellner Jakab által tervezett épület ugyanakkor sosem vált egyetemmé, létesítésekor ugyanis mind Mária Terézia, mind II. József megtagadta ezt a kiváltságot. A Líceum létrehozásakor a gimnáziumhoz kapcsolódó felsőfokú képzést folytató intézményként funkcionált a 18. század végén. Az épület a barokk, a copf és a korai klasszicizmus jegyeit is viseli. A keleti toronyban egy 1779-ben felállított camera obscura található, mely a zárt szobából rálátást enged a városra.

7. Minaret – Európának ezen a részén ritkának számít egy ma is álló minaret. A kilencvenegy éves török uralom alatt dzsámi is tartozott hozzá, ezt azonban 1841-ben az irgalmasrendi kórház létrehozásakor lebontották. A minaret funkcióját hajdanán az adta, hogy magas tornyából naponta ötször hívták imára az igazhitűeket. Az eredeti, kúp alakú, faszerkezetű és vörösréz lemezzel fedett tetőzet nem állta ki az idő próbáját, és később egy villámcsapás miatt a tető maradványai is elpusztultak, így sokáig Csonka Minaretnek nevezték a helyiek, ezt a hiányosságot azonban később helyrehozták. Ma kilencvenhét lépcsőn vezet felfelé az út a harminckét méteres magasságba.

8. Minorita templom – Eger egyik fő barokk műemléke az 1771-ben Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt Minorita templom. Terveinek elkészítésében valószínűleg két építész is részt vett: Kilian Ignaz Dientzenhofer és Gerl Mátyás, a bécsi hercegség építésze, aki a Líceum kialakításában is feladatot vállalt. A falak felépítése ebben az esetben sem esett egybe a templombelső végleges kialakításával, amely csak 1792-re fejeződött be. Az épület abból a szempontból tér el a többi hazai barokk templomtól, hogy a két torony között a homlokzat nem egyenes, hanem enyhe félkörívű kontúrral bír.

Tíz látnivaló Egerben

9. Vár – Az egri vár a város egyik legfontosabb látnivalója. Az 1552-es várvédő csata a vár lakóinak hősiessége mellett bizonyítja azt is, hogy milyen sikeresen erősítették meg a várat a tatárjárást követően. Itt találhatóa Dobó István Vármúzeum is, ahol több időszaki tárlat mellett állandó kiállítások is működnek. A látogató megismerheti az egri vár történetét, megtekintheti az Egri Képtárat, lemehet a kazamatába, végigjárhatja a rotundát és a romkertet, betekinthet a Hősök termébe, és végigsétálhat a börtönkiállításon.

10. Időszaki kiállítások a várban – A Dobó István Vármúzeum időszaki kiállításoknak is otthont ad. 2013. december 31-ig tekinthető meg az Elődeink fegyverei, fegyvereink elődei tárlat. Már nem sokáig, július 7-ig még végigjárható a Levelek a Don-kanyarból elnevezésű kiállítás, és június 30-ig A mesterek üzenete élő szellemi kulturális örökségeink című vándorkiállítás is.

Holnap Eger nyári programkínálatával és egy különleges pályázattal folytatjuk. A cikk EZEN a linken érhető el.

A cikk illusztrációjaként szolgáló képeket Nemes Róbert és Lénárt Márton készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!