A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló Bordeaux-ról

A vörösborok hazája

2013-12-21 | Tóth Adrienn


Nemcsak azért érdemes végigolvasni ezt a tíz pontból álló összefoglalót Bordeaux-ról, mert ez az a francia borvidék, amely mentén vagy ellenében a többi megfogalmazza magát, így ideális kiindulópontja a nemzetközi borvilágra való kitekintésnek, hanem azért is, mert a téli hónapokban jó ötlet az innen származó vagy az ezen a tájon meghatározónak számító szőlőfajtákból készített borok szerepeltetése asztalunkon.


1. A Bordeaux-i borvidék a központjában elhelyezkedő Bordeaux városáról kapta a nevét, amely Délnyugat-Franciaországban, a Garonne folyó partján található. A Garonne később a Gironde-ba ömlik, majd az Atlanti-óceánba. A Gironde folyó jelentőségét az is bizonyítja, hogy ezt a nevet viseli a tartomány az államigazgatás rendszerében.

2. 120 000 hektáros méretével ez számít a legnagyobb francia borvidéknek, mindez egy átlagos évben 700 millió palack bort jelent. E szám messze meghaladja Magyarország teljes boros produktumát.

3. A borvidék klímája az Atlanti-óceánhoz való közelségből adódóan óceáni. Ennek köszönhetően a telek enyhék és rövidek, és az év többi részére sem jellemzőek a túlzások. Növényvédelmi szempontból ugyanakkor veszélyforrást jelent a magas páratartalom.

4. Bordeaux-t a vörösborokkal azonosítjuk, és nem véletlenül, hiszen ezek adják a kínálat 89%-át. A portfólió a mindennapi tételektől indul, és eljut a világ legdrágább boraiig. Ha az eredetvédelmi szempontokat figyeljük, akkor is jelentős mennyiséggel találkozunk, hiszen itt készül minden negyedik palack AOC bor.

5. A 89% után a maradék 11%-on elsősorban a száraz és édes fehérborok osztoznak, de az elszántak rozét és pezsgőt is vásárolhatnak bordeaux-i eredettel. Egyes adatok szerint 7000, míg más források alapján közel 8500 pincészet készít borokat az ország ezen vidékén. A borászatokat errefelé jellemzően chateau-nak nevezik.

Tíz tudnivaló Bordeaux-ról

6. Öt vezető szőlőfajtát emelhetünk ki a borvidék kapcsán. A kék szőlők közül az egész világ e régióval azonosítja, így nem véletlen, hogy bordeaux-i fajtákként emlegetjük a merlot-t, a cabernet sauvignont és a cabernet franc-t. Ezen mellett a fehérborokat – mind a száraz, mind az édes tételeket illetően – a sauvignon blanc és a semillon adja.

7. A borvidék három alrégióra osztható. A klasszikus központ Medoc-kal a bal part, ez esik a legközelebb az óceánhoz. A Dordogne és a Garonne folyók közötti területet nevezzük Entre deux mers-nek, míg a jobb part a szárazföld belseje felé húzódik.

8. A borkészítésnek a borvidékre jellemző elemei közül kiemelendő a barrique hordó, amelyet főleg a borok érlelésére használnak manapság, bár történelmi érdemei a szállítás, tárolás kapcsán is voltak. A hagyományos barrique hordó Bordeaux-ban225 litertérfogatú.

9. A borkínálat teljessége miatt a borvidékről származó borok sok étellel alkothatnak jó párosítást. Néhány klasszikust azonban kiemelnénk e helyen. A vörös tételekhez a marha, a bárány és a vadhús mellett grillezett szárnyasok is kóstolhatóak, továbbá érdemes megízlelni e borokat camembert, brie vagy roquefort társaságában is.

10. A száraz fehérek a legtöbb hasonló javaslat szerint aperitifként is tölthetőek, vagy kísérhetnek halakat, tengeri herkentyűket és szárnyasokat. Az édes borokat a desszertek mellett – a mi aszúnkhoz hasonlóan – hízott májból készült fogások mellé javasoljuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!