A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a malbecről

Tangóhoz és steakhez

2014-04-29 | Tóth Adrienn


Vannak olyan nemzetközileg ismert szőlőfajták, amelyekkel bár sok országban foglalkoznak, és még itthon sem lehetetlen rájuk akadni a borszaküzletek vagy nagyobb élelmiszer-kereskedések polcain, mégsem soroljuk a világfajták közé. Az egyik ilyen a francia gyökerű, de karrierjét a tengerentúlon, Argentínában befutó malbec. Most erről a szőlőfajtáról gyűjtöttünk össze tíz tudnivalót.


1. A malbec egy olyan kékszőlő-fajta, amely mély színéről és jelentős tannintartalmáról ismert. Létezik egy tudományosan meg nem erősített legenda, amely szerint a malbecet egy magyar paraszt vitte Franciaországba, és róla kapta a nevét. Pierre Galet francia ampelográfus szerint azonban a côt volt az eredeti neve, és a fajta valószínűleg Észak-Burgundiából származik.

2. A vastag héjú szőlőfajtának a cabernet-knél és a merlot-nál is több napfényre van szüksége ahhoz, hogy megérjen. A fajtára eleve jellemző egy magas beltartalmi érték, néhány esetben azonban, amikor bakműveléssel foglalkoznak vele, és az átlagosnál is alacsonyabb a terhelés, egy kifejezetten sűrű, vastag bor lehet a végeredmény.

3. Bár szerte a világban számos országban telepíttettek malbecet – például Olaszországban, Spanyolországban, Chilében, Dél-Afrikában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban –, leginkább mégis két régióhoz kötjük. A tradíciók miatt egyrészt Bordeaux-hoz, jelenlegi elterjedtsége okán pedig Argentínához.

4. Bordeaux említése kapcsán inkább a cabernet-k és a merlot-k jutnak eszünkbe, mégis fontos tudni, hogy a hat szőlőfajta közül, amelyek a vörös bordeaux-i borokba belekerülhetnek, az egyik a malbec. Sokkal nagyobb jelentőségre tett szert azonban a fajta Délnyugat-Franciaország egy másik borvidékén, Cahors-ban.

5. Érdekesség, hogy bár a két borvidék nem fekszik távol egymástól, míg Bordeaux-ban malbec néven illetik, addig Cahors-ban auxerrois-nak vagy côt noirnak hívják. Franciaország más területein pedig ismert még pressac-ként is.

6. Bordeaux-ban a fajta egy 1956-os fagy miatt mára nagyrészt elveszítette a jelentőségét. Cahors-ban azonban ugyanezen természeti csapás után újratelepítették, és a borvidékről elnevezett bor alapját szolgáltatja, amelyet kisebb mennyiségben merlot-val és tannattal egészítenek ki.

7. Bár a legújabb időkben már a franciák is készítenek 100% malbecből álló borokat, a legtöbb borkedvelő a fajta említésekor mégis inkább Argentínára asszociál, hiszen onnan valóban nagy mennyiségben kerülnek ki fajtaborok, méghozzá a malbec nevet megjelenítve a címkén. Köszönhető mindez annak, hogy a legnagyobb felületen itt foglalkoznak vele.

Tíz tudnivaló a malbecről

8. A malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.

9. Az argentin szakirodalom a tartályban érlelt malbecek esetében fiatalon történő fogyasztást javasol. A néhány hónapig hordóban érlelt borok esetében 2-3 éves potenciálról beszélnek, míg ez az időszak a komoly malbeceknél már egy évtizedre is kihúzódhat.

10. A hozzá javasolt ételek széles skálán mozognak, és alapvetően több malbecstílust is felölelnek, így az ételt mindig érdemes a könnyű-nehéz kategóriák között elhelyezni, és az adott bortípuson belül ehhez illő párt találni. Az ajánlások között szerepel a zöld fűszerekben sütött csirke, a komolyabb marhaételek, a véres steak, a húsos fondü vagy akár egy zamatos hamburger.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!