A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elképesztően kemény volt az első Év Sommelier-je verseny

Csúcséttermek a dobogón

2016-02-16 | Tóth Zsófia


Elképesztően kemény volt az első Év Sommelier-je verseny

Február 13-án szombaton a Continental Hotelben jártam, ahol az “Év sommelier-je verseny” nyilvános elődöntőjén és döntőjén vettem részt, amely idén első alkalommal került megrendezésre a Magyar Sommelier Club szervezésében.


A mezőny nagyon sokszínű volt: Budapest fine dining éttermeinek (Costes, Onyx) sommelier-jei éppúgy indultak, mint a bisztrók (Stelázsi) vagy a Szimpla Kertmozi borbárjának képviselői. Közülük többen csupán néhány nappal korábban értesültek a nevezésről, és az egész versenyt tapasztalatszerzési, tanulási lehetőségként fogták fel.

 

Az idei nyertest, Angerman Lászlót (Onyx) a tudatos felkészülésen kívül a versenyrutin is segítette- a tavalyi 3. helyezés után meg sem állt a dobogó legfelső fokáig. Elmondta, hogy a versenyt megelőzően sok segítséget kapott kollégáitól, többek között Varga Norberttől, aki a 2015-ös Sommelier Bajnokságon második helyezést ért el. 

Így zajlott

Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny mintájára több fordulóból állt a megmérettetés. Az első napon elméleti tesztek megoldására került sor, valamint egy vörösbort kellett dekantálni. Az elméleti teszt a versenyzők elmondása szerint nehéz volt (még a zsűri tagjai közül is akadt, aki bevallotta, hogy a kérdések nagy része kifogott volna rajta). A győztes elárulta, hogy a felkészülés során szókártyák (flashcards) segítségével memorizálta az anyagot.

 

 

Az elődöntő során volt vakteszt is, ahol a versenyzőknek a dugós bort is fel kellett ismerniük. Gasztronómiai tudásukról adtak számot, amikor egy 5 fogásos menüsor és borsor összekóstolása és összepárosítása volt a feladat. Kovács Antal örökös sommelier-től megtudhattuk, hogy a bornak mindig édesebbnek kell lennie a desszertnél, továbbá a megfelelő ízélmény elérése érdekében a bort és az ételt egyszerre kell összekóstolni a szájbanígy a kettő találkozásából egy harmadik íz, harmónia születhet.

 

A következő feladatnál, a 6 fogásos díszvacsorához terítésnél előnynek számított, ha a versenyzők jó szemmértékkel rendelkeztek, ugyanis a bírók az asztal szimmetriáját is pontozták, az evőeszközöknek pedig pontosan 1 cm távolságra kellett lenniük az asztal szélétől. Csakúgy röpködtek a kis váltás, nagy váltás, couvert tányér, halkés kifejezések, én pedig kapkodtam a fejem, hogy mi mindenre kell odafigyelni terítésnél.

Ön tudta, hogy a vizespoháron kívül még 3 borospohár lehet az asztalon?

A felszolgálásnál azonban gyakran nem ragaszkodnak ehhez, és minden fogáshoz új poharat hoznak. Ennek az az egyszerű oka, hogy sokszor nincs elég hely az asztalon, és az is szempont, hogy a vendég ne érezze magát körbebástyázva.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

A döntőbe végül három versenyző jutott

Rájuk gyakorlati feladatok megoldása várt nagyközönség előtt. Az elődöntők során egyértelműen kiderült, hogy kik esélyesek a cím elnyerésére: a Michelin-csillagos éttermek sommelier-jei magasan a mezőny fölé emelkedtek. Angerman Lászlón (Onyx Restaurant) és Sutus Attilán (Costes Restaurant) kívül egy hölgy is képviseltette magát a végső megmérettetésen: Mester Annamária az Araz Étteremtől.

  1. Első feladatként pezsgőt kellett felszolgálni és egy választott idegen nyelven bemutatni a vendégeknek; 6,5 perc állt a versenyzők rendelkezésére.
  2. Következett a komplett 7 fogásos menüsorhoz borok ajánlása. Ön például tudta, hogy az amouse bouche-hoz (előétel, falatka) nem ajánlanak kísérő italt? Vagy milyen bor illene a szegfűszeges vaddisznó gerinchez, kukorica lepénnyel és gyömbéres aszaltszilva szósszal? 
  3. A verseny vakteszttel folytatódott, a részvevőknek borokat kellett kóstolás után megnevezniük, illetve részletesen leírni őket, majd párlatokat felismerni.
  4. A sommelier-knek nemcsak a borok, hanem az ételek, kávék, teák, koktélok, szivarok terén is széleskörű ismeretekkel kell rendelkezniük. Erre a tudásra szükségük volt, amikor megadott borok alapján borsort állítottak össze, továbbá hozzáillő ételeket ajánlottak.

A verseny győztese elnyerte a jogot, hogy hivatalosan képviselje Magyarországot a "Contest of the Best Sommelier of the World 2016" nemzetközi versenyen, Argentínában. A világbajnokságig még van egy hónap, itt előny lehet, hogy Angerman László az angol nyelv mellett a spanyolban is otthon van.

 

A másik fontos, rangos sommelier-versenyre, a Magyar Sommelier Bajnokságra ezen a héten kerül sor a KávéBár Bazáron. Mi is ott leszünk, és arról is tudósítunk!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!