A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A változás szele

Harminc év számvetése

2018-10-06 | Blazsovszky Péter


A változás szele

Közel harminc évvel a rendszerváltozás után érdemes talán picit megállni és, megvizsgálni a mögöttünk hagyott évtizedeket és elhelyezni magunkat a világ bortérképén.


Viharos időszak volt, amelynek során nem csak a borvilág és a borszerető közönség, de a hazai gasztronómia is komoly változásokon esett át. Sokan beszélnek itthon gasztroforradalomról. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy 1989-hez hasonlóan csendesen, lassan fújdogált a változás szele, a maga jó és rossz hozadékaival együtt. Identitásunk, gyökereink, saját hangunk keresése napjainkban is zajlik, miközben a minőség és egyediség sokszor bizony néhol alulmarad a piac farkastörvényeivel vívott harcban. Átfogalmazott hasonlattal élve: mi is volt előbb, a bor vagy a tőke?

 

Ne legyünk naivak. A világ bortérképén olyan kicsi pont vagyunk, hogy a többség nem is vesz észre, vagy jobb esetben közép-kelet-európai borvidékként aposztrofál. A sokszor hangoztatott, gúnyos megjegyzés szerint pedig a magyar borok csak Magyarországon világhírűek.

 

 

Mi az igaz akkor? Kik vagyunk? Mik vagyunk?

 

A válasz az, hogy egy legalább ezeréves bornemzet. Büszke bornemzet. A huszadik század történelmi viharai miatt azonban elveszítettük a történelmünket, a tapasztalati tudásunkat és önazonosságunkat. Két generáció kiesett a borkészítésből, a bortérképek jelentős része megsemmisült, dédapáink több száz éves tapasztalata és tudása pedig elégett a múlt század politikai tűzvészeiben. Elképesztő adottságaink vannak; nem tömegtermelésre valók.

 

A dűlő- és parcellaszelekciók országa lehetnénk, a hozzáértő borszakértők izgalmas, kevés palackos válogatásaival, nem pedig az új Chile, Ausztrália, vagy Dél-Afrika. Ez nem azt jelenti, hogy ott csak rossz, tömegtermelésben előállított borok vannak, itthon meg csak egyediek és jók, sőt! Tanulnunk kellene a kommunikációt, a pozicionálást és még sok minden mást. Nem azt mondom ugyanis, hogy a magyar borok a legjobbak a világon – az egyértelmű bolondság lenne –, de minden évben születnek itthon világszínvonalú tételek; csak meg kell őket találni.

 

Legyünk őszinték, a kilencvenes években az élre törő hazai borászatok többségével együtt kezdtük ezt az egészet újra megtanulni. A gasztronómiával karöltve mi fogyasztók, borszeretők együtt estünk át a gyerekbetegségeken, a kezdeti kóstolási élményeken. Amikor sikerélményt jelentett, hogy felismertük a fa jelenlétét a borban, vagy meg tudtunk határozni egy-egy markáns ízjegyet.

 

Az éttermi világban még tíz éve tele is voltak pakolva a menük szakszavakkal, és bár az egyre jobb borokat tömegesen kezdték használni a hazai csúcséttermek, a borpárosítások szerepe kimerült az emelkedő ívben és a fent említett, ízjegyek alapján történő mellérendelésben. Egyes borok azonban beérték és néhol le is hagyták közben a csúcsgasztrót. Megváltoztak a világtrendek is, és a kifinomultság, összetettség, mélység, érlelhetőség lehetővé tette a borpárosítás egy új dimenzióját. Az egyensúly alapú párosításét. ...

 

>>> A teljes cikk a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban olvasható. 

 

Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin a toplistákon kívül izgalmas és friss, a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelent meg. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be. A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin már megvásárolható a Winelovers Webshopban, az újságárusoknál és a Libri könyvesboltokban.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!