A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tudatos étkezés

Könyvajánló

2014-03-13 | Tóth Adrienn


Sokszor rádöbbentem már, hogy milyen sok pozitív hatása lehet a mértékletes és tudatos borkóstolásnak az életünkre. Az egyik legalapvetőbbek ezek közül a pozitív egészségügyi eredmények, de emellett sok olyan dolgot is hozzáadhat a mindennapjainkhoz, amit elsőre nem is gondolnánk. Ezek egyike az az egyre inkább kifejlődő készség, amely az illatok és az ízek megfigyelését és elemzését teszi lehetővé. Épp ezért azoknak a borkedvelőknek, akik a kezükbe veszik Jan Chozen Bays Tudatos étkezés című könyvét, sok megállapítás igazán logikusnak fog hatni.


 

Az Egyesült Államokban született szerző gyermekorvos és zen tanító Oregon államban, így érdemes rá felkészülni, hogy több esetben tűnhet bizonyos mértékig ezoterikusnak a megközelítés, ám a legtöbb magyarázat kifejezetten logikusan és tudományosan van levezetve, hála a szerző orvosi hátterének.  

Bár a kötet valószínűleg elsősorban olyanoknak íródott, akik valamilyen táplálkozási problémával küzdenek, amelynek okán túlsúly vagy éppen alultápláltság alakult ki, bárki meríthet belőle, hiszen ahogy a tudatos borkóstolás a borfogyasztás adta élvezet növelését eredményezi, úgy a tudatos étkezés is hasonlóra törekszik, csak épp a táplálkozás szempontjából.

A kötet nagy vonalakban arról szól, hogy miként tehetjük étkezéseinket örömtelivé és kiegyensúlyozottá, amelynek köszönhetően természetes lesz az ételeinkhez fűződő kapcsolatunk, mindez pedig pozitív hatással bír a szervezetünkre. A könyv a fogalom általános tisztázását követően az éhség kérdésével foglalkozik részletesen, rádöbbentve az olvasót, hányszor eszünk azért, hogy jutalmazzuk vagy épp vigasztaljuk magunkat. Hosszabb fejezeteket szentel még az étkezéseink lassításának, valamint az ételek elfogyasztásával kapcsolatos szokásaink elemzésének.

Könyvajánlónkat egy idézettel zárjuk: „Intelligens dolog tehát lassan enni. Először is, ha lassan eszünk, a tápanyagok korán, már a szájban elkezdenek felszívódni. Másodszor, a megelégedettség kémiai jelzései hamarabb megjelennek. Ha ráérősen eszünk, akkor időt hagyunk az ételnek, hogy elérje a vékonybelet, és kiváltsa a „rendben, tele vagyok” jelzést, mielőtt túl sokat ennénk. Ha viszont túlságosan gyorsan eszünk, akkor túl sok ételt tömünk magunkba, mielőtt a jóllakottság jelzése elérkezhetne hozzánk. Ekkor addig nem hagyjuk abba az evést, amíg testileg kellemetlenül nem érezzük magunkat, ami csak azután történik meg, hogy több kalóriát vettünk magunkhoz, mint amennyire a testünknek szüksége van.”

A kötetet az Ursus Libris Kiadó jelentette meg.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!