A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elfeledett ízeket kóstolhatunk a Kerek erdőben

Termelői gasztronómia a Bükkben

2016-06-13 | Bánlaki D. Stella


Elfeledett ízeket kóstolhatunk a Kerek erdőben

Rég elfeledett ízeket fedezhetünk fel magunknak a bükki termelők jóvoltából. A Termelői gasztronómia a kerek erdőben című program célja a természet és a gasztronómia kapcsolatának szorosabbra fűzése. Mindehhez június 18-án a természetvédelmi területnek nyilvánított Szalajka-völgy adja a hátteret. Hosszabb távon a szervezők szeretnék "kiemelni jelenlegi helyzetéből a hazai termelői gasztronómiát". Egerben jártunk.


 

Fotók: Varga Andrea, Borsmentafoto / Sáfrány Pisztráng
 
Eger környékének termelői már jó néhány éve összedolgoznak, de idén június 18-án először jelennek meg együtt nyilvánosan, úgy, hogy termékeiket bárki összekóstolhatja. A szilvásváradi Szalajka-völgyben egyedülálló kitelepüléssel készülnek, a megszokottól eltérő kínálattal is várják majd az érdeklődőket, arra járókat. Minta nincs előttük, és mint mondják, Egerben és környékén még egy piac sincs, ahol gyakorolhatták volna a hasonló megjelenést.
 
Itt Egerben nem volt kereslet, Budapesten viszont olyan sikeresen működik az üzletem, hogy hamarosan még egyet nyitok" – kezdte a mónosbéli Sándor Tamás a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatót. A bükki sajtkészítő termékei a főváros 26 éttermében is elérhetők, míg a termelő saját környékén talán egyedül a Macok Bisztró az, amely felismerte az  általa készített termékek, és a hozzá hasonló helyi termelők portékáinak értékeit. A sajtótájékoztató alkalmából is a Macokban gyűlt össze a csapat:
 
Elfeledett ízeket kóstolhatunk a Kerek erdőben

Ételkultúra = életkultúra

Termelői gasztronómia a kerek erdőben című program elsődleges célja és üzenete a körülöttünk megtalálható természetes értékek újra felismerése, megóvása, a természet és a gasztronómia kapcsolatának szorosabbra fűzése. Mindehhez június 18-án a természetvédelmi területnek nyilvánított egri erdő adja majd a hátteret. Hosszabb távon a szervezők szeretnék "kiemelni jelenlegi helyzetéből a hazai termelői gasztronómiát". 
 
Az összefogás tagjai a rendezvényszervezésen kívül is nap mint nap ezért dolgoznak. Sándor Tamáson kívül ott van szilvásváradi Sáfrány Pisztrángos, a szomolyai Hegyi-Kaló Pincészet, valamint a virágoskúti Rózsa Péter biogazda, illetve aki mindannyiuk termékeit tálalja, Macsinka János, az egri Macok Bisztró séfje. 
 
Elfeledett ízeket kóstolhatunk a Kerek erdőben
 
"Erdészként kaptam isteni sugallatot: a világ egyik legjobb gyümölcstermő helyére születtem" – mesélte borásszá válásának történetét Kaló Imre. Mint mondta, munkája és társai munkája az értékteremtés, az "életkultúra" szolgálata, olyan értékeket hoznak létre, amelyek generációkon átívelnek, és azokat nem mossa el az ár. A Hegyi-Kaló Pince kisebb ismeretterjesztő előadásokkal, borkóstolókkal is készül június 18-ára; míg Kaló Imre a természetes borokról, addig Rózsa Péter pedig a bio gazdálkodásról árul majd el többet. 

Amikor a sajtos csinálja a sajttortát!

"Sokan találkoznak majd itt új ízekkel, elfeledett ízekre, élményekre találhatnak majd rá" – mondta Sándor Tamás, megjegyezve, hogy ők maguk is készülnek különlegességekkel.
 
Az összefogást segítő Eszterházy Károly Főiskola képviselője a helyszínen elmondta, hogy az egyetem – alapvető céljaival összhangban – segít majd ezeknek az értékeknek, ízeknek a felkutatásába, illetve abban, hogy azokat a tágabb környezetük is megismerhesse és beemelhesse a mindennapokba. "Az eredetvédelem és a minőségbiztosítás a mi feladatunk, de ha kell, kutatással, oktatással, vagy vállalkozásfejlesztéssel is támogatjuk az összefogást."
 

A jó és a finom találkozik

A helyszínen tehát a sajtokon kívül többek között pisztrángot, erdei gombákat, noszvaji lekvárokat is kóstolhatunk majd. Rózsa Péter, a magyar pásztorkultúra őrzője pásztorételeket fog készíteni. A rendhagyó sajtótájékoztatón már a sajttermékekből, a rendkívül ízes szilvásváradi pisztrángból is ízelítőt kaphattunk, de még a bodzaszörp is természetes volt, és a környék erdőinek fáiról származott az alapanyaga. Ha ki akarunk törni a gasztronómiánkkal, a környezetünkben is megtalálható nyersanyagokra kell építenünk" – mondták a szervezők, megemlítve a Bocuse sikert és Széll Tamás nevét is. 
 
A résztvevők-szervezők egyetértettek abban, hogy a rendezvény üzenete az értékközvetítésen túl az összefogás, a szeretet, a barátság is, ami őket, és a mögöttük álló családokat is összeköti.  "A rendezvény kötetlen lesz, családias hangulatú, de szakmailag odatesszük magunkat" – ígérte Sándor Tamás.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!