A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vészhelyzet a szőlőben! 2. rész

Kártevők a szőlőtőkén

2010-08-31 | Vizi Csenge


Előző cikkünkben megismerkedtünk néhány kórokozóval, amelyek komoly gondot okozhatnak a szőlőbirtokunk egyedeiben. De a gombák és vírusok okozta károkon túl a rovarok is képesek olyan mérvű pusztításra, amely veszélyeztethetik akár az egész adott évi termést. Lepkék, tetűk, atkák, kabócák ha elszaporodnak, csak kemény küzdelem árán állíthatók meg. Ismerjük hát meg ezeket a kis lényeket is, hogy minél hamarabb rájöjjünk, mivel is van dolgunk, ha megjelenik közülük néhány a tőkék körül.


Szőlőilonca

A világ szinte minden szőlőterületén előfordul, a károkat lárva alakja okozza.

Kórokozó: Sparganothis pilleriana

Kórkép: A leveleket, hajtásokat összeszőve, azok védelmében táplálkozik a lárva. A fürtkezdemények a célpontjai, amiket előszeretettel megrág, így pusztítva el a leendő fürtöket.

Védekezés: Az áttelelő hernyót, vagy a nyáron kikelő lárvát pusztíthatjuk el rovarirtó szerekkel.

Szőlő-gyökértetű

A nevével ellentétben nem csak a gyökéren okoz kárt, hanem a levélen is. Közismert nevén a filoxéra, amely az 1800-as években hatalmas területeken pusztított Európa szerte, hazánkban is több mint 100 000 tőke halt el miatta.

Kórokozó: Viteus vitifolii

Kórkép: A tetű a gyökerekben okozza a legnagyobb pusztítást, ebből táplálkozik. Jelenlétére duzzadások utalnak, amelyek a többi kártevőnek is a felsebzések miatt könnyen támadható felületet jelentenek, így további betegségeknek lehet kitéve a tőke. A levelekre is tovaterjedhet, amelyeken rücskös gubacsok formájában könnyen felismerhető. Erős fertőzés esetén a tőke elpusztul

Védekezés: Érdemes kötött talajt keresni, és az egyedeket oda telepíteni, ugyanis a nagy kvarctartalmú talajban ez a tetű nem él meg. A biztos védelmet azonban ellenálló, amerikai alanyokra való oltás jelenti a szőlő számára.

\"\"

Szőlőmolyok

Az egyik legjelentősebb kártevő, amivel szembe kell néznie a szőlészeknek, az a tarka és a nyerges szőlőmoly, amelyeknek több nemzedéke is pusztíthat egy nyár alatt.

Kórokozó: Eupoecilia ambiguella (nyerges szőlőmoly), Lobesia botrana (tarka szőlőmoly)

Kórkép: Minkét molynak a hernyója jelenti a legnagyobb veszélyt a szőlőnövényre. Az első nemzedék a virágzatba rakja petéit, amelyből a kikelő hernyók nemzedéke a virágzatot vagy a fiatal szőlőfürtöt támadja meg. Rágcsálás közben gubót is képeznek, amelybe később bevándorolnak a hernyók, bebábozódnak, és ki is repül ebből a második generáció. Ennek hernyói már bogyókkal táplálkoznak, végül a harmadik nemzedék augusztusban támad. Ezek lepetéznek, majd báb alakban áttelelnek és következő áprilisban kezdik újra károsító tevékenységüket.

Védekezés: Mindenképp a rajzáshoz kell igazítani a rovarölő permetezést, így elkerülhető a következő nemzedékek megjelenése.

Szőlő kabóca

Talán erős hangjukról sokak előtt ismertek a kabócák, azonban csak kevesen tudják, hogy mind a lárvastádiumuk, mind a kifejlett rovarok egyaránt károsítják a szőlőleveleket.

Kórokozó: Empoasca vitis

Kórkép: A szinte áttetsző lárvák, majd a kifejlett állatok is a levelek ereit szívogatják, ami miatt a levélszélek befelé kezdenek sodródni, hasonló károkat okozva a levélsodródást okozó gomba (lásd előző cikkünkben). Először csak a levelek szélei színeződnek el, majd lassan elszárad az, végül akár az egész lomb lehullhat.

Védekezés: Az egy év alatt több generációt megélő kabócák ellen nagyon nehéz védekezni. Egyes szerek a második és harmadik nemzedéket eredményesen képesek elpusztítani.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!