A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szakácskönyv a furmintra hangolva

A mádi Gusteau legjobb receptjeivel

2017-12-14 | Badics Kata


Szakácskönyv a furmintra hangolva

Szakácskönyv, hiszen első pillantásra valóban recepteket tartalmaz, méghozzá borajánlásokkal társítva...


Viszont ha jobban belelapozunk, és hagyjuk magunkat a könyv által vezetni, akkor hamarosan Mádon találjuk magunkat, a dűlőkben túrázunk, a Szent Tamás Pincészetnél  bort kóstolunk, a  Perczében ebédelünk, a Gusteauban vacsorázunk, a Botrytis Hotelben pihenünk és így tovább... aki már egyszer is részese volt, tudja!

 

A Furmint évének végéhez közeledve jelent meg Horváth Gábor, a legjobb vidéki vendéglátóhelyek között számon tartott mádi Gusteau étterem séfjének receptkönyve. A Furmint szakácskönyv 340 oldalon közel 80 receptet tartalmaz, amelyek mindegyikét a furmint ihlette: sok esetben a bor nem csupán kísérőként, de az adott fogás szerves részeként is megjelenik. Az étel- és hangulatfotók felelőse Dancsecs Ferenc volt, aki már évek óta szorosan együttműködik a Gusteau-val és a Szent Tamás Pincészettel. A kötetet Ipacs Géza tervezte.

 

Szakácskönyv a furmintra hangolvaHorváth Gábor, a Furmint szakácskönyv szerzője, a Gusteau étterem séfje,  párjával.

Fotó: Badics Kata

 

Ahogyan a gazdagon illusztrált, vaskos kötet összeállításában közreműködő Pallagi Ferenc újságíró megfogalmazza: "Horváth Gábor konyháját a furmint ihlette. Az általa felépített és az őt magasba emelő mádi Gusteau étterem 2010-ben eleve azért jött létre, hogy a Szent Tamás Pincészet borait kiváló minőségű ételekkel kísérve, méltó körülmények között lehessen bemutatni a kritikusoknak és a leendő fogyasztóknak. Kellett persze a 2016-ban az Év étterme címmel kitüntetett lokalitás kiteljesedéséhez sok más tényező is: egyebek mellett Kovács Károly tulajdonos szisztematikus konoksága, a szakmába hat év kihagyás után visszatérő Horváth Gábor séf lelkes kíváncsisága, versenyszelleme, ifjú Szepsy István főborász mély kötődése a tájhoz, fantasztikus boros szaktudása ...de a legfőbb felbujtó mindig is a mádi bor, leginkább a furmint volt!"

 

 

Valójában ez a könyv egy élvezetes útikalauz, az eddig megtett út krónikája. Azoké az embereké, akik az elmúlt hat évben újragondolták Tokaj-Hegyalját. Azé a közösségé, amely 2011-ben megalkotta az első település szintű száraz bort (MÁD Furmint) és azóta is töretlenül dolgozik a borvidék felemelkedéséért. Reméljük, hogy ez a lendület még sokáig kitart!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!