A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló Pugliáról

Sarokpont

2013-08-21 | Tóth Adrienn


Tíz tudnivaló Pugliáról

A nyár legforróbb hónapjaiban Európa egyik legforróbb régiójában kalandozunk. Miután az olasz csizma lábfejéhez köthető délolasz tartományok közül már megismerkedtünk Szicíliával és Calabriával, most Puglia következik. A saroktartomány lokális szőlőfajtái és egyre több minőségi bort készítő pincészete által az utóbbi években növekvő vonzerőt jelent a gasztronómiai turizmus résztvevői számára.


1. Az előállított szőlő mennyiségét tekintve Puglia az egyik legfontosabb olasz bortermelő tartomány, ha azonban a minőséget vizsgáljuk, a helyzet már korántsem ilyen ígéretes. Az itt készülő borok többségét a gazdák a helyi szövetkezeteknek értékesítik, és jelentős részük sosem kerül palackozásra.

2. Mindezek ellenére az utóbbi két évtizedben a délolasz tartományok közül Szicíliával együtt Puglia fejlődött a legdinamikusabban. Míg a történelem korábbi időszakaiban borai rendre más olasz tartományok, valamint Franciaország gyengébb borainak erősítésére szolgáltak, addig ma már a tartomány termőhelyeinek értékét tükrözi a harminc DOC és négy DOCG eredetvédelmi kategória.

3. A tartomány egyik legfontosabb kék szőlője a negroamaro, amely szinte elsősorban Pugliával, és azon belül Salentóval azonosítanak. A negroamaro jellegzetessége a mély színe, aromatikájában pedig parfümös karakter keveredik földes kesernyésséggel. Bár az amaro szó az olaszban keserűt jelent, a fajta a tudósok szerint nem erről kapta a nevét, hanem a fekete két nyelvből származó elnevezésének összeolvadásából.

4. Salice salentinónak nevezik a negroamaro legjelentősebb eredetvédelmi körzetét. A bortípus a DOC státuszt 1976-ban nyerte el. A Brindisi és Lecce alrégiókban készülő bor alapját a negroamaro adja, amelyet az aromatikus malvasia nerával egészítenek ki.

5. Nemzetközi értelemben azonban ennél sokkal ismertebbnek számít a primitivo, amelynek közeli rokonával, a zinfandellel épp a múlt héten foglalkoztunk részletesen (a cikkhez kattints IDE!) A korábban sokáig szintén más borvidékek nem hivatalos házasítási alapanyagaként szolgáló bor ismertségén a zinfandel rokonsága által rá irányuló figyelem, valamint az utóbbi években a helyi fajták iránti megnövekedett fogyasztói érdeklődés sokat lendített.

6. A fajtából készített legfontosabb eredetvédett bor a primitivo di manduria DOC, amelynek 100%-ban primitivóból kell állnia, ellentétben más helyi borokkal, például a gioia del colle primitivóval, amely egy primitivót is tartalmazó vörös házasítás. Ugyancsak érdekesség, hogy a tartomány négy DOCG borának egyike ennek édes változata, a primitivo di manduria dolce naturela DOCG.

7. A fehérborok mennyiségüket tekintve messze alulmaradnak a vörösekkel szemben. Az irántuk való érdeklődés azonban a mind tudatosabb borkészítés, például a hűtött erjesztés minőségemelő hatásának köszönhetően egyre növekszik.

8. A fehér szőlők közül az egyik érdekes, helyi fajta a bombino bianco, amely az adriai tengerpart olasz részén, ezen belül elsősorban Pugliában számít elterjedtnek. Az ismertség hiányának az az oka, hogy hajlamos nagy termésmennyiségek megérlelésére, és ilyen körülmények között viszonylag semleges ízt ad. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a bombino bianco a bombino nero közeli rokona, de nem egy színbeli mutáció, hanem önálló fajta.

9. Ugyancsak helyi fajtának számít a bianco d’alessano, amelynek elterjedtségével kapcsolatban azonban a szakirodalom manapság Puglia mellett Ausztráliát emlegeti. A szőlőfajtát fajtaborok mellett házasítják is az ostuni biancóhoz például impigno, francavilla és verdeca fajtákkal.

10. Puglia gazdaságának még ma is jelentős részéért felel az állattartás és a mezőgazdaság. Sokan ezekben az iparágakban dolgoznak, és még mindig gyakorinak számít, hogy a családok megtermeljék saját szükségleteik egy részét. Puglia nemcsak bormennyiség szempontjából számít jelentősnek, hanem olívaolaj-termelése kapcsán is. A helyi gasztronómia fontos alapanyagai a durumbúza, a paradicsom, az articsóka, a bab, a rukola, a kömény, a bors, a hagyma, valamint a marha és a bárány.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!