A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Túlzás nélkül: ilyen ebédet még nem evett Magyarország

Borokban is erősít a Gourmet

2016-04-11 | Bánlaki D. Stella


Túlzás nélkül: ilyen ebédet még nem evett Magyarország

Evett már Michelin-csillagos fogást? És ötöt egymás után? És ötöt egymás után öt különböző Michelin-csillagos séftől? Persze, hogy nem. Hát így hozott össze megint valami rendkívülit Gerendai Károly és a Sziget. A Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóján jártunk, ahol az ötcsillagos ebéd közben kiderült: street foodban és borokban is erősít idén a rendezvény.

 

Ez nem az a hétfő déli pogácsa-folyóbor kombinációs sajtótájékoztató volt, amihez az átlagos újságíró hozzászokik, elvégre ezt a Gourmet Fesztivál szervezői hozták össze. "A Gourmet Fesztivál a magyar gasztronómia legjavát akarja leképezni, egy helyen, kicsiben, elérhető árakon, ezúttal május 12-15. között. A rendezvény nem előzmények nélküli, őse a Budai Gourmet, igaz, amikor a Sziget szervezőiroda kézbe vette, a nevétől a koncepción át az időpontjáig mindent megváltoztatott rajta" – mondta Gerendai Károly főszervező hétfőn. A rendezvény kárára biztosan nem vált. 

 

 

A Gourmet idén is bivalyerős line upot ígér, de profiljához illően nem olyan nevekkel dobálózik, mint a Balaton Sound vagy a VOLT. Az öt hazai Michelin-csillagos étteremből négy a Costes, a Costes Downtown, a Tanti (már új séffel), valamint a Borkonyha ott lesznek kiállítóként. Pesti István, aki a Tantinak csillagot szerzett, majd munkahelyet váltott, a színpadon lép majd fel, akárcsak az ötödik csillagos, az Onyx. Utóbbi a Bocuse d'Or miatt kiállítóként nem lesz jelen.

 

A Gourmet-val egy időben tartják ugyanis Budapesten a Bocuse d'Or nemzetközi döntőjét. A versenyre kedden és szerdán kerül sor, a Fesztivál csütörtökön szakmai nappal nyit. Aznap a Bocuse résztvevői és a nemzetközi sajtó képviselői a fesztivált is bejárják. Péntektől pedig mindenki előtt kinyílik a kapu, és pult mögé áll a mintegy 120 kiállító.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Laza hétfői ebéd

Palágyi Eszter (Costes) folyamirák köré álmodott zöld előételt, egy csöpp tormával. A második előétel egy kifejezetten édes máj terrine volt, tetején karamellizált cukorral, körülötte édes zöldségekkel és gyümölcsökkel, a Costes Downtown Miguel Rochájától. Heiszler Olivér (Tanti) nagyon intenzív édes-savanyú zöldég- és kaviárköretet szemezgetett a hal köré. Sárközi Ákos (Borkonyha) kivétel nélkül mindenkit ámulatba ejtett az őzgerinccel és a parajpürével, illetve a kompozíció tetején csak mintegy mellékesen elhelyezett "sült krumplival". (Íze alapján inkább ropogós, leheletvékony sült krumpli esszenciát képzeljünk el; a főtt krumplit pürésítette, majd kiszárította, majd még olajban is megsütötte, elképesztő.) Az Onyx, Szulló Szabina egyszerre krémes, ropogós és lágy, és mindenekelőtt csokoládés desszertjéből senki egy cseppet sem hagyott.

 

A sajtóeseményen olyan egyedülálló módon dolgozott együtt az öt sztárséf, ahogy (sajnos) a fesztiválon sem fognak. Egymás mellett hoztak össze egy-egy fogást, hogy összeálljon az ötfogásos sajtóebéd. Mivel a Fesztivál témája idén a hal és a vad, ugyanúgy, mint a Bocuse d'Or-é, a mi ebédünk is ezekre a hozzávalókra épült (lásd keretes szövegünket).

Borban, pezsgőben, sörben is erősít

"A hazai topgasztronómiának ma már része a street food is, mi pedig követjük a változásokat, ezért street food éttermeket is meghívtunk" – mondta Nemes Richárd szervező. A gasztronómia egyik erősödő bástyája, a Belvárosi Piac és helyei saját utcát kapnak, de ott lesznek a kiváló cukrászatok is, egytől egyig meghívásos alapon. Mivel Nemes Richárddal legutóbb – és úgy általában – borok ügyében beszélgettünk, most rákérdeztünk nála a Gourmet Fesztivál boros ügyeire is. 

 

Ahogy a honlapon is látható, csaknem harminc borászat is kiállít a rendezvényen. Mivel a belépőjegyért kóstolópohár is jár, a standoknál adja magát a kóstolási lehetőség. A résztvevők welcome drinkként egy pohár Garamvári Classic Brut-t kaphatnak, illetve a Winelovers standjánál a megújult Evolution Rosét, a Mozart-évfordulóra készült Don Giovannit, valamint a Brut Nature-t. A Vinoport standjánál pedig a Borkollégium tanárai tartanak borkóstolási gyorstalpalót, továbbá a különböző borászok fogadóórákon mesélnek borvidékeinkről. Lesznek egyébként kézműves sörfőzdék és pálinkások is; a szervezők igyekeztek olyan poharat választani, amelyből a bor és a sör is jól tud esni. 

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Aki a rendezvény workshopjain szeretne részt venni, regisztráljon minél előbb, hogy biztosan jusson neki hely. Többek között pék, BBQ, halbontó és trüffelkészítő szakmai bemutatók között válogathatunk.

 

Május 12-én tehát indul a Gourmet, Magyarország legkiválóbb éttermeivel és borászataival, sörfőzdéivel. A napijegy 3.900 forint, ami mellé egy Spiegelau pohár, egy csésze kávé, street food falatkák, pezsgőkóstoló, BalatonBor kóstoló, Fuxli borkóstoló, valamint egy Jamie Magazin jár, meg persze a Gasztroszínpad ingyenes előadásai és kóstolói.

 

Olvassa el Gerendai Károllyal készített interjúnkat>>

(Nyitókép: Costes)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!